Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

ΟΙ 100 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ....! (1-50)


Τις επόμενες μέρες θα ξεδιπλωθούν οι 100 καλύτερες σειρές όλων των εποχών του Μπομπίνα- 2020 edition. Τα κριτήρια είναι 4.
1. Αν έπαθα πλάκα όταν τις είδα.
2. Την επιρροή που είχαν στην εποχή τους.
3. Αν αξίζει κάποιος να τις ξαναδεί.
4. Αγαπημένη προσωπική επιλογή.
 Ήταν πολλή δύσκολη η επιλογή τους, από τις χιλιάδες σειρές που υπάρχουν. Ελπίζω να λειτουργήσουν σαν επιπλέον πρόταση τους επόμενους δύσκολους μήνες, τώρα που οι παραγωγές έχουν σταματήσει λόγω των συνθηκών. Αντί να ξύνετε τον πάτο του βαρελιού, γιατί δεν βλέπετε- ή  να ξαναδείτε- κάτι κλασσικό?

  Η παρουσίαση είναι αλφαβητική. Κάθε φορά θα προστίθενται 10 σειρές. Θέλω επίσης να τονίσω ότι προσπάθησα να είμαι πλουραλιστής στις επιλογές μου, όσο αυτό ήταν δυνατό.

24 (195 επεισόδια- 8 σεζόν) 2001-2010
Την πρώτη δεκαετία του 2000 γίναμε πρεζάκια στην ακατάπαυστη αγωνιώδη παράνοια του Τζακ Μπάουερ. Η σειρά έδειχνε τα γεγονότα σε αληθινό χρόνο, με το ρολόι να κλείνει κάθε σκηνή. Μείναμε άυπνοι και κοντέψαμε να τρακάρουμε για να δούμε τις απίθανες απιθανότητες που γέμιζαν την οθόνη. Αν μια σειρά έβαλε το binge στο watch, είναι αυτή. Αν τυχόν δεν την έχετε δει, είναι το καλύτερο φάρμακο στα προβλήματα. 24 επεισόδια, όσες οι ώρες μιας μέρας. Shoot...

3RD ROCK FROM THE SUN (139 επεισόδια- 6 σεζόν) 1996-2001.
Με την απλή υπόθεση, πως 4 εξωγήινοι επιστήμονες έρχονται στην Γη για να ερευνήσουν το είδος μας και παίρνουν μορφές που να αντιστοιχούν σε εκείνες μιας τυπικής Αμερικάνικης οικογένειας, η σειρά βρίσκει πρόφαση για φοβερή αντισυμβατική κριτική όλων των θεσμών και αντιλήψεων, μέσα στα όρια ενός sitcom φυσικά. Πραγματικά υποτιμημένη, είναι ευκαιρία να την (ξανα) δείτε. Εξωφρενικά ξεκαρδιστική και με φοβερές ερμηνείες.

AMERICAN CRIME STORY (19 επεισόδια- 2 σεζόν) 2016-2018.
Σειρά αυτοτελών σεζόν ή σειρά ανθολογίας όπως λέμε. Μέχρι στιγμής έχουν βγει 2 σεζόν, η μία με θέμα την υπόθεση του O.J. Simpson, του διάσημου αθλητή που υποτίθεται πως σκότωσε την γυναίκα του και μία με την υπόθεση δολοφονίας του Gianni Versace. Καταπληκτικές αναπαραστάσεις και φοβερά καστ, υψηλού επιπέδου παραγωγή, σε κάνουν να παρακολουθείς κάθε σεζόν με κομμένη ανάσα.

BABYLON 5 (111 επεισόδια- 5 σεζόν) 1993-1998.
Φοβερή '90ντίλα, που σίγουρα έχετε πετύχει σε κάποια πρωινή Κυριακάτικη προβολή στην τηλεόραση, γιατί της συμπεριφέρονταν σαν παιδική σειρά στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για φοβερή space opera με μια συγκεκριμένη ιστορία που καλύπτει 5 σεζόν και έχει το σεναριακό επίπεδο καλής λογοτεχνίας. Μπορεί τα εφέ να έχουν παλιώσει, αλλά μόλις προχωρήσεις μερικά επεισόδια, αφήνεσαι στην camp μαγεία του διαστημικού σταθμού που έρχεται αντιμέτωπος με μια αρχαία και απειλητική εξωγήινη φυλή!

BAND OF BROTHERS- ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ (10 επεισόδια- μίνι σειρά) 2001.
Κορυφαία στιγμή της τηλεόρασης, η μίνι σειρά σε παραγωγή Stephen Spielberg και Tom Hanks, διηγείται την αληθινή ιστορία μιας Αμερικάνικης διμοιρίας από την απόβαση στην Νορμανδία και μετά. Ουσιαστικά μια εκμετάλλευση του πλούσιου υλικού που υπήρχε από την ταινία Saving private Ryan, η σειρά, ακουλουθώντας  σε κάθε επεισόδια άλλο χαρακτήρα και εμβαθύνοντας, λόγω διάρκειας, στον ψυχισμό αυτών των ανθρώπων, καταφέρνει να γεννήσει μερικές από τις πιο συνταρακτικές τηλεοπτικές στιγμές. Απόλυτο must...

BATMAN: THE ANIMATED SERIES (85 Επεισόδια- 4 σεζόν) 1992-1995.
 Μετά την σκοτεινή προσέγγιση του Tim Burton στην ταινία του 1989 και το Dark Knight κόμικ του Frank Miller, που αναγέννησαν μια πιο σκοτεινή εκδοχή του Batman, ήρθε και η καταπληκτική σειρά κινουμένων σχεδίων του Bruce Timm να ολοκληρώσει τον μύθο. Πιο προσβάσιμη σαν μέσο, μπαίνοντας σε κάθε σπίτι, έδωσε μια dark deco αισθητική, συνδυάζοντας την μαγεία των παλαιών κινηματογραφικών καρτούνς με νέα σκοτεινή προσέγγιση και μπόλιασε την μυθολογία με πιο σοβαρές εκφάνσεις των κλασσικών κακών. Σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλη ευχαρίστηση κάθε φορά που το βλέπω.

BATTLESTAR GALACTICA (73 επεισόδια- 4 σεζόν) 2004-2009.
Το ριμέικ μιας κάπως γραφικής σειράς τη δεκαετίας του '70, έμελλε να είναι μια από τις σημαντικότερες σειρές sci fi. Δημιουργός είναι ο Roland Moore, ο οποίος είχε ασχοληθεί με τις σειρές του Star Trek και θέλησε να κάνει μια πιο ρεαλιστική και σκοτεινή ιστορία. Το αποτέλεσμα είναι ένα συγκλονιστικό έπος, που οι περισσότεροι στην Ελλάδα δεν το έχουν ανακαλύψει. Οι τελευταίοι εναπομείναντες της ανθρώπινης φυλής ψάχνουν τον μυθικό πλανήτη της καταγωγής τους τη Γη, ενώ τους κυνηγάνε απ άκρη σ άκρη στον γαλαξία οι τρομεροί Cylons, δημιουργήματα και κριτές τους...

THE BIG BANG THEORY (281 Επεισόδια- 12 σεζόν) 2007-2019.
Το sitcom στην εποχή των nerds. Η εκδίκηση των σπασίκλων, που φτιάχνοντας την δική τους εικονική πραγματικότητα ζουν στην κοσμάρα τους. Πολύ έξυπνο, με ατάκες που πρέπει να έχεις κάνει διδακτορικό στην ποπ κουλτούρα, μας συστήνει μερικούς αξιαγάπητους χαρακτήρες, με τον Sheldon να μπαίνει στο πάνθεον των κλασικών χαρακτήρων της τηλεόρασης. Καταφέρνει να αναπτύξει μια απλή ιδέα σε 12 ολόκληρες σεζόν, λίγο άνισες μεταξύ τους, αλλά, όπως κάνει κάθε πετυχημένο σόου, είναι εθιστικό.

BIG LITTLE LIES- ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ (14 Επεισόδια- 2 σεζόν) 2017-2019.
Με ένα καταπληκτικό γυναικείο καστ, η μίνι σειρά, βασισμένη στο αντίστοιχο βιβλίο, ασχολείται βασικά με την συζυγική κακοποίηση, σε μια εύπορη αστική κοινότητα της Αμερικής. Πέρα από το πολύ καλό σενάριο και τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες, καταφέρνει να πάρει δυο-τρεις δραματουργικές στροφές και με έναν επιπλέον κύκλο επεισοδίων να επεκτείνει το ενδιαφέρον της. Βλέπεται απνευστί και συνίσταται για προβολή Σαββατοκύριακο.

THE BLACK ADDER (PARTS 1-4, 24 επεισόδια) 1982-1989.
Η Μαύρη Οχιά κατά το ελληνικότερον, είναι μια ψευδο-ιστορική σάτιρα, που χωρίζεται σε 4 διαφορετικές περιόδους, αλλά πάντα πρωταγωνιστεί ο Edmund Blackadder (Rowan Atkinson) ένας γλοιώδης και σκαιός χαρακτήρας, που βρίσκεται ανάμεσα σε αληθινά ιστορικά πρόσωπα και καταστάσεις. Σίγουρα θα έχετε δει κάποια επεισόδια στο κρατικό ή μπορεί και όλα. Γιατί μιλάμε για μια καταπληκτική και ξεκαρδιστική κωμωδία. 

BOARDWALK EMPIRE (57 επεισόδια- 5 σεζόν) 2010-2014.

Ο Νάκι Τόμπσον δεν είναι κανένας τυχαίος. Είναι η ψυχή και η καρδιά του Ατλάντικ σίτι της εποχής της ποταπαγόρευσης. Πίνει όλη μέρα ουίσκι και προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο με γκάνγκστερ σαν κι αυτόν. Η μοναδική διαφορά είναι πως εκείνος έχει έναν δικό του κώδικα τιμής. Σε παραγωγή Martin Scorcese, έχουμε στην οθόνη ότι πλησιάζει πιο πολύ στην λογοτεχνία. Ένα βραδυφλεγές, γεμάτο ένταση και ανατροπές saga, χαμένο στους καπνούς των τσιγάρων και στους κάλυκες που έστρωσαν τις Αμερικάνικες λεωφόρους...

DAS BOOT (6 επεισόδια- μίνι σειρά) 1981.

Αφού πρώτα είχε προβληθεί στην μισή του διάρκεια σαν ταινία και είχε σημειώσει τεράστια παγκόσμια επιτυχία, το μεγαλεπήβολο δημιούργημα του Wolfgang Petersen, προβλήθηκε στην τηλεοπτική εξάωρη εκδοχή του. Ότι πιο κοντά στην πολεμική εμπειρία, του να υπηρετείς σε ένα γερμανικό U-boat υποβρύχιο τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, είναι μια από τις πιο σπουδαίες τηλεταινίες στην ιστορία της τηλεόρασης. 
Υ.Γ. Ένα καλό ηχητικό σύστημα θα βοηθούσε ακόμα περισσότερο.

BOSTON LEAGAL (101 επεισόδια- 5 σεζόν) 2004-2008.

Εξαιρετικό spin-off μιας παλαιότερης σειράς και καλύτερο ακόμα, γιατί είναι πιο σπιρτόζικο και αστείο με εξαιρετικούς πρωταγωνιστές (James SpaderWilliam ShatnerCandice Bergen) που δείχνουν να το γλεντάν. Κλασσική περίπτωση σειράς που δεν παίρνεις σοβαρά στην αρχή και μετά κολλάς. Δικαστικές υποθέσεις, έρωτες, αλλά και βίτσια στο πιο feelgood δικηγορικό γραφείο...Κρέην, Πουλ και Σμιτ!

THE BOYS (8 επεισόδια- 1 σεζόν...προς το παρόν) 2019.

Πολύ δυνατή μεταφορά του ομώνυμου κόμικ. Οι σούπερ ήρωες εδώ είναι μπάσταρδοι και καθοδηγούνται από πολυεθνικές. Κάποιοι μοναχικοί "γραφικοί" τα βάζουν μαζί τους για να τους κάνουν να πληρώσουν για τα ειδεχθή εγκλήματα που κατά καιρούς διαπράττουν. Από τις πιο πρόσφατες παραγωγές της λίστας. Το θεωρώ σιγουράκι γιατί η ιστορία υπάρχει και απ ότι είδα και η μεταφορά είναι εξαιρετική. Πολιτικό σχόλιο, περιπέτεια και χιούμορ...

BREAKING BAD (62 επεισόδια- 5 σεζόν) 2008-2013.

Για όποιον δεν ξέρει ακόμα τον Walter White νιώθω πραγματικό οίκτο. Μπορώ όμως να τον συγχωρέσω αν τις επόμενες μέρες μετανοήσει και μάθει τα πάντα για την σειρά του amc που άλλαξε την τηλεόραση για πάντα. Αν όχι του εύχομαι να έρχεται το φάντασμα του Heinsenberg κάθε βράδυ στον ύπνο του να το στοιχειώνει!

BRON/BROEN (38 επεισόδια- 4 σεζόν) 2011-2018.

Βουτηγμένο στην ομίχλη και την υγρασία αυτό το nordic noir, διχασμένο σε 2 χώρες (Δανία/Σουηδία)που ενώνονται από μια Γέφυρα και ένα έγκλημα που ενώνει τις αστυνομίες των χωρών και συγκεκριμένα 2 ντετέκτιβ. Η μία εκ των 2 είναι η φοβερή και τρομερή Saga Noren. Ένας εμβληματικός χαρακτήρας, ιδιαίτερη, χωρίς να μαθαίνουμε πραγματικά τι την κάνει παράξενη, εργασιομανή, αντικοινωνική, αλλά και εξαιρετική στη δουλειά της. Μια δύναμη της φύσης και ένα απόλυτα φεμινιστικό πρότυπο...

BROOKLYN NINE-NINE (144 επεισόδια- 7 σεζόν) 2013-...και συνεχίζεται!

Υπάρχει υποθετικά ένα αστυνομικό τμήμα στην Ν. Υόρκη που ο διοικητής του είναι ένας ακτιβιστής gay μαύρος και οι εξαιρετικοί ντετέκτιβς του είναι Εβραϊκής και Λατινικής καταγωγής. Μόνο 2 λευκοί δεινόσαυροι υπάρχουν, χοντροί και άχρηστοι. Συνηθίζουν, όταν δεν πιάνουν εγκληματίες να κάνουν πάρτι και διαγωνισμούς μεταξύ τους. Πετάνε λεκτικά gags σαν οπλοπολυβόλο και οι ελληνικοί υπότιτλοι είναι περιττοί, γιατί δεν πιάνουν ούτε τα μισά απ όσα λέει το στόμα τους. Ξεκινώντας σαν καθαρό outsider η σειρά έχει ήδη φτάσει στον έβδομο κύκλο και έχει δημιουργήσει στρατιές από φανατικούς θαυμαστές.

THE BUGS BUNNY/ ROAD RUNNER SHOW (ποιός ξέρει άραγε? επεισόδια) 1960-1978.

Τα σουρεαλιστικά looney toons βρήκαν την καλύτερη χρήση τους όταν ξεκίνησαν στην αμερικάνικη τηλεόραση την εβδομαδιαία τους προβολή στα πλαίσια ενός σόου του αγαπημένου μας λαγού. Έτσι, μαζί με την ένταξη του Road Runner στα roaring '60ς μπορούσαν στο πρόγραμμα να δείξουν τα εκατοντάδες δεκάλεπτα καρτούν που είχαν βγει από την δεκαετία του ΄40 στον κινηματογράφο, μαζί με τα νέα και τους δεκάδες λατρεμένους ήρωες. Εδώ ήταν  μια κυριακάτικη πρωινή συνήθεια που επεκτάθηκε γιατί αυτά τα καρτούν είναι τόσο μπροστά που τα απολαμβάνεις καλύτερα ενήλικος!!!

BUFFY THE VAMPIRE SLAYER- ΜΠΑΦΙ, Η ΒΑΜΠΙΡΟΦΟΝΙΣΣΑ (145 επεισόδια- 7 σεζόν) 1997-2003.

Κανείς δεν περίμενε μια σειρά με μια ξασμένη μπίμπο στο σχολείο η οποία είναι και κυνηγός βρυκολάκων, με το νύχι τούμπανο και τα τακούνια στα χωράφια, ότι θα εξελισσόταν σε μια από τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών. Όχι μόνο ασχολείται με θέματα της εφηβείας, αλλά είναι και εξαιρετικά αστείο και τρομακτικό. Ο δημιουργός του Joss Whedon δεν είναι κάνας τυχαίος. Μέγας σεναριογράφος και συγγραφέας κόμικ και σκηνοθέτης και παραγωγός (Avengers, Alien, Firefly, Rosseane και πολλά άλλα) κρατά ψηλά τον πήχη και τον σηκώνει ακόμα ψηλότερα. Από τις καλύτερες περιπτώσεις για binge watch...Woman power!!!

CARNIVALE (24 επεισόδια- 2 σεζόν) 2003-2005.

Φανταστείτε να μην είχε ακυρωθεί η σειρά μετά τη δεύτερη σεζόν. θα μιλούσαμε για ένα φαινόμενο. Όμως αυτή η βιβλική αλληγορία, μασκαρεμένη σε ιστορία ενός τσίρκου την εποχή της ποτοαπαγόρευσης ήταν πολύ παράξενη και ιδιόρρυθμη για την εποχή της και μάλλον για το μπάτζετ της HBO. Το θέμα είναι πως υπάρχουν 2 εξαιρετικές σεζόν που η ιστορία σχεδόν ολοκληρώνεται και είναι ευκαιρία να ανακαλύψετε αυτό το κρυμμένο διαμάντι. 

CHARLIE'S ANGELS- ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΟΥ ΤΣΑΡΛΙ (110 επεισόδια- 5 σεζόν) 1976-1981.

Είναι δύσκολο να θυμηθείς την εποχή που οι Άγγελοι του Τσάρλι παίζονταν στην τηλεόραση. Τότε ήταν η μοναδική σειρά με δυναμικές γυναίκες που αναλάμβαναν αποστολές από ένα ηχείο που βρισκόταν πάνω σε ένα γραφείο και τους μιλούσε ο Τσάρλι...! Η κάθε μία είχε τον χαρακτήρα της. Η έξυπνη, η περπατημένη και η σέξι. Ευκαιρία να θυμηθείτε ποια ήταν ποια. Η δράση είναι λίγο ξεπερασμένη, αλλά το κιτς και τα υπονοούμενα θα σας αποζημιώσουν. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που έχουν γίνει 2 προσπάθειες κινηματογραφικές για αναβίωση (όχι τόσο πετυχημένες)...

CHERNOBYL- ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ (5 επεισόδια- μίνι σειρά) 2019.

Συνταρακτική αναπαράσταση του ολέθριου πυρηνικού ατυχήματος στο Τσερνομπίλ το 1986. Κάμερα στο χέρι, αισθητική ντοκιμαντέρ, προσέγγιση ψυχολογικού θρίλερ και αρκετά πιστή μεταφορά των γεγονότων. Δύο εξαιρετικές ερμηνείες των Jared Harris και Stellan Skarsgård στους ρόλους των ανθρώπων που κλήθηκαν να διαχειριστούν μια ακραία κατάσταση. Εξαιρετικού επιπέδου τηλεόραση.

COBRA KAI (20 επεισόδια- 2 σεζόν) 2018- συνεχίζεται...
Όποιος δεν έχει δει ακόμα το Cobra Kai να πάει να κοιταχτεί σε κάνα γιατρό. Να πούμε για όσους δεν ξέρουν πως η σειρά είναι απ ευθείας συνέχεια της πρώτης ταινίας Karate Kid. Αυτό που λέμε 30 χρόνια μετά! Όχι μόνο είναι πολύ καλύτερο από την ταινία, αλλά και πιο αστείο. Ο Ντάνιελ ντε λα Ρούσο είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και οικογενειάρχης. Ο Τζόνι Λόρενς είναι ένας αποτυχημένος μπεκρής. Όταν ο δεύτερος προσπαθήσει να ανοίξει μια σχολή καράτε για να πάρει τα πάνω του, ο Ντάνι θα κάνει τα πάντα να τον εμποδίσει νομίζοντας πως επιχειρεί να διδάξει τις σκοτεινές πρακτικές του πρώην δασκάλου του στο Cobra Kai. Η μεγαλύτερη ένοχη απόλαυση στην ιστορία...! 

COSMOS (13 επεισόδια- ντοκιμαντέρ) 1980.

Η πρώτη απόλυτα επιστημονική σειρά στην τηλεόραση. Ακόμα και τώρα υπάρχουν παραγωγές cosmos, οι οποίες είναι συνέχειες αυτού του πρώτου ταξιδιού που ξεκίνησε ο μεγάλος αστρονόμος, επιστήμονας και συγγραφέας (Contact) Carl Sagan. Εδώ έχουμε την πρώτη ολοκληρωμένη και εκλαϊκευμένη κοσμοθεωρία του σύμπαντος. Απαλλαγμένο από δογματικές αντιλήψεις αλλά με φιλοσοφική και πνευματική ενάργεια μας ταξιδεύει από τα πέρατα του χώρου και του χρόνου στα πιο μικροσκοπικά σωματίδια ύλης. Μιλάει για την πιθανότητα εξωγήινης ευφυίας, για την καταγωγή του σύμπαντος, το DNA, τη θεωρία της σχετικότητας, την καταγωγή της ζωής στη Γη, την εξέλιξη, τους κομήτες, τα ουράνια σώματα, το ηλιακό σύστημα και προφητεύει πολλά πράγματα που ζήσαμε τα επόμενα χρόνια. Για ένα μικρό παιδί της εποχής ήταν ένα παράθυρο σε μια άλλη διάσταση.

COWBOY BEBOP- ΑΤΙΘΑΣΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣ (26 επεισόδια) 1998-1999.

Μια από τις καλύτερες anime σειρές όλων των εποχών. Περιγράφει τις περιπέτειες ενός κυνηγού παρανόμων και των συνεργατών/ φίλων του, στο εγγύς μέλλον. Με νουάρ αισθητική και έξυπνο χειρισμό των θεμάτων, επικεντρωμένο σε ενήλικο κοινό και καταπληκτικό animation, στην πραγματικότητα είναι μια ενιαία μεγάλη ιστορία.  Υπήρξε καταλύτης στην αποδοχή των ιαπωνικών anime στον δυτικό κόσμο και θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος του είδους. Θεωρώ πως λίγοι από σας, που δεν ασχολείστε με τα anime θα το έχετε δει. Ελπίζω να το προσθέσει το netflix στον κατάλογο του, αλλιώς..παλιό καλό download...!

CSI: CRIME SCENE INVESTIGATION- ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ (335 επεισόδια- 15 σεζόν) 2000-2015.

Το πρώτο CSI! Αυτό που έστρωσε τον δρόμο για τα υπόλοιπα- κοντεύουμε να δούμε και CSI MAROUSI...Όταν όμως οι τεχνικοί και επιστήμονες του τμήματος δίωξης ανέλυαν τις τρίχες και τα σάλια πριν 20 χρόνια, εμείς ψαρώναμε. Η σειρά έφερε μια νέα πιο αποστασιοποιημένη πραγματικότητα στο τηλεοπτικό έγκλημα. Επίσης σε μάγευαν τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα των πρωταγωνιστών. Στην πραγματικότητα μιλάμε για μια επανάληψη του ίδιου μοτίβου σε άπειρες εκδοχές. Είχε μια υπνωτιστική επήρεια πάνω σου. Οι χαρακτήρες είχαν ζωή αλλά η σειρά κρατούσε και σε αυτό απόσταση. Η επιτυχία ήταν μεγάλη, για ένα πιο αποστασιοποιημένο κοινό, που άρχιζε να προσεγγίζει τον κόσμο από την οθόνη ενός υπολογιστή και ήθελε μια πιο ναΐφ, έξυπνη και techno αστυνομική περιπέτεια. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία...

DARK- ΣΚΟΤΑΔΙ (18 επεισόδια- 2 σεζόν) 2017- συνεχίζεται...(στο παρόν, στο παρελθόν και στο μέλλον).

To Dark είναι μια πολλή έξυπνη σειρά. Με σταθερά βήματα βουτάει σε μια απίστευτη ιστορία χειραγώγησης του χρόνου, σε ένα συνεχές υπαρξιακό πηγαινέλα στις εποχές. Δεν είσαι ποτέ σίγουρος για αυτά που βλέπεις και περιμένεις στην γωνία για την πρώτη στραβοτιμονιά. Η ιστορία όμως εξελίσσεται, ακόμα πιο απίστευτη και σκοτεινή και καταλαβαίνεις πως μάλλον δεν βρίσκεσαι στο σύμπαν του Lost, όπου όλα είναι μια μπαρούφα, αλλά σε μια λεπτομερώς μελετημένη και εξαιρετικά εκτελεσμένη ιστορία μιας μικρής κοινότητας σε ένα χωριό της Γερμανίας, που εξαιτίας ενός πυρηνικού ατυχήματος που δημιουργεί ένα χωροχρονικό παράδοξο, βρίσκεται σε μια δίνη γεγονότων για την χειραγώγηση της ιστορίας από την αρχή του 20ου αιώνα έως το μέλλον. Αναμένουμε τις εξελίξεις...

DEKALOG- ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ (10 επεισόδια) 1989-1990.

Ο Δεκάλογος του Κισλόφσκι ίσως να είναι ο πιο ποιοτικός χρόνος που θα ξοδέψετε μπροστά στην μικρή οθόνη. 10 τηλεταινίες γυρισμένες για την Πολωνική τηλεόραση, η καθεμιά βασισμένη σε μια από τις 10 εντολές. Το "Μικρή ιστορία για ένα φόνο" που είχε έρθει στο σινεμά παλιότερα, ίσως να το ξέρετε. Μπορεί να σας φαίνεται βουτιά στα βαθιά, αλλά πιστέψτε με δεν υπάρχει τίποτα πιο λυτρωτικό και ανθρώπινο από αυτές τις τηλεταινίες που ασχολούνται με την ανθρώπινη φύση, τις επιλογές, τον αμοραλισμό, την θλίψη , τη χαρά, τον πόνο και την ηδονή της ύπαρξης. Χωρίς να θέλω να ακουστώ Μπακογιαννόπουλος, πρόκειται για φοβερή εμπειρία.

DESPERATE HOUSEWIFES- ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ (180 επεισόδια- 8 σεζόν) 2004-2012.

Το μυστικό των νοικοκυρών ήταν η ισορροπία. Ήταν κωμική σειρά με υπόγεια κοινωνική κριτική, ήταν σέξι, ήταν έξυπνη, μπορούσες να την δεις σαν αγχολυτικό, είχε και μυστήριο. Πρώτα απ όλα όμως είχε εξαιρετικό καστ. Σύμφωνοι, μερικές σεζόν ήταν λίγο άνισες, αλλά ποτέ δεν ξέπεσε και εκμεταλλεύτηκε δημιουργικά την τεράστια επιτυχία του. Για μια πενταετία ήταν η πιο δημοφιλής σειρά και το καταπληκτικό είναι πως το άξιζε. 

DEXTER (96 επεισόδια- 8 σεζόν) 2006-2013.

Στις πρώτες σεζόν του Ντέξτερ είχα πάθει πλάκα. Ο συνδυασμός της σκοτεινής προσωπικότητας του πρωταγωνιστή με το έξυπνο σενάριο και την υπόγεια αγωνία, δεν σε άφηνε σε ησυχία. Περίμενα να βγει όλη η σεζόν για να τα δω μια κι έξω. Αργότερα είχαμε το θέμα της αδερφής του...αλλά τι να κάνεις? Η σειρά είχε πάντα υψηλά στάνταρ και εξαιρετικό καστ. Αν δεν το είχαν παρατραβήξει θα ήταν πιο ψηλά στην εκτίμηση μου. Για να σας δώσω να καταλάβετε, επειδή δεν βάζω νούμερα και είναι αλφαβητική η παρουσίαση, αν έβαζα θα ήταν κοντά στο 100. αν η σειρά τελείωνε στην πέμπτη σεζόν, θα έμπαινε στις πρώτες 50. Για όποιον δεν την έχει δει είναι εξαιρετική πρόταση και μη μου δίνετε σημασία. Ένας γεροπαράξενος είμαι...

DOCTOR WHO- Δόκτορ Χου (696 επεισόδια- 26 σεζόν/190 επεισόδια- 12 σεζόν) 1963-1989/ 2005- συνεχίζεται!!!!!!

Το Doctor Who είναι μια καθαρά Βρετανική υπόθεση. Από το 1963 που παρουσιάστηκε στο BBC με μικρά 20λεπτα επεισόδια γυρισμένα σε ένα δωμάτιο και με μια δεκαετία περίπου διάλειμμα, το σόου συνεχίζει σε καινούργια μονοπάτια για την γενιά του 21ου αιώνα. Πολλά από τα παλιά επεισόδια δεν βλέπονται σχεδόν, αλλά στην 60χρονη πορεία του μας έχει δώσει διάσημους κακούς και σειρά ιστοριών που κρατάνε την μυθολογία της σειράς, καθώς και κλασσικές retro sci-fi ανατριχίλες. Respect.

THE DUKES OF HAZZARD (146 επεισόδια- 7 σεζόν) 1979-1985.

Τα ξαδέρφια Duke, o Μπο και ο Λουκ, μαζί με την σέξι ξαδέρφη Ντέηζι και τον θείο Τζέσι, κάποτε ρίχνανε πατιλίκια και πολεμούσαν τον διεφθαρμένο επιχειρηματία Χογκ, που είχε στο τσεπάκι του τον Σερίφη Κόλτρεην! Φτιαγμένο για πραγματικό χαβαλέ και απέραντη πλάκα, μοιάζει σαν την εκδίκηση των hillbillies. Βλέπεται ακόμα πολύ άνετα και έχει μια νοσταλγική γοητεία. Οι καταδιώξεις και τα κυνηγητά μερικές φορές είναι επανάληψη, αλλά έχει μια yolo προσέγγιση που βρίσκεις σπάνια σε σειρές...

   DYNASTY- ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ (220 επεισόδια- 9 σεζόν) 1981-1989.

Πείτε τώρα ειλικρινά, ποιος άνω των 40 δεν έχει δει έστω 1 επεισόδιο της Δυναστείας? Προσωπικά το ψιλοέφτυνα, ένεκα έφηβος, αλλά η αλήθεια είναι πως έχει σημαδέψει μια ολόκληρη εποχή. Η Θάτσερ, ο Ρίγκαν και η Δυναστεία, μας συνόδευσαν ολόκληρη την δεκαετία του '80. Η Δυναστεία ήταν το μόνο από τα 3 που παλευόταν. Σαπουνόπερα με παραπάνω φράγκα από τις υπόλοιπες πλεμπαίες σαπουνόπερες, με πιο οπερετικές ερμηνείες και εμβληματικούς χαρακτήρες. Ο Κάρινγκτον και η Αλέξις- Τζόαν Κόλλινς και εκείνο το καλοκαίρι που περιμέναμε να δούμε ποιος θα ζήσει από τον αιματοβαμμένο τους γάμο!

THE FALL- Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ (17 επεισόδια- 3 σεζόν) 2013-2016.
Καταπληκτικό ψυχολογικό θρίλερ γυρισμένο στο Μπέλφαστ. Μια Αγγλίδα αστυνόμος καλείται να ανακαλύψει τον κατά συρροή βιαστή και δολοφόνο, ο οποίος είναι ένας φαινομενικά ήσυχος οικογενειάρχης, με πολύ σκοτεινά ένστικτα. Οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά εδώ. H Gillian Anderson δίνει μια εκπληκτική ερμηνεία, σαν την ψυχρή εξωτερικά, επαγγελματία προϊστάμενη της αστυνομίας, που προσπαθεί να επιβληθεί σε μια ομάδα που αποτελείται κυρίως από άντρες. Βοηθούμενη και από το σενάριο παραδίδει μια υπόγεια, με απότομες εντάσεις, ερμηνεία, έχοντας στο πιάτο και το ερωτικό κομμάτι. Ο Jamie Dornan που παίζει τον δολοφόνο, είναι επαρκής στον ρόλο που τον έκανε γνωστό, για να πάει μετά να παίξει στα Fifty Shades σκουπίδια. Σε κάθε περίπτωση έχουμε να κάνουμε με φοβερή σειρά που βλέπεται απνευστί... 


FARGO (30 επεισόδια- 3 σεζόν) 2014- συνεχίζεται.

Σειρά ανθολογίας και το Fargo. Κάθε σεζόν είναι μια ξεχωριστή ιστορία, που όμως συνδέεται κάπως με την προηγούμενη, αλλά και με την ομώνυμη ταινία των Κοέν, καθώς εκτυλίσσεται στο ίδιο κωλοχώρι, αλλά σε ξεχωριστές χρονικές περιόδους. Η ανθρώπινη βλακεία είναι ο βασικός πρωταγωνιστής σε όλες τις ιστορίες που δίνονται με έναν τόνο μαύρης κωμωδίας και συνδυάζουν την αστυνομική ιστορία, την κοινωνική σάτιρα και το δραμα. Το καστ που πλαισιώνει την κάθε ιστορία είναι εξαιρετικό (Billy Bob Thornton, Martin Freeman,  Kirsten Dunst, Ewan McGregor, Mary Elizabeth Winstead, David Thewlis κ.α.).

FIREFLY (14 επεισόδια- 1 σεζόν) 2002-2003.

Ένα διαστημικό γουέστερν, πάλι από τον Joss Whedon της Buffy, που ατύχησε να είναι πολύ μπροστά από την εποχή του. Σταμάτησε η παραγωγή του μετά από 14 επεισόδια, αφήνοντας τους φαν σύξυλους. Αργότερα υπήρξε προσπάθεια για κινηματογραφική αναβίωση με το ίδιο καστ, σαν συνέχιση της ιστορίας, όπου και γυρίστηκε το φιλμ Serenity. Τοποθετημένο 500 χρόνια στο μέλλον, μας διηγείται τις περιπέτειες του captain Malcolm Reynolds (Nathan Fillion) και του πληρώματος του, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον, με διάφορες εξωγήινες φυλές να βρίσκονται σε αντιπαράθεση. Όλα τα επεισόδια είναι φοβερά και η σειρά δείχνει πως θα γινόταν κάτι πολύ μεγάλο αν συνεχιζόταν. Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και δείτε το. 

FORBRYDELSEN (40 επεισόδια- 3 σεζόν) 2007-2012.

Άλλη μια πρόταση από τον βορά. Μπορεί να το ξέρετε με τον τίτλο "the killing" και πιθανότερα να έχετε δει την πολλή υποδεέστερη αμερικάνικη αντιγραφή του. Εδώ έχουμε μια άλλη μεγάλη γυναικεία ερμηνεία. Η αστυνόμος Λουντ ( η φοβερή  Sofie Gråbøl) ζει για να κυνηγά τους υπόπτους. Η προσωπική της ζωή είναι στο ναδίρ, ο γιος της με το ζόρι την ανέχεται και η μάνα της την βρίζει. Δεν θα σταματήσει όμως πουθενά για να βρει τον δολοφόνο, ούτε στις εντολές των προϊσταμένων της. Η σειρά έκανε μεγάλη επιτυχία μέσω BBC που το πρόβαλε στην Αγγλία όπου έγινε χαμός. Δικαιολογημένα. Ο σκοτεινός της τόνος και η ανάμειξη εγκλημάτων και πολιτικής, μαζί με την αντισυμβατική προαναφερθείσα πρωταγωνίστρια κάνουν ένα δυναμικό συνδιασμό.

FRIDAY NIGHT LIGHTS (76 επεισόδια- 5 σεζόν) 2006-2011.

Μπορεί το αμερικάνικο φούτμπολ να μας αφήνει παγερά αδιάφορους, δεν είναι όμως αυτός λόγος να αποφύγετε αυτό το διαμαντάκι. Είναι άλλωστε τόσο χαριτωμένος ο συνδυασμός της νεανικής σειράς και του κοινωνικού δράματος διανθισμένο με πινελιές χιούμορ και ανεμελιάς, που το κάνει αυτόματα ακαταμάχητο. Πέρα από αυτό όμως, το επίπεδο παραγωγής είναι πιο υψηλό από αντίστοιχες προσπάθειες , το στήσιμο της κάμερας δίνει ρεαλισμό γιατί είναι στο χέρι και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών, που όλοι έγιναν διάσημοι αργότερα,  υπέροχες. 

FRIENDS- ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ (236 επεισόδια- 10 σεζόν).

Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη να μην ξέρει τα Φιλαράκια. Στα 10 χρόνια που κράτησε η σειρά, οι πρωταγωνιστές της έγιναν σαν κολλητοί μας. Εδώ μιλάμε για ένα φαινόμενο, άσχετα με πόσο αρέσει στον καθένα, όπου μέχρι τώρα δεν έχει σταματήσει να προβάλλεται σε συνεχείς επαναλήψεις. Προσωπικά θεωρώ πως είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που όλα τα συστατικά μπαίνουν στις σωστές δόσεις. Οι 6 πρωταγωνιστές, απόλυτα επιτυχημένη επιλογή με χημεία ανάμεσα τους και ταλέντο. Καλό και έξυπνο κείμενο με δόσεις αυτοσχεδιασμού και χαλαρή ατμόσφαιρα. Το κυριότερο είναι αυτό που εκπέμπει η σειρά, την φιλία, σε κάνει να νιώθεις μέρος της. Με εξαίρεση τις αναπόφευκτες "αμερικανιές" και το γέλιο κονσέρβα, τα Φιλαράκια είναι ίσως το καλύτερο sitcom έως τώρα.

GAME OF THRONES- ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ (73 επεισόδια- 8 σεζόν) 2011-2019.

Από που να αρχίσω. Ας πω τα βασικά. Η τηλεόραση άλλαξε μετά το Game of Thrones. Πλησιάζοντας δραματικά στο μεγαλείο του κινηματογράφου και με μια ομάδα χαρακτήρων που αντιπροσωπεύεται από το καλύτερο καστ που θα μπορούσε να έχει (εξαιρείται ο Ντάριο Ναχάρις) έσπασε όλα τα κοντέρ τηλεθέασης. Αυτό είναι πρωτόγνωρο για μια σειρά φαντασίας. Δεν θα μπω στην συζήτηση για τις ελευθερίες που πήραν από το βιβλίο. Οι περισσότερες άλλωστε ήταν έξυπνες. Ούτε τις εκπτώσεις στην υπόθεση στις τελευταίες περιόδους. Το Game of Thrones ήταν μια εμπειρία και πραγματικά ζηλεύω αυτούς που δεν το έχουν δει ακόμα (???!!!!) γιατί θα ζήσουν μαζεμένα τόσες συγκινήσεις...

THE GOOD WIFE (156 επεισόδια- 7 σεζόν) 2009-2016.

Η Αλίσια είναι μια πραγματικά καλή σύζυγος. Έχει εγκαταλείψει την δικηγορία και μεγαλώνει τα παιδιά της. Ο άντρας της ασχολείται με την πολιτική. Κάποια μέρα όμως εκείνος θα μπλέξει σε ένα σεξουαλικό σκάνδαλο και θα μπει φυλακή. Η Αλίσια θα νιώσει να γκρεμίζεται ο κόσμος της, αλλά δεν θα το βάλει κάτω. Θα γυρίσει στην δικηγορία για να προσπαθήσει να κερδίσει το έδαφος που έχασε τόσα χρόνια και να βοηθήσει την οικογένεια της. Συγχρόνως θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια την ηθική κατρακύλα του άντρα της. Ιστορία δυναμικής νοικοκυράς, που όμως είναι πολλά περισσότερα απ ότι φαίνεται. Έξυπνο, αστείο, δραματικό και με πινελιές αυτοσαρκασμού, δικαστικό, κοινωνικό και ερωτικό δράμα, βάζει πολλά καρπούζια κάτω απ τη μασχάλη και τα βγάζει πέρα. Σε αυτό βοηθά η καταπληκτική  Julianna Margulies, αλλά και το υπόλοιπο καστ.

GOTHAM- ΓΚΟΘΑΜ (100 επεισόδια- 5 σεζόν) 2014-2014.

Κατά κάποιο τρόπο πρίκουελ της ιστορίας του Μπάτμαν. Έχει σαν πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Γκόρντον, σε νεαρή ηλικία στα πρώτα βήματα του στο σώμα. Επίσης βλέπουμε την δημιουργία του σκοτεινού ιππότη, αλλά και των βασικών του αντιπάλων. Η πόλη Γκόθαμ γίνεται το θέατρο του δράματος. Σκοτεινή και βρώμικη, βουτηγμένη στην παρανομία και την παράνοια. Κρατώντας μια πιο λαϊκή προσέγγιση, αλλά με καλό επίπεδο παραγωγής, ξεκινά λίγο μουδιασμένα, για να αποκτήσει αργότερα αρκετή αυτοπεποίθηση και να μας δώσει μια λεπτομερή και ενδιαφέρουσα εικόνα του κόσμου πριν τον γέννηση του ανθρώπου νυχτερίδα.

HANNIBAL (39 επεισόδια- 3 σεζόν) 2013-2015.


Το Hannibal δεν θα μπορούσε να είναι παρά μια κατάβαση στην κόλαση της ανθρώπινης ψυχής. Με έναν συγκλονιστικό Mads Mikkelsen στον ομώνυμο ρόλο του κανιβάλου ψυχιάτρου. Μαζί με έναν πράκτορα του FBI (Hugh Dancy) που συνεργάζεται, θα προσπαθήσουν να λύσουν τρομερούς φόνους και να πιάσουν ανθρώπινα τέρατα. Όμως ο καλός μας Ντόκτορ, θα παίξει σαν την γάτα με το ποντίκι και θα χειραγωγήσει τους πάντες. Θα βιάσει το μυαλό τους, θα ναρκώσει το σώμα και θα απολαύσει τη σάρκα τους. Πολύ ερεβώδες για το πλατύ κοινό, άντεξε τουλάχιστον 3 σεζόν. Στην πραγματικότητα είναι μια σπουδή στην ανθρώπινη εκμετάλλευση και μπορεί να έχει κι άλλες αναγνώσεις. Φυσικά βλέπεται και σαν αστυνομικό θρίλερ, αλλά...τόσο νόστιμο...

HOLOCAUST- ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ (4 επεισόδια- μίνι σειρά) 1978.
Το Ολοκαύτωμα είναι η πρώτη τηλεοπτική παραγωγή για το ευρύ κοινό, των εγκλημάτων των ναζί κατά των Εβραίων. Προβλήθηκε σε 4 συνεχείς βραδιές στο NBC. Πρωταγωνιστούν οι Meryl Streep και ο James Woods, νεότατοι ακόμα. Παρακολουθούμε την ιστορία της οικογένειας Weiss, από το 1935 στο Βερολίνο έως το τέλος του β' παγκοσμίου πολέμου. Απέσπασε 8 βραβεία ΕΜΜΥ και είχε μεγάλο αντίκτυπο στην εποχή της. Τα χρόνια που έχουν περάσει και η 8ωρη διάρκεια της δεν μειώνουν στο ελάχιστο την δύναμη της και την αξία της.

HOMELAND (96 επεισόδια- 8 σεζόν) 2011-2020.

Οι 3 πρώτες σεζόν του Homeland είναι από τις πιο έντονες που έχω ζήσει. Σε κτυπά αλύπητα, ο βετεράνος Μπρόντι που έχει γίνει μουσουλμάνος και γύρισε να ανατινάξει τους πάντες. Οι επιπτώσεις στην οικογένεια του και η συνεχής αγωνία μήπως τον ανακαλύψουν. Η Διπολική πράκτορας της CIA που προσπαθεί κόντρα σε όλα να βρει και να εξουδετερώσει την απειλή, ενώ παλεύει με τους δικούς της δαίμονες. Ο έρωτας που θα κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα και το σκληρό και συγκλονιστικό τέλος...Από κει και πέρα η σειρά αντιμετωπίζει κάθε χρόνο μια νέα απειλή, κρατά το επίπεδο εξαιρετικό, έχει εξελιχθεί όμως σε μια απλή κατασκοπική περιπέτεια. Φυσικά δεν είναι τόσο καλοί άνθρωποι στην CIA...αλλά εδώ μια απλή σειρά είναι...

  I, CLAUDIUS- ΕΓΩ, Ο ΚΛΑΥΔΙΟΣ (13 επεισόδια- μίνι σειρά) 1976.
Μια μεγάλη στιγμή του BBC. Διασκευάζοντας ένα κλασσικό ιστορικό μυθιστόρημα του Robert Graves και έχοντας έξοχους θεατρικούς ηθοποιούς (Derek Jacobi, Brian Blessed, John Hurt, Patrick Stewart) μας διηγείται με τα λόγια του Κλαύδιου, την πάλη για την θέση του αυτοκράτορα στην αρχαία Ρώμη, από πριν αυτός γεννηθεί. Τα γεγονότα καλύπτουν 100 χρόνια περίπου, τους 4 πρώτους αυτοκράτορες. Αύγουστος, Τιβέριος, Καλιγούλας, Κλαύδιος (ο επόμενος, για όποιον ενδιαφέρεται ήταν ο Νέρωνας) όλοι καλά παιδιά! O Jacobi στον ομώνυμο ρόλο δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, σαν τον τραυλό, κουτσό και ιδιαίτερο Κλαύδιο. Ο Hurt τα σπάει σαν Καλιγούλας και γενικά αν προσπεράσετε την αρχική αίσθηση του θεάτρου της Δευτέρας, λόγω των σκηνικών, η εμπειρία είναι συγκλονιστική...για όσους θυμούνται.

I LOVE LUCY (181 επεισόδια- 6 σεζόν) 1951-1957.

Το I LOVE LUCY είναι η μητέρα των τηλεοπτικών σόου. Όχι μόνο είναι από τις πρώτες σειρές που βγήκαν, αλλά είναι και η πρώτη που έγινε φαινόμενο, κάνοντας αστρονομικά νούμερα τηλεθέασης. Μετά από 70 χρόνια παίζεται ακόμα σε κάποια κανάλια και είναι πάρα πολύ αστεία. Η παλαβιάρα Λούσι με, τον Κουβανό παρακαλώ, σύζυγο της Ρίκι, που κάνει καριέρα στο θέατρο κάτι που η Λούσι το ζηλεύει και με την φίλη της την Έθελ και τον καημένο τον άντρα της δεύτερης-ούτε που θυμάμαι πως τον λένε. Ακόμα η κωμικές σειρές έχουν το ίδιο μοτίβο με την Λούσι. Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Επί της ουσίας, είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Οι ερμηνείες είναι καλές και το σόου έξυπνο και αστείο.

JERICHO (30 επεισόδια- 2 σεζόν) 2006-2008.

Η πόλη JERICHO είναι στη μέση του πουθενά. Οι κάτοικοι της ζουν τις ζωές τους με τα μίση και τα πάθη τους. Μια μέρα βλέπουν από μακριά πυρηνικές εκρήξεις. Οι επικοινωνία με τον έξω κόσμο διακόπτεται. Η απόσταση τους προστατεύει από τις άμεσες συνέπειες, αλλά η αγωνία και τα προβλήματα τους τώρα αρχίζουν. Άλλη μια σειρά που ατύχησε γιατί κρίθηκε αντιεμπορική. Πρόλαβε πάντως και έκλεισε την ιστορία στο τέλος της 2ης σεζόν. Εξαιρετική ιδέα και εκτέλεση, ποντάρει στο αίσθημα χάους, αβεβαιότητας και είναι γεμάτη μυστήριο και χαρακτήρες που ενδιαφέρεσαι γι αυτούς. Επίσης καλή περίπτωση να την δεις ΣΚ.

THE KNICK (20 επεισόδια- 2 σεζόν) 2014-2015.

Ο Steven Soderbergh είναι πίσω από την σειρά, που διηγείται την καθημερινότητα στο νοσοκομείο Knickerbocker της Ν.Υόρκης στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Clive Owen ξεχωρίζει στον ρόλο του Θάκερι, ενός οπιομανούς μηδενιστή, χειρούργου. Η σειρά αποτυπώνει καταπληκτικά το κλίμα της εποχής, η παραγωγή είναι κορυφαία και τα θέματα που αγγίζει είναι άβολα. Αν έχετε πρόβλημα με τα νοσοκομεία μην το δείτε, δεν είναι Grace Anatomy και εν πάσει περιπτώσει οι γιατροί τότε ήταν πιο μερακλήδες, χώρια που δεν υπήρχαν τα ανάλογα μέσα. Όσοι δεν έχετε θέμα, θα αποζημιωθείτε με την μετα-βικτωριανή ατμόσφαιρα, την φοβερή κίνηση της κάμερας και τα απίθανα τυπάκια του νοσοκομείου.


KNIGHT RIDER- Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ (86 επεισόδια- 4 σεζόν) 1982-1986.
Δεν υπήρχε κανείς που δεν λαχταρούσε να έχει ένα αμάξι σαν τον ΚΙΤΤ. Αυτό το αμάλγαμα ελαφράς επιστημονικής φαντασίας και αστυνομικής περιπέτειας, βασιζόταν σε μια απλή, αλλά γοητευτική ιδέα. Ένας βαριά τραυματισμένος αστυνόμος, ξυπνά με καινούργιο πρόσωπο και ένα αμάξι που κάνει τα πάντα. Ένας μυστηριώδης ζάμπλουτος τον βάζει ξανά στο κυνήγι του εγκλήματος. Οι ιστορίες δεν σηκώνουν πολλή ανάλυση, αλλά ο συνδυασμός του μοναχικού τιμωρού με το υπερσύγχρονο αμάξι που μιλούσε και όταν ήθελες το καλούσες κι ερχόταν σαν το άλογο, δημιουργούσε μια γοητεία, στο επίπεδο της τότε τηλεόρασης. Μεγάλη επιτυχία. Πιο πολύ σε χαλάνε τώρα τα χτενίσματα και τα ρούχα, παρά το στόρι που είναι εξόχως αγχολυτικό.

to be continued....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...