Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

KRAFTWERK AND THE ELECTRONIC REVOLUTION ( 2008 ) Μεγ. Βρετανία



Produced by

Rob Johnstone          180'    color/ b&w         Μουσικό και ιστορικό ντοκιμαντέρ

CAST

Thomas Arnold ( Narrator ), Εμφανίζονται Karl BartosDieter MoebiusHans, Joachim RoedeliusKlaus Schulze κ.α.

Ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του 2008, Βρετανικής παραγωγής, άγνωστο ακόμα στην Ελλάδα, σας παρουσιάζει σήμερα ο κύριος Λάκης. Πρόκειται για μια τρίωρη "οδύσσεια" που ξεκινά στις γειτονίες των Γερμανικών πόλεων, στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στην βαριεστημένη νεολαία που είχε κληρωνομήσει μόνο τις ενοχές του Ναζισμού και τελειώνει θριαμβευτικά στις αρχές της δεκαετίας του '80,  στην έκρηξη της ηλεκτρονικής ποπ μουσικής σε Αγγλία και ΗΠΑ.



Αυτό που παρακολουθούμε είναι η δημιουργία και η καθιέρωση του μεγάλου Γερμανικού πρωτοποριακού γκρουπ των Kraftwerk και παράλληλα τα πρώτα βήματα της ηλεκτρονικής μουσικής από τα τέλη του '50. Το πιο ενδιαφέρων όμως σημείο είναι η παρουσίαση του μουσικού κινήματος από το οποίο ξεκίνησαν οι Κraftwerk, το Κrautrock!

Mε πολύ καλή κλασσική μουσική παιδεία, πολλοί νέοι, αντιδρώντας στην λαίλαπα της δύσης στην μουσική βιομηχανία, έκαναν μια μουσική επανάσταση. Αντικατέστησαν τα συμβατικά μουσικά όργανα με πειραματικά ηλεκτρονικά και δούλεψαν σε άλλους δρόμους ηχητικά. Δεν είχαν δηλαδή τα 2λεπτα ή 3λεπτα κομματάκια, αλλά μεγάλα, θορυβώδη, ψυχεδελικά και αντισυμβατικά μουσικά κομμάτια, μια μορφή μουσικής "φυγής" δηλαδή.

Από κει ξεπήδησαν συγκροτήματα που επηρέασαν και επηρεάζουν τη μουσική έως σήμερα. Οι Can, οι Neu!, οι Popol Vuh, οι Tangerine Dream, οι Faust, οι Amon Duul, οι Guru Guru και πολλοί άλλοι, σύγχρονοι των Kraftwerk, δημιούργησαν μια Γερμανική progressive σκηνή, που με τη σειρά της επηρέασε καλλιτέχνες όπως ο Bowie και ο Brian Eno, στην αρχή και αργότερα ολόκληρη την ηλεκτρονική σκηνή της Βρετανίας ( Human League, Cabaret Voltaire, Soft Cell, Depeche Mode, Gary Numan κ.λ.π.)

Στην ταινία βλέπουμε πολλούς από τους πρωταγωνιστές του κινήματος, αλλά και από τους συνεχιστές τους, καθώς και κριτικούς μουσικής και τέχνης, να μιλάνε και να αναλύουν με ένα ευχάριστο γενικά τρόπο την όλη ιστορία. 



Το πρώτο μέρος είναι και το πιο ενδιαφέρον, καθώς ασχολείται με τα κοινωνικά και μουσικά τεκταινόμενα και τις ζυμώσεις της εποχής στην Γερμανία. Στην συνέχεια το φιλμ επικεντρώνεται στο γκρουπ των Kraftwerk, καθώς αυτός είναι ο στόχος του και ξετυλίγει ένα ένα τα καταπληκτικά τους άλμπουμ της δεκαετίας του '70.
Φτιαγμένο για να ενημερώσει και τον ανίδεο και αρκετά περιεκτικό- αν ο ανίδεος ενδιαφέρεται βέβαια! - και γενικά απαραίτητο για τους απανταχού μουσικόφιλους, το φιλμ είναι ένα γλυκό ταξίδι σε μια εποχή και ένα μέρος που η μουσική ήταν αυτοσκοπός. Αν κάποιοι από σας δεν έχουν ιδέα για το Krautrock σας προτείνω να κάνετε μια προσπάθεια να το ανακαλύψετε. Νομίζω ότι θα "χαθείτε" σε μια χρονική και μουσική δίνη, όπου το μέλλον έρχεται από το παρελθόν και το παρών γίνεται αιωνιότητα!

Πληροφοριακά, μόνο μέσω ίντερνετ θα έχετε οποιαδήποτε πρόσβαση στο εν λόγο ντοκιμαντέρ.


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ      ***
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ       Αληθινοί μουσικόφιλοι. 

*Για όσους ενδιαφέρονται, ακολουθούν 9 από τα πιο αντιπροσωπευτικά άλμπουμ Krautrock :


                                               Popol Vuh 'In Den Gärten Pharaos' (1972)




Και μερικά κομμάτια, προσφορά του καταστήματος!!!!!













ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...