Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Mπομπινομαχίες

Aγαπητά μου παιδιά, σήμερα σας παρουσιάζω τις δύο ταινίες που βραβεύτηκαν με το όσκαρ ερμηνείας 2010 - εννοείται για ταινίες του 2009. Και οι δύο δεν έχουν παιχτεί στην Ελλάδα, αλλά ο κύριος Μπομπίνας, μέγας σινεφίλ και ψώνιο, της είδε και σας τις παρουσιάζει για την περίπτωση που βγουν στα βίντεο κλαμπ. Τώρα αν δεν βγουν, που δεν νομίζω, υπάρχει και το ίντερνετ και η tv. Αλληλούια!! Η πρώτη μπομπινομαχία λοιπόν στην ιστορία είναι γεγονός. Μιλάμε για αποκλειστικότητα, όχι αστεία. Έχουμε και λέμε λοιπόν......

THE BLIND SIDE ( ΗΠΑ ) ( 2009 )



CAST


Sandra Bullock, Tim McGraw, Quinton Aaaron, Jae Head.

DIRECTOR
John Lee Hancock ( also screenwriter )


126' - COLOR

Κοινωνική κομεντί









Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Μάϊκλ Λιούϊς, η ταινία του Χάνκοκ διηγείται την αληθινή ιστορία του παίκτη του φούτμπολ Μάϊκλ 'Οερ. 'Ενας ήρεμος γίγαντας και παιδί από προβληματική Αφροαμερικάνικη οικογένεια υιοθετείται από μια παραδοσιακή μεγαλοαστή μητέρα του νότου, η οποία θα πολεμήσει με αντίξοες συνθήκες να καταφέρει να βάλει τον Μάϊκλ - που αργότερα θα γίνει διάσημος αθλητής - με υποτροφία στο πανεπιστήμιο.

Ούτε αυτή η ταινία είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Ξεπερνά τους σκόπελους με μια feelgood αισθητική κάνοντας να φαίνεται όλη η, ομολογουμένως, εντυπωσιακή άνοδος του ψιλομπουνταλά πρωταγωνιστή πολύ πιο απλή και εύκολη από όσο θα ήταν στην πραγματικότητα. Ένα μόνο πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, αυτή δεν είναι μια απλή ταινία αλλά μια Σάντρα Μπούλοκ ταινία και έτσι πρέπει να προσεγγιστεί! Η - όχι και τόσο αγαπημένη πρωταγωνίστρια για τον κύριο Λάκη - είναι κάτι μεταξύ της πιο λάϊτ εκδοχής της Έριν Μπρόγκοβιτς και του Τζέρι Μαγκουάϊρ - if you know what i mean. Tα καταφέρνει αρκετά καλά, κουβαλάει στις πλάτες της την ταινία και παίρνει και Όσκαρ η αθεόφοβη!



Μην φανταστείτε βέβαια καμιά τρομερή ερμηνεία, σαν σύγχρονη Βουγιουκλάκη παλεύει για το σωστό. Ελλείψει όμως αξιοπρεπών Αμερικανικών ερμηνευτών τη χρονιά που πέρασε, το πήρε το άτιμο το αγαλματάκι.

Η ταινία παρακολουθείται ευχάριστα γενικά, είναι ιδιαίτερα απλοϊκή και φαντάζομαι ότι, παρ΄όλο που έχει σχέση με άθλημα, θα αρέσει πιο πολύ στις κορασίδες - για να γίνουμε και λίγο σεξιστές αγαπητά μου τέκνα.

'Ενα μόνο προσφέρει, για όποιον ενδιαφέρεται, μια βασική κατανόηση του πως στο διάτανο παίζεται αυτό το φούτμπολ, ειδικά την χρήση των αμυντικών παιχτών. Κατά τα άλλα μπορεί και σε φάσεις να σας σπάσουν τα νεύρα από τις μελοδραματικές κοινοτυπίες του είδους. Το φαινόμενο της Μπούλοκ ( Ω...μα τι όνομα!!!! ) δεν έχει ακριβή εξήγηση. 'Όντας μια αξιοπρεπής και μόνο ηθοποιός, έχοντας μια μέτρια εμφάνιση, καταφέρνει και είναι μια πρώτου μεγέθους σταρ. Υποθέτω ότι ταυτίζονται όλες οι Αμερικανοκυράτσες γιατί τους θυμίζει το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Χαλάλι της αφού μπορεί. Ο κύριος Μπομπίνας οταν την βλέπει να παίζει νιώθει σαν να του έχουν σερβίρει ένα φημισμένο πιάτο που στο τέλος να του αφήνει μια πίκρα στο στόμα από ένα παράξενο υλικό που έβαλε ο σεφ. Πάντα θα υπάρχει μια ξινίλα. Θα την λέμε από δω και πέρα "ξινίλα Μπούλοκ", για να συνενοούμαστε.



Είναι λοιπόν στην προσωπική σας κρίση αν θα δείτε ποτέ αυτή την ταινία. Βασικά θα συνηστούσα μια προβολή στο μέλλον αν το βάλει η tv ανάμεσα σε διαφημίσεις απορυπαντικών. Ότι αξίζει είναι για τον "σκελετό" μιας ομολογουμένως εντυπωσιακης αληθινής ιστορίας. Γενικά η λιγότερο καλή από τις 2 οσκαρικές ερμηνευτικές βραβεύσεις της χρονιάς.




ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ : ** παντού και πάντα


ΘΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ; : Ούτε αν πέρναγε σαν νόμος με τα νέα μέτρα.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ : Κοινό village, νοικοκυρές που θέλουν να "επαναστατήσουν".


ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΛΗΣΑ ΚΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ ΟΥΚ ΕΧΩ!!!!! Πάρτε και τρέϊλερ.

CRAZY HEART ( ΗΠΑ ) ( 2009 )

CAST
Jeff Bridges, Maggie Gyllenhaal, Robert Duvall, Tom Bower, Colin Farrell.

DIRECTOR
Scott Cooper ( also screenwriter, producer )

111' - COLOR

Μουσικό δράμα 

Στην συνέχεια έχουμε την ταινία που παίζει ο Μπρίτζες, που είναι, κατά τι, καλύτερη - και λιγότερο εκνευριστική. Είναι μια απλή ιστορία ενός γερασμένου κάντρι τραγουδιστή - φανταστικό πρόσωπο - που μετά από 4 αποτυχημένους γάμους και κάτι δεκαετίες να κάνει επιτυχία, ζει παρέα με το μπουκάλι σέρνοντας το σαρκίο του από πόλη σε κωμόπολη, παίζοντας μουσική σε καταγώγια. Εκμεταλλευόμενος τις γερασμένες του "γκρούπις" περνάει την ώρα του. Κάποια στιγμή θα γνωρίσει  μια νεαρή δημοσιογράφο και στο προσωπό της θα ανακαλυψει κάτι καινούργιο, το οποίο θα τον κάνει να παλέψει για να γλυτώσει από την αυτοκαταστροφική του πορεία χωρίς να είναι καθόλου εύκολο.
Το καστ είναι το δυνατό χαρτί αυτής της όχι τόσο πρωτότυπης ταινίας. Ο Τζεφ Μπρίτζες πείθει απόλυτα δίνοντας μια μεστή ερμηνεία που βραβεύτηκε όπως είπαμε με όσκαρ. Η Μάγκι Γκίλενχαλ, είναι πειστική και εκπέμπει μια γήινη αύρα. Σε δεύτερους ρόλους συναντάμε τον Ρόμπερτ Ντιβάλ και τον Κόλιν Φάρελ. Τα τραγούδια είναι ειδικά γραμμένα για την ταινία και την βοηθάνε σημαντικά. Δεν υπάρχουν συγκινήσεις, το αντίθετο. Οι ρυθμοί είναι αργοί και η ταινία "αναπνέει" από τα μεγάλα τοπία της Αμερικάνικης επαρχίας. Θα έλεγα ότι πρόκειται για μια ειλικρινή δημιουργία χωρίς πολλές φανφάρες. Μια μικρή συμπαθητική ταινία με καρδιά, έως εκεί όμως. Δεν θα χάσετε και τίποτα αν δεν την δείτε, αλλά είναι μια χαλαρή ταινιούλα για μια προβολή μετά την δουλειά, ας πούμε.
Αν δεν μπορείτε να την βρείτε πουθενά, κατεβάστε τη, γιατί οι φωστήρες διανομείς δεν φρόντισαν να την φέρουν στα σινεμά. Ελπίζω να βγει κατευθείαν στο dvd.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ :       **1/2 μόνο για σπίτι

ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ; :  Δεν νομίζω

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ :  Φανατικοί λάτρεις του Τζεφ Μπρίτζες ή της κάντρι μουσικής και Οσκαρόπληκτοι.





ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...