Αναγνώστες

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ (CHRONICLE) 2012- ΗΠΑ, Μεγ. Βρετανία, Διάρκεια 84'.
Director: Josh Trank

Η πρώτη ταινία του Josh Trank είναι ένα αμάλγαμα. Στον δρόμο που χάραξε το "Blair Witch Project", με μια ερασιτεχνική κάμερα να καλύπτει τα δρώμενα, εισχωρεί θεματικά στον κόσμο των ανθρώπων με υπερφυσικές ικανότητες (superheroes).
Οι τρεις πρωταγωνιστές έρχονται σε επαφή με κάτι απόκοσμο και εκδηλώνουν σταδιακά τηλεκινητικές ιδιότητες, που τους κάνουν ικανούς σταδιακά μέχρι και να πετάνε! Ο ένας όμως εξ αυτών έχει τόση οργή συσσωρευμένη μέσα του, κυρίως από τον πατέρα που τον κακοποιεί, που θα τινάξει στον αέρα την φιλία με τους άλλους και εν τέλει θα απειλήσει ολόκληρη την πόλη του και, γιατί όχι, ολόκληρο τον κόσμο!
Αν δεν υπήρχαν τα πολύ καλά εφέ και οι έξυπνες επιλογές του σκηνοθέτη- σφιχτό μοντάζ, συμπαθητικό σενάριο, πολλαπλές κάμερες που δείχνουν και την οπτική άλλων- η ταινία θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα γελοία. Η συγκεκριμένη αγγίζει τα όρια της ευχάριστης έκπληξης. Δεν υπάρχουν περαιτέρω εξηγήσεις για το τι ήταν αυτό που τους επηρέασε, όπως συμβαίνει σε ταινίες αυτού του είδους. Επίσης κανείς δεν καταλαβαίνει το γιατί πρέπει όλα κάποιος να τα βιντεοσκοπεί και μάλιστα μερικές φορές σε φοβερά αντίξοες συνθήκες.
Το βασικό μου πρόβλημα είναι αυτό βασικά. Ενώ φαινομενικά η δήθεν ερασιτεχνική κάμερα στο χέρι δίνει αμεσότητα και ρεαλισμό στην εικόνα, όλοι ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα δεν καταγράφει τα "πάντα"  όπως συμβαίνει στις αντίστοιχες ταινίες. Κάνοντας λοιπόν μια αποδοχή καλής θελήσεως, ας πούμε ότι και εδώ έτσι έγιναν τα πράγματα.
Ψυχαγωγική ταινία γενικά με επί μέρους πολύ καλές ιδέες, διαρκεί μόλις 1 ώρα και ένα τέταρτο, αλλά μπαίνει κατευθείαν στο "ψητό" και έχει αρκετή δράση για να γεμίσει μια δίωρη ταινία. Κατά τα άλλα.....πάμε παρακάτω...
Γενικά ελπιδοφόρο ντεμπούτο, για προβολή στο σπίτι καλύτερα, αλλά μην πάρουν και τα μυαλά σας "αέρα"...!

ΜΠΟΜΠΙΝΟΜΕΤΡΟ**
ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ; Χλωμό το βλέπω...