Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

AN EDUCATION ( 2009 ) Μεγ. Βρετανία


CAST
Peter Sarsgaard, Carey Mulligan, Alfred Molina, Rosamund Pike, Dominic Cooper, Emma Thompson, Olivia Williams.

DIRECTOR
Lone Scherfig            95' - color                             Αισθηματικό δράμα


Μια ιστορία ενηλικίωσης δοσμένη με ευαισθησία, η ταινία του Δανού Lone Scherfig, πρώην μέλους του Δόγματος '95 ( βλέπε Λανς Φον Τρίερ ), με το υπέροχο καστ της και την καταπληκτική ανασύσταση εποχής, λίγο πριν από την επέλαση των Μπίτλς, η ταινία "Μια κάποια εκπαίδευση", ευτυχεί να έχει και στην θέση του σεναριογράφου τον Νικ Χόρνμπι. Ο Χόρνμπι είναι γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων όπως το "high fidelity" και το "about a boy", που γίνανε και επιτυχημένες ταινίες. 

Ξεκινάμε δηλαδή από το γεγονός, ότι η ταινία έχει όλα τα υλικά εκείνα που θα την κάνουν να ξεχωρίσει. Πράγματι είχε μια ικανοποιητική πορεία, τόσο σε εισπρακτικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο, καθώς προτάθηκε για 3 Όσκαρ. Παρουσιάζει την βαρετή ζωή μιας 16χρονης μαθήτριας μικροαστικής οικογένειας στο Λονδίνο το 1961. Ήταν μια εποχή ιδιαίτερα φτωχική για την χώρα καθώς προσπαθούσε ακόμα να κλείσει τις πληγές από τον πόλεμο. Σε μερικά χρόνια θα ερχόταν μια πολιτιστική και κοινωνική επανάσταση, αλλά ακόμα τα πράγματα ήταν δύσκολα. Ευφυής και όμορφη η  Τζένι ( η Κάρεϊ Μάλιγκαν είναι αποκάλυψη στον ρόλο ), θα ερωτευτεί έναν τριαντάρη Εβραϊκής καταγωγής, τον Ντέϊβιντ και θα έρθει σε ρήξη με τις αρχές της, τους γονείς της και τους δασκάλους της, επαναστατώντας στην ιδέα της άχρωμης, συντηρητικής ζωής που βλέπει να απλώνεται μπροστά της. Όμως ο σαγηνευτικός και εκλεπτυσμένος Ντέϊβιντ, θα κερδίσει τους γονείς της, που στο πρόσωπό του βλέπουν έναν καλοβαλμένο γαμπρό, αλλά συγχρόνως θα εμφανίσει και κάποια ανησυχητικά σημάδια. 

Η ταινία είναι ένα κοινωνικό σχόλιο για την θέση της γυναίκας την συγκεκριμένη περίοδο στην Αγγλία. Καταφέρνει να σε βάλει μέσα στην ατμόσφαιρα της εποχής και μαγεύεσαι από τους ανθρώπους και τις καταστάσεις. Ακόμα και στους δεύτερους ρόλους έχουμε καλές ερμηνείες, όπως του Άλφρεντ Μολίνα που παίζει τον συντηρητικό πατέρα, δίνοντας στον ρόλο αποχρώσεις που τον απομακρύνουν από τα στερεότυπα. 

Δεν μιλάμε βέβαια για κάτι φοβερά πρωτότυπο και μοναδικό, αλλά για μια πολύ καλογραμμένη και προσεγμένη παραγωγή. Στο μέγεθος που της αρμόζει είναι μια υποδειγματική, κλασσική, στιβαρή παραγωγή του bbc - κάνει και ρίμα! Τέλειο για να φτιάξεις το τσαγάκι σου, να βάλεις τα παντοφλάκια σου και να πάρεις τον καλό/ή σου αγκαλιά για να ζήσεις τις πονεμένες ιστορίες της γοητευτικής και συμπαθέστατης πρωταγωνίστριας. 
Υπάρχει μόνο μια αίσθηση ανολοκλήρωτου στο τέλος και έχεις την εντύπωση ότι θα μπορούσε να γίνει και κάτι καλύτερο. Από την άλλη αυτό δίνει μια χροιά ρεαλισμού στην ιστορία. Η αλήθεια είναι ότι η ταινία απευθύνεται πιο πολύ στον γυναικείο πληθυσμό, χωρίς όμως να είναι σε καμιά περίπτωση χαζοχαρούμενη ή γλυκερή, το αντίθετο. Αξίζει να την δείτε τώρα που είναι ζεστή σαν φραντζολάκι στα ράφια των βίντεο κλαμπ. 

Καθόλου βαρετό και γεμάτο με ανθρώπινους χαρακτήρες που μπορούμε να ταυτιστούμε, ειλικρινές και άμεσο, αλλά μικρού βεληνεκούς, το "Μια κάποια εκπαίδευση" αδικείται από την αναγνώριση που έτυχε. Δεν είναι μια "μεγάλη" ταινία αλλά ένα μικρό "διαμαντάκι".
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ :    ***1/2   οικιακή

                                  ***    κινηματογραφική

ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ; :    "Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί...."

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ :   Όλοι οι συνδυασμοί. Εξαιρούνται μεγάλες αντροπαρέες και φαν του Στίβεν Σιγκάλ.




ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...