Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Tο μυστικό στα μάτια της ( THE SECRET IN THEIR EYES ) πρωτότυπος τίτλος : secreto de sus ojos ( αργεντινή ) ( 2009 )

CAST
Ricardo Darin , Soledad Villamil , Pablo Rago , Javier Godino , Carla Quevedo .

DIRECTOR
Juan Jose Campanella ( also SCREENWRITER , PRODUCER , EDITOR )
127' - COLOR

Αστυνομικό / κοινωνικό δράμα

Ο βοηθός εισαγγελέα Εσποζίτο βαριέται αφόρητα τώρα που έχει βγει στην σύνταξη. Στο μυαλό του έχει κολλήσει μια υπόθεση από την δεκαετία του ΄70 και θέλει να γράψει ένα βιβλίο για αυτή . Εξομολογείται την πρόθεσή του στην Ιρένε μια δικαστίνα που ήταν προ'ι'στάμενη του και την είχε ερωτευτεί χωρίς να της το ομολογήσει. Προσπαθούν και οι δύο να βρουν τον εγκληματία που βίασε και σκότωσε πριν τόσα χρόνια μια γυναίκα φέρνοντας στο προσκήνιο σκοτεινές πτυχές της τότε περιόδου αλλά και δικά τους συναισθήματα που θα τους παρασύρουν σε ένα σκοτεινό ταξίδι .
Ο κύριος Λάκης Μπομπίνας είδε την ταινία πριν από σας για σας και καθώς βγαίνει στις αίθουσες την ερχόμενη Πέμπτη 22 Απριλίου στους κινηματογράφους σας την παρουσιάζει.

Αφού κέρδισε απρόσμενα για πολλούς το όσκαρ καλύτερης ταινίας φέτος,εκτοπίζοντας φαβορί όπως τα ''Λευκή κορδέλα'' του Χάνεκε και ''Προφήτης'' του Οντιάρ κάνει τώρα την διεθνή της καριέρα. Βασικά ο Κύριος Λάκης δεν ''μασάει'' με τα διάφορα βραβεία καθότι θεωρεί ότι μια ταινία είναι από μόνη της μια καλλιτεχνική πρόταση που κάθε θεατής βιώνει τελείως προσωπικά . Παρόλα αυτά είναι ένα σημαντικό στοιχείο και μια πληροφορία που κάθε σινεφίλ λαμβάνει υπόψη του.

Κάνοντας συνεχή φλάσμπακ ο σκηνοθέτης, Αργεντίνος από κούνια, Καμπανέλα - που είχε προταθεί και το 2002 για όσκαρ με το ''son of the bride'' - καταφέρνει να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μας,τόσο για το αστυνομικό όσο και για το προσωπικό κομμάτι της ιστορίας . Έχοντας φοιτήσει και στην αμερικάνικη τηλεόραση με επεισόδια σε σειρές όπως το ''House'' και το ''Law and order'' προσπαθεί να κρατήσει τον ρυθμό της ταινίας και συγχρόνως να ''απλώσει''την ιστορία του όσο χρειάζεται για να μην γίνει βαρετή. Είναι άλλωστε και ο μοντέρ της ταινίας.

Κάτι άλλο που κάνει επιτυχημένα είναι ότι μεταφέρει την υπόθεση στην δεκαετία του '70 σε αντίθεση με το βιβλίο απ' όπου προέρχεται ( ''la pregunta de sus ojos'' του Eduardo Sacheri ). Και αυτό το κάνει για σοβαρό λόγο. Το 1974 που δείχνει η ταινία είναι μόλις δύο χρόνια πριν το πραξικόπημα που έγινε στην Αργεντινή, αποτέλεσμα μιας σκοτεινής και διεφθαρμένης εποχής της χώρας . Η ταινία αποτυπώνει περίφημα τα χρώματα και την ατμόσφαιρα και υπάρχουν στιγμές που θυμίζουν την δική μας τότε πραγματικότητα. Σε επίπεδο καλλιτεχνικής διεύθυνσης άλλωστε είναι εντυπωσιακή.

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο είναι πολύ καλό και προσθέτει στην ένταση της ταινίας, καθώς υπάρχει χημεία από δύο πολύ καλούς ηθοποιούς, τον Ρικάρντο Ντάριν και την Σολεδάδ Βιλαμίλ που καταφέρνουν με τα βλέμματά τους να πουν ο ένας στον άλλο ό'τι δεν μπορούν να εκφράσουν με  λέξεις. .Δεν είναι τυχαίος και ο τίτλος της ταινίας - πληθυντικός στο πρωτότυπο.

Υπάρχει και μια σκηνή ανθολογίας και μεγάλης βιρτουοζιτέ όπου, με ένα φαινομενικά ατελείωτο τράβελινγκ η κάμερα πλησιάζει ένα στάδιο ποδοσφαίρου από ψηλά και μετά, χωρίς διακοπή ανακατεύεται με το πλήθος και καταλήγει σε ένα κυνηγητό στους διαδρόμους του γηπέδου. Φαίνεται αλλά δεν είναι μονόπλανο και είναι άκρως εντυπωσιακό και απόλυτα εναρμονισμένο με το υπόλοιπο ''σώμα'' της ταινίας.

Τώρα θα μου πείτε  '' Κύριε Λάκη, δεν υπάρχει τίποτα κακό στην ταινία;''
Λοιπόν αγαπητά μου παιδιά έχω να πω ότι είναι μια πραγματικά καλή ταινία. Αξίζει να πάει κάποιος να την δει στον κινηματογράφο. Μπορεί να νομίζεις ότι τραβάει λίγο στο τέλος αλλά σε αποζημιώνει . Είναι μια παλαιάς κοπής ταινία με σύγχρονα μέσα. Μια παραδοσιακή λατινοαμερικάνικης και ευρωπαϊκής αισθητικής ταινία μπολιασμένη με τις αρετές ενός καθαρόαιμου αμερικάνικου φιλμ νουάρ. Δεν είναι μια ταινία που θα σου αλλάξει τη ζωή, αν υπάρχει κάτι τέτοιο, είναι όμως μια ταινία που σου μένει στο μυαλό και κάποια στιγμή κάπου θα τύχει να την παίζει και θα θες να την ξαναδείς.
Ελπίζω να σας κάλυψα αγαπητά μου παιδιά . Και αν ξέχασα κάτι δεν είναι σημαντικό, το σημαντικό είναι να πάτε σινεμά να την δείτε.


ME ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΥΡΙΟΣ ΜΠΟΜΠΙΝΑΣ


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ :    ***1/2 για κινηματογράφο
                              
                                **** για προβολή σπίτι
  

ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ ;     Ευχαρίστως κάποια στιγμή στο μέλλον .

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ : Ζευγάρια κάθε είδους - καλύτερα όχι παρέες .">


        
          

                  
      

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...