Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ 3/6




BOBINA CLASSIC

Ένας προφήτης, μα τι προφήτης! ( MONTY PYTHON'S LIFE OF BRIAN ) Μεγ. Βρετανία ( 1979 )

CAST
Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Michael Palin.

DIRECTOR
Terry Jones

90'  color


Κωμωδία




Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω αυτή την ντελιριακή ταινία. Όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν χάνει την φρεσκάδα και την αιχμηρότητα της. Είναι η πρώτη από τις δύο επανεκδόσεις που παρουσιάζουμε γι αυτή την εβδομάδα. Οι ταινίες βγαίνουν την Πέμπτη στους κινηματογράφους και σας καλούν να της δείτε ή να τις απολαύσετε ξανά.

Ο Μπράϊαν έχει την ατυχία να γεννηθεί λίγο πριν τον Ιησού στην διπλανή φάτνη! Έκτοτε τον μπερδεύουν για τον πραγματικό Μεσσία και η ζωή του γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη, ιδιαίτερα όταν μπλέκει σε μια Εβραϊκή επαναστατική οργάνωση, το "Λαϊκό μέτωπο της Ιουδαίας", που πραγματικά μισεί τους Ρωμαίους αλλά δεν κάνει τίποτα γι'αυτό!


Δείτε το "αβλεπί". Κάθε ατάκα σπάει κόκαλα. Οι Μόντι Πάιθονς - αυτή η κολεκτίβα από πολύ ταλαντούχους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και σεναριογράφους, που αργότερα ακολούθησαν ξεχωριστή καριέρα - κάνουν την καλύτερη ταινία τους με διαφορά! Καθένας παίζει 2-3 ρόλους και είναι παντα απολαυστικοί. Το χιούμορ είναι καυστικό, αιχμηρό και ιδιοφυές. Η κοινωνική και θρησκευτική σάτιρα συνδυάζονται με το θεότρελο και ανισόρροπο χιούμορ των Πάιθονς, κάνοντας κάθε σκηνή απολαυστική, μα τι λεω, ξεκαρδιστική. Είναι σίγουρα μέσα στις δέκα καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών, του κύριου Μπομπίνα.

Λειτουργεί καλύτερα σε γεμάτο με κόσμο κινηματογράφο, όπου το γέλιο είναι μεταδοτικό και με απαραίτητη παρέα για πολύ χαβαλέ. Στα θερινά είναι ακόμα καλύτερα, γι'αυτό εφορμήστε!

Όσες φορές και να την δεις πάντα κάτι ανακαλύπτεις. Απίστευτη σάτιρα των θρησκευτικών επικών ταινιών και ασυναγώνιστα αστεία, τόσο που θα σας κάνει να πέσετε από την καρέκλα από τα γέλια, το "life of brian" είναι η ιδανική έξοδος για ένα υπέροχο κινηματογραφικό βράδυ. Μην την χάσετε!!!!!



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ         ****1/2     Στο σινεμά
                                    ****          στο σπίτι




ΞΑΝΑΒΛΕΠΕΤΑΙ;       Άπειρες φορές







ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ

Προφήτες, ψευδοπροφήτες, Γραμματείς, Φαρισαίοι, παρέες όλων των ηλικιών και μεγεθών, όλες οι "φυλές του Ισραήλ" γενικά.




ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ :

"ROMANI ITE DOMUM"  !!!!!!!!!!












Η πεντάμορφη και το τέρας ( LA BALLE ET LA BETE ) Γαλλία ( 1946 )                                  

CAST                                                  DIRECTOR/ SCREENWRITER
Jean Marais, Josette Day.                      Jean Cocteau

120'    black&white                              Ρομαντικό δράμα φαντασίας



Η δεύτερη ταινία είναι η διασκευή του γνωστού παραμυθιού από τον πολυτάλαντο Ζαν Κοκτώ. Η ιστορία είναι πάνω κάτω γνωστή. Η πεντάμορφη αναγκάζεται για να σώσει τον πατέρα της, που είχε κόψει ένα ρόδο από τον κήπο του τέρατος, να πάρει τη θέση του και πηγαίνει να μείνει στον πύργο του αποκρουστικού και φοβερού πλάσματος. Εκείνο θα την ερωτευτεί και κάθε βράδυ θα της κάνει πρόταση γάμου και εκείνη θα δει ότι παρά την άσχημη όψη του, είναι ένα τρυφερό, ενδιαφέρον και  εκλεπτυσμένο άτομο που την συναρπάζει. Έχει όμως λογοδοθεί με έναν γοητευτικό πρίγκηπα και το τέρας αναγκάζεται να της δώσει ένα κλειδί, λεγοντάς της ότι, αν δεν του το επιστρέψει σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εκείνο θα πεθάνει από την λύπη του.


  Η ταινία αυτή είναι η διασημότερη του ποιητή, ζωγράφου, συγγραφέα, γλύπτη και σκηνοθέτη ( ουφ! ), Ζαν Κοκτώ. Είναι η πιο πιστή μεταφορά της ιστορίας στην οθόνη και έχει πολύ καλά εφέ για την εποχή της, αρκετά πειστικό μέϊκ απ για το τέρας, εκπληκτικά κουστούμια και αξεπέραστη καλλιτεχνική διεύθυνση, από τον ίδιο τον Κοκτώ φυσικά. Η δύναμή της όμως είναι στην ονειρική ατμόσφαιρα που την περιβάλει και στις μικρές πινελιές ευφυίας, όπως τα ανθρώπινα χέρια που κρατάν τα κηροπήγια και βγαίνουν από τους τοίχους. Είναι γεμάτη συμβολισμούς  και ρομαντισμό.

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο είναι αρκετά καλό. Ο μόνιμος "συνεργάτης" του Κοκτώ, Ζαν Μαρέ, παίζει και τον ρόλο του πρίγκηπα!! Όταν λοιπόν στο τέλος το τέρας μεταμορφώνεται, είναι λίγο αστείο  που μοιάζει με τον αντίζηλο του. Κατά τα άλλα η ταινία παρακολουθείται ευχάριστα, αντέχει σχετικά την τριβή του χρόνου και αποζημιώνει τον θεατή.

Το μεγαλύτερο ατού της πάντως, παραμένει η εικαστική της τελειότητα. Δραματουργικά είναι λίγο ξεπερασμένη. Αξίζει στην μεγάλη οθόνη. Ιδανική χαλαρή προβολή σε θερινό για κοπελούδες.




ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ         ***


ΞΑΝΑΒΛΕΠΕΤΑΙ;    Γιατί όχι;


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ : "Κυνηγοί" κλασσικών ταινιών και επανεκδόσεων καθώς και ζευγαράκια.




         












Και επί τη ευκαιρία, να σας υπενθυμίσω αγαπητά μου τέκνα ότι παίζονται και τα λίγο πιο πειραματικά έργα του Κοκτώ σε επανέκδοση: "Το αίμα του ποιητή" ( 1930) και "Η διαθήκη του Ορφέα"( 1960) . Για πιο σινεφίλ καταστάσεις και περισσότερο για τους ορκισμένους οπαδούς του καλλιτέχνη. Η προβολή τους είναι με ένα εισιτήριο και είναι αρκετά καλές οι κόπιες και οι συνθήκες προβολής.

Η βαθμολογία θέασης είναι **1/2 για εκάστη. Όσοι πιστοί προσέλθετε.

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...