Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

BOBINA CLASSICS

Ο άνθρωπος ελέφαντας (THE ELEPHANT MAN ) ΗΠΑ, Βρετανία ( 1980 )

CAST
Anthony Hopkins, John Hurt, Ann Bancroft, John Gielgud.

DIRECTOR
David Lynch (also screenwriter, sound)

120' black&white

Βιογραφικό δράμα





Βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Τζον Μέρικ, η δεύτερη ταινία του Λιντς μετά το άκρως πειραματικό Eraserhead, είναι μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία. Μην έχοντας τα δικαιώματα του ομώνυμου θεατρικού έργου ο παραγωγός Μελ Μπρουκς - ναι, ο γνωστός σε όλους μας κωμικός και σκηνοθέτης! - βάσισε την ιστορία, με την βοήθεια τριών σεναριογράφων, ανάμεσά τους και του Λιντς, στο βιβλίο του γιατρού Φρέντερικ Τριβς, που πήρε υπό την προστασία του τον Μέρικ - τον υποδύεται ο Άντονι Χόπκινς στον ρόλο που τον πρωτοκαθιέρωσε στον κινηματογράφο - και σε ένα βιβλίο του Άσλεϊ Μόνταγκιου, που γράφτηκε πολύ αργότερα και αναφέρεται σε όλη την ζωή του ήρωα μας.


Στα τέλη του 19ου αιώνα λοιπόν, ο Τζον Μέρικ εξαιτίας της σοβαρής δυσμορφίας του, δεν ήταν παρά  ένα τέρας και φρικιό τσίρκου. Ο γιατρός Τριβς θα τον δει και θα δώσει μάχη να τον σώσει και να τον φέρει στο νοσοκομείο, όπου θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει όσο γίνεται την σωματική και ψυχική του υπόσταση. Και ενώ η συντηρητική βικτωριανή κοινωνία του Λονδίνου θα τον αναγνωρίσει ως έναν άνθρωπο με ευαισθησίες και ταλέντα, ποτέ δεν θα πάψει να είναι μια αξιοπερίεργη και δακτυλοδεικτούμενη περίπτωση.

Πρόκειται για μια μεγάλη δημιουργία που οφείλετε όλοι να δείτε τώρα που επανεκδίδεται στους κινηματογράφους. Αξίζει τα λεφτά της και σε μεγάλη αίθουσα, όπου η καταπληκτική ασπρόμαυρη φωτογραφία του Φρέντι Φράνσις εναρμονίζεται με την σκηνοθετική μαεστρία του Λιντς, δίνοντας ένα μοναδικό οπτικό αποτέλεσμα. Ξεχωρίζει από το υπόλοιπο σώμα της δουλειάς του σκηνοθέτη γιατί είναι πλήρως κατανοητή και πιο προσιτή για το ευρύ κοινό. Χωρίς ποτέ να γίνεται μελοδραματική καταφέρνει και είναι άκρως συγκινητική, έως σπαρακτική θα έλεγα. 


Η ταινία είναι γυρισμένη εξ'ολοκλήρου στην Αγγλία με υπέροχους Βρετανούς ηθοποιούς, όπως ο γίγαντας Τζον Χερτ στον ομώνυμο ρόλο, που είναι τουλάχιστον συγκλονιστικός μέσα στο βαρύ μέϊκ απ και ο Σερ Τζον Γκίλγκουντ καθώς και μια πλειάδα γνωστών καριεριστών στους δεύτερους ρόλους - με εξαίρεση την Νεοϋορκέζα Αν Μπάνκροφτ σε ένα ρόλο έκπληξη. Είχε επίσης προταθεί για 8 ( !!! ) Όσκαρ μεταξύ των οποίων και αυτό της καλύτερης ταινίας. Φυσικά δεν πήρε κανένα αν και άξιζε τουλάχιστον για 4-5. Ας μην πιάσουμε όμως αυτή την κουβέντα καλύτερα.

Η ουσία είναι ότι ο Λιντς καθιερώθηκε σαν μεγάλος δημιουργός και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να μας καλεί σε ταξίδια μέσα στον μοναδικό του κόσμο, γι'αυτό και ο κύριος Λάκης τον λατρεύει, ακόμα και αν κάνει και καμιά στραβή. Η ουσία είναι ότι έχει όραμα και τσαγανό να το κάνει. Δεν υπάρχουν και πολλοί σαν κι αυτόν, τουλάχιστον Αμερικάνοι. 

Επιβάλλεται λοιπόν η θέαση της ταινίας, μην την φοβάστε καθόλου. Α....και μην ακούσω τίποτα βλακείες του τύπου μήπως είναι βαριά ή καταθλιπτική. Είναι υπέροχη, αυτό φτάνει. 'Άλλωστε για μένα πιο καταθλιπτική είναι μια κακή ταινία. Δείτε τον άνθρωπο ελέφαντα την τελευταία ατραξιόν του Σινέ Μπομπίνας!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ :        ****1/2    για σινεμά ή οικία

ΘΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ; :  Σίγουρα.

ΠΡΟΤΕΙΝΌΜΕΝΟ ΚΟΙΝΌ :    Όλοι όσοι θεωρούν ότι βλέπουν κινηματογράφο.









ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...