Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

                THE FAVOURITE ( Η Ευνοούμενη )

Γιώργος Λάνθιμος- Ιρλανδία, Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ
Black ComedyHistorical DramaBiopic. Διάρκεια 120'

Η βασίλισσα Άννα της Αγγλίας (  Olivia Colman ) έχει μείνει χήρα. Επίσης υποφέρει από αρθρίτιδα. Γενικά δεν την παλεύει. Είναι οι αρχές του 18ου αιώνα και μετά από 17 αποβολές (!) κυβερνά την Βρετανία και τον υπόλοιπο κόσμο μαζί με την ερωμένη της, την λαίδη Σάρα ( Rachel Weisz  ). Η ξεπεσμένη αριστοκράτισσα Άμπιγκεηλ ( Emma Stone ) όμως, θα αλλάξει τα δεδομένα. Από απλή υπηρέτρια θα ανέλθει σε ευνοούμενη της βασίλισσας, με κουτοπονηριά και φιλοδοξία. Οι συσχετισμοί θα αλλάξουν και ένας ιδιότυπος πόλεμος θα αρχίσει μεταξύ τους.

Η νέα ταινία του Λάνθιμου έχει πολλά να θαυμάσεις. Κατ αρχάς έχει μια τριπλή ερμηνευτική καταιγίδα από τρεις εξαιρετικές κυρίες, που αναφέρονται πιο πάνω. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις είναι υποψήφιες για όσκαρ! Η Colman δε, έχει σαρώσει τα υπόλοιπα βραβεία και πάει τρένο για το χρυσό αγαλματάκι. Είναι η καλύτερη πρωταγωνιστική τριπλέτα φέτος. Πάνω τους λοιπόν ο Λάνθιμος βασίζει όλη την ταινία.


 Το επόμενο ατού είναι το σενάριο των Deborah DavisTony McNamara το οποίο είναι εξαιρετικά πνευματώδες, αστείο, ειρωνικό και δραματικό ταυτόχρονα. Είναι γεμάτο θανατερές ατάκες, καταιγιστικό και πιάνει όλη την παράνοια της παρακμάζουσας αυλής, χωρίς να καταφεύγει σε πλατειασμούς. Να σημειώσω ότι είναι η πρώτη ταινία του σκηνοθέτη που δεν συμμετείχε στο 
σενάριο.

Οι δύο παραπάνω λόγοι (ερμηνείες, σενάριο ) σε συνδυασμό με την σκηνοθεσία, είναι αυτά που κάνουν μια ταινία εποχής τόσο ενδιαφέρουσα. Εδώ λοιπόν ο Λάνθιμος θεωρώ πως έκανε ένα έξυπνο βήμα. Επέλεξε άλλη θεματολογία, σε κάτι πιο συμβατικό, αλλά μπόλιασε την ταινία με την ιδιαίτερη ματιά του. Γύρισε ένα δράμα εποχής με το Greek weird wave στυλ του.


Η φωτογραφία είναι επίσης εξαιρετική. Ο Robbie Ryan χρησιμοποιεί τόσο μεγάλους φακούς που σε πολλές σκηνές δημιουργείται παραμόρφωση στις άκρες των κάδρων. Ο φωτισμός είναι φυσικός και τα νυχτερινά πλάνα σχεδόν μόνο με το φως των κεριών. Αυτή η μεταχείριση του χώρου, σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα. Φυσικά το καλλιτεχνικό τμήμα είναι εξαιρετικό. Αυτό μας πάει και στα κοστούμια. Κάπου διάβασα ότι είναι καταπληκτικά και εξαιρετικά "άχρονα". Στην πραγματικότητα δεν είναι πιστά στην εποχή. Το ίδιο ισχύει και για την ιστορία.


Ενώ ο σκελετός είναι σχετικά πιστός, οι λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συνέβαινε είναι θολές. Μπορεί όποιος θέλει να εντρυφήσει στην ιστορία. Η πρόθεση της ταινίας όμως δεν είναι αυτή. Χρησιμοποιεί την εποχή και τα πρόσωπα για να κάνει ένα σχόλιο. Μην ξεγελιέστε, είναι εξαιρετικά αστεία για ταινία εποχής, πολύ έξυπνη και πολύ δραματική ταυτόχρονα. Είναι κινηματογραφημένη με αντισυμβατικό τρόπο. Η κάμερα σπάνια είναι στημένη στο ύψος των ματιών. Οι γωνίες που χρησιμοποιούνται είναι ενδιαφέρουσες. Μέχρι και η μπουρλέσκ κωμωδία επιστρατεύεται σε κάποιες σκηνές.


Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Όλες οι γυναίκες κάνουν διαγωνισμό κακίας και όλοι οι άντρες είναι εντελώς βλαμμένοι. Το πραγματικό θέμα του φιλμ είναι η εξουσία. Η βασίλισσα μπορεί να έχει ερωμένες, αλλά αυτές στην πραγματικότητα είναι αναλώσιμες. Εκείνη είναι ο στρατηγός και οι άλλες είναι στρατιώτες. Μπορεί κάποια να είναι η ευνοούμενη της αλλά φροντίζει όταν πρέπει να επιστρέψει η σωστή ισορροπία και να δείξει ότι εκείνη είναι πάνω απ όλα. Η αυτοκρατορία  διοικείται από μια καημένη και από έναν λάκο κόλακες.

Ο Λάνθιμος φροντίζει να βάλει την υπογραφή του πάλι με ένα αφαιρετικό τέλος. Αυτό δεν θα αρέσει σε πολλούς. Αυτή είναι η φάση του όμως. 

Η ετυμηγορία του Μπομπίνα: Είναι μια άρτια παραγωγή, πιο απομακρυσμένη από το ύφος του σκηνοθέτη. Αυτό σημαίνει πως είναι πιο φιλική στους θεατές. Έχει εξαιρετικές στιγμές και βλέπεται πολύ ευχάριστα για το είδος της. Τη θεωρώ σημαντική, έχει βέβαια τα ψεγάδια της, τα οποία είναι σαφώς λιγότερα από τα προτερήματα. Αν θέλετε τη γνώμη μου, πρέπει να την δείτε στον κινηματογράφο. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 7 Φεβρουαρίου. 'Όλα τα άλλα με τα όσκαρ είναι σαχλαμάρες. Φανταστείτε πως το Bohemian Rapsody πήρε 5 υποψηφιότητες! Σίγουρο έχω το α' γυναικείου, όλα τα άλλα είναι ρευστά. Η ταινία θα ήταν το ίδιο καλή και χωρίς υποψηφιότητες. Η ουσία είναι ότι ο Λάνθιμος δοκίμασε κάτι άλλο και τα κατάφερε.

Την πιο πετυχημένη περιγραφή για την ταινία την διάβασα σε ένα ξένο περιοδικό.
Είναι ένα ΑΓΡΙΟ, ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΙΚΟ, ΜΠΑΡΟΚ ΔΡΑΜΑ ΕΠΟΧΗΣ.

ΜΠΟΜΠΙΝΟΜΕΤΡΟ ***1/2 (ΣΤΑ 5)


ΘΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ? : ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ.  






ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...