Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΕΝΑΣ ΧΩΡΙΣΜΟΣ (Jodaeiye Nader az Simin) 2011, Ιράν, Διάρκεια 123'

Director, Writer: 

Asghar Farhadi

Γυρισμένο σαν ένα απόλυτα σύγχρονο οικογενειακό δράμα, η ταινία του σκηνοθέτη/σεναριογράφου Asghar Farhadi είναι ένα φιλμ που δεν σε αφήνει να ξεκολλήσεις για 2 ώρες τα μάτια σου από πάνω του. Παρ'ότι διεξάγεται στο Ιράν, μεταφέρει πανανθρώπινα μηνύματα, έχει καταπληκτικό σενάριο και ερμηνείες, είναι φορτωμένο με βραβεία και διθυράμβους (μπορεί να τσιμπήσει και όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας- έχει προταθεί και για σενάριο!) και γενικά ο σκηνοθέτης είναι το next best thing στον Ασιατικό κινηματογράφο. 
Η ιστορία είναι σχετικά κοινότυπη: ένα ζευγάρι βρίσκεται στο χείλος του χωρισμού γιατί η σύζυγος θέλει να φύγει για το εξωτερικό, θεωρώντας ότι υπάρχουν μεγαλύτερες προοπτικές για την έφηβη κόρη τους, ενώ ο σύζυγος θέλει να κάτσει να προσέχει τον πατέρα του που έχει Αλτσχάιμερ. Θα αναγκαστεί λοιπόν να βρει μια γυναίκα να τον προσέχει, το κενό όμως που δημιουργείται στην οικογένεια  δημιουργεί πολλά προβλήματα.
Μην μπορώντας να ταυτιστώ απόλυτα, μιας και τα θέματα που προκύπτουν από απλές καταστάσεις είναι προφανή και οπισθοδρομικά (μην πεις στον άντρα μου ότι δουλεύω, βάλε το χέρι σου στο Κοράνι και ορκίσου και τα σχετικά) και φολκλόρ, που ναι μεν μας βάζουν σε ένα συγκεκριμένο και απαραίτητο γεωπολιτιστικό πλαίσιο, από την άλλη όμως...νισάφι με τα κολλήματα. Το πιο χρήσιμο μέρος της ταινίας είναι η, χωρίς να παίρνει θέση, αποτύπωση της σύγχρονης ζωής στο Ιράν, κάτι που δεν έχουμε την δυνατότητα να βλέπουμε συχνά. Από την άλλη, προφανώς, προωθείται η συγκεκριμένη σκηνοθετική οδός που αντιμετωπίζει τις ντόπιες καταστάσεις με μια δυτική ματιά. Φυσικά έχει όλα τα εχέγγυα και είναι καλοφτιαγμένη. Κατά τα άλλα, καλό είναι να την δείτε, αξίζει, έστω και σαν αντιπρόσωπος ενός διαφορετικού κινηματογράφου.    

ΜΠΟΜΠΙΝΟΜΕΤΡΟ    **1/2

ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ;   Μόνο αν το γύριζαν σε μιούζικαλ. Έχω σκεφτεί και τίτλο: "ΕΝΑΣ ΤΡΕΛΛΌΣ ΤΡΕΛΛΟΣ ΧΩΡΙΣΜΟΣ"!



ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ (TAKE SHELTER) 2011, ΗΠΑ, Διάρκεια 120'.

Director,Writer: 

Jeff Nichols

Το "Καταφύγιο" είναι από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις τις περσινής χρονιάς. Σκηνοθετημένο από τον Jeff Nichols και με καταπληκτικές ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό ζευγάρι (Michael ShannonJessica Chastain), απουσιάζει χαρακτηριστικά από τις υποψηφιότητες για όσκαρ ερμηνείας- ΑΙΣΧΟΣ. Ειδικά ο Shannon δίνει ρεσιτάλ.Υποδύεται τον φιλήσυχο και πράο οικογενειάρχη που στοιχειώνεται από αποκαλυπτικά οράματα, μην μπορώντας να καταλάβει αν η πραγματική απειλή για την οικογένειά του είναι ο ίδιος ή η επερχόμενη καταιγίδα, θα μπει στο απίστευτο τριπάκι να κατασκευάσει ένα υπερ-λουξ υπόγειο καταφύγιο προς τεράστια έκπληξη των τριγύρω του.
Λίγες ταινίες έχουν πιάσει με τόση επιτυχία την ανησυχία μιας επερχόμενης καταστροφής, το άγχος του να προφυλάξεις τους ανθρώπους που αγαπάς, τον να σε στιγματίσουν οι άλλοι σαν παρανοϊκό. Η αβεβαιότητα αναστατώνει τον πρωταγωνιστή περισσότερο. Υπάρχουν μερικές πολύ δυνατές σκηνές και η ταινία βλέπεται απνευστί παρ'όλη την σχετικά μεγάλη της διάρκεια. Μιλάμε φυσικά για ένα ψυχολογικό θρίλερ, παιδί του ανεξάρτητου Αμερικανικού κινηματογράφου. Μην περιμένετε γελοίες καταστροφές τύπου "2012", ούτε ηρωικές πράξεις. Είναι για ένα ανθρώπινο δράμα με μεταφυσικές προεκτάσεις. Μπορεί να σας ξενίσει το τέλος, αλλά πραγματικά δεν βλέπω καλύτερο τρόπο να κλείσει η συγκεκριμένη ταινία.
Στιβαρή δημιουργία λοιπόν, με καταπληκτική φωτογραφία και καλές ερμηνείες, η ταινία είναι η καλύτερη πρόταση για ένα κρύο απόγευμα, την ώρα που ο αέρας λυσσομανά έξω από το παράθυρό σας.

ΜΠΟΜΠΙΝΟΜΕΤΡΟ      ***
ΘΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ;    Ανετότατα...

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...