Αναγνώστες

Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

THE GREY (2012) ΗΠΑ, Διάρκεια 117'

Director, Writer

Joe Carnahan
Λοιπόν, το "Grey" δεν είναι μια καθαρόαιμη περιπέτεια, όπως πλασάρεται, αλλά μια παράξενη ιστορία επιβίωσης με υπαρξιακούς τόνους. Αυτό μπορεί να απογοητεύσει το ευρύ κοινό- και εμάς μαζί του- γιατί δεν είναι επιτυχημένο ούτε σαν το ένα ούτε σαν το άλλο.
Ο Ottway, ένας πάντα δυναμικός Liam Neeson, δουλεύει σαν κυνηγός- προστάτης εναντίον των άγριων ζώων σε μια πετρελαϊκή εταιρεία βαθιά στον παγωμένο βορά της Αλάσκα. Όταν θα σωθεί από ένα αεροπορικό ατύχημα, που συμβαίνει στο αεροπλάνο που μεταφέρει υπαλλήλους για αναψυχή στο Άνκορατζ, θα προσπαθήσει να διασχίσει την παγωμένη ερημιά μαζί με 8 επιζώντες. Η κακή τους τύχη όμως είναι ότι βρίσκονται στην ακτίνα κυνηγιού μιας αγέλης τρομερών λύκων.
Υπερβολικά προβλέψιμο και συναισθηματικό για αυτό που είναι- τι είναι άραγε;- με σχηματικούς χαρακτήρες, εκτός του πρωταγωνιστή, προσπαθεί να ξεχωρίσει από τον αντίστοιχο συρφετό ταινιών. Οι λύκοι είναι τρομακτικοί και χρησιμοποιούνται όπως ο καρχαρίας στο "Jaws". Πότε ψηφιακοί, πότε μηχανικοί, πάντοτε είναι απειλητικοί και θανάσιμοι, γενικά όμως σώζουν κάπως την κατάσταση . Οι σκηνές καταδίωξης και θανάτου είναι άμεσες και ενδιαφέρουσες. Τα υλικά που δένουν την όλη ιστορία είναι αδύναμα. Ο πρωταγωνιστής υποτίθεται έχει φάει τρελή καψούρα και η μορφή του γκομενακίου τον κυνηγά παντού και τον εμψυχώνει. Έχει αναπτύξει μια φιλοσοφική στάση απέναντι στον θάνατο και στην ύπαρξη του Θεού και, όπως η ταινία, δίνει την μάχη για την επιβίωση κάτω από έναν σκληρό και γκρίζο, αμίλητο και αμείλικτο ουρανό.
Ιδιαίτερα ψυχοπλακωτική και ματαιωτική η ταινία, δεν σε αποζημιώνει ούτε στο τέλος....δεν λέω άλλα γι'αυτό το θέμα! Τι μένει; Μια συμπαθητική προσπάθεια με τις "στιγμές" της. Ποτέ δεν απογειώνεται, μην μπορώντας να αποφασίσει προς τα που θέλει να πάει. Αξίζει μια ματιά, θα ξεχαστεί γρήγορα όμως.
Προσοχή! Υπάρχει μια απειροελάχιστη σκηνή μετά τους υπότιτλους που αφήνει χώρο για κάποιες...  ερμηνείες.- Mr. Lakis

ΜΠΟΜΠΙΝΟΜΕΤΡΟ  **
ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ; Αούούούούούούούούού..........