Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

TWILGHT SAGA ( Μια γυναίκα δύο άντρες (;;;) κομπολόι δίχως χάντρες)


1. TWILIGHT (2008) Director   Catherine Hardwicke    120' 
2. NEW MOON (2009) Director   Chris Weitz   130'
3. ECLIPSE (2010) Director   David Slade    120'
                                                                                                      Ρομαντικό Θρίλερ
CAST
Kristen Stewart 
Robert Pattinson 
Taylor Lautner 
Billy Burke 
Bryce Dallas Howard 
Dakota Fanning


                                        ΠΡΟΣΟΧΗ, ΕΙΣΕΡΧΕΣΤΕ ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΙΣΤΕ 14 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΩ!

Τα βιβλία της Stephenie Meyer είναι μια εκδοτική επιτυχία άνευ προηγουμένου. Η τετραλογία της για τον έρωτα μιας κοινής θνητής και ενός βαμπίρ- τι πρωτότυπο!!!!-  έχει πουλήσει παγκοσμίως απίστευτο αριθμό αντιτύπων, ο οποίος με τον καιρό αυξάνεται. Σε αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο η μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη. Μετά από την θέαση των τριών πρώτων ταινιών- η τέταρτη θα βγει σε 2 μέρη, το 2011 και 2012- είπα να σας γράψω την γνώμη μου. 

Είναι βέβαια ξεκάθαρο το που απευθύνονται οι ταινίες, σε εφηβικό κοινό και μάλιστα κυρίως σε κορίτσια. Αυτό για την επιτυχία της σειράς είναι σημαντικό, αλλά για την σινεφιλική μας απόλαυση είναι κατάρα. Οι δημιουργοί και οι σκηνοθέτες της σειράς ακολουθούν κατά γράμμα την αισθητική και τους προβληματισμούς των βιβλίων, συγχρόνως όμως δεν προσθέτουν καμία νότα  πρωτοτυπίας. 

τη δάγκωσα τη λαμαρίνα
Ο έρωτας λοιπόν της Μπέλα για τον Έντουαρντ, είναι ένας καταραμένος έρωτας. Εκείνος είναι βρυκόλακας και εκείνη μια ανυποψίαστη παιδούλα. Ο Έντουαρντ όμως είναι ένας βρυκόλακας με αρχές! Δεν δαγκώνει ανθρώπους, δεν ξενυχτάει και το κυριότερο, δεν "πηδάει"!! Θέλει πρώτα να σε ζητήσει από τον πατέρα σου, να σου κάνει δώρο δαχτυλίδι, να σε παντρευτεί και μετά... ίσως. Στο τεράστιο πάνθεον των κινηματογραφικών βρικολάκων, αυτοί του "Λυκόφωτος" είναι με διαφορά οι πιο ξενέρωτοι. Είναι κατ'αρχάς ευνουχισμένοι κατά μία έννοια, γιατί όλη η ομάδα των "πολιτισμένων" συντρόφων του Έντουαρντ δεν είναι τίποτα άλλο παρά εκνευριστικές, καταθλιπτικές και βαρετές υπάρξεις, που περιφέρονται σαν φαντάσματα και μιλάνε με μια επίπεδη φωνή. Ακόμα και αν δεχτούμε την "καλοσύνη" τους δεν μας λένε τίποτα σαν χαρακτήρες. 

Μέσα σ'όλα αυτά έρχεται και ένας παιδικός φίλος της Μπέλα, που τυγχάνει να είναι λυκάνθρωπος και φυσικά αθεράπευτα ερωτευμένος μαζί της. Η αγέλη των λύκων που είναι μια άλλη ομάδα της περιοχής και αποτελείται κυρίως από γηγενείς κατοίκους της Αμερικάνικης ηπείρου, έχει λίγο παραπάνω ενδιαφέρον- μην φαντάζεστε τίποτα τρομερό. Απλά είναι πιο γήινοι και πειστικοί. Εδώ λοιπόν έχουμε ένα κλασσικό ερωτικό τρίγωνο. Η Μπέλα θα πρέπει να διαλέξει πρώτα με ποιον θα θέλει να είναι και μετά αν θέλει να μείνει με τους ζωντανούς ή να μπει με την θέλησή της στις τάξεις των νεκροζώντανων.

Βρικόλακες ημέρας.
 Στην πραγματικότητα έχουμε λοιπόν μια συνηθισμένη για τον χώρο ιστορία, γεμάτη μπανάλ διαλόγους και συντηρητικές έως αντιδραστικές απόψεις. Τι μένει λοιπόν για μας τα φτωχά; Το θέαμα. Αλλά δυστυχώς και αυτό είναι φτωχό.

Αλλά ας πάρουμε ξεχωριστά τις ταινίες, μιας και είναι λίγο διαφορετικές μεταξύ τους.

Η πρώτη (Twilght), είναι μια ρομαντική ιστορία αγάπης για ένα τέρας. Ο Robert Pattinson υποδύεται ένα τρυφερό και στοργικό βαμπίρ παίρνοντας σαν μπούσουλα την ερμηνεία του David Boreanaz από την τηλεοπτική σειρά "Βuffy, the vampire slayer". Η διαφορά είναι ότι δεν έχει και πολύ περιθώριο σαν χαρακτήρας. Απλά είναι ένας μαλακοπίτουρας, καψούρης βρυκόλακας. Η   Kristen Stewart που παίζει την Μπέλα αντιθέτως, λάμπει σε έναν ρόλο που μοιάζει να είναι ειδικά φτιαγμένος γι'αυτή. Είναι η μόνη αχτίδα ελπίδας σε όλη την σειρά των ταινιών. Θα έλεγα ότι σαν ρομαντική, δραματική ταινία φαντασίας, η πρώτη ταινία είναι απλά ανεκτή.

Στη δεύτερη ταινία (new moon), τα πράγματα γίνονται πιο αργά, πιο βαρετά και πιο ανόητα. Το βασικό στοιχείο είναι η προσπάθεια του Taylor Lautner, που παίζει τον παιδικό φίλο της Μπέλα, τον Τζέικομπ, να την κάνει να τον προσέξει ερωτικά. Κατά τα άλλα, μπούρου μπούρου κι από "κοκό" τίποτα. Είναι απίστευτο πως στις 2 ώρες και 10 λεπτά που διαρκεί η δεύτερη ταινία δεν συμβαίνει σχεδόν τίποτα. Με διαφορά η χειρότερη της σειράς.

Βρέχει φωτιά στη στράτα μου.
Η τρίτη από την άλλη μπορεί να θεωρηθεί η καλύτερη, χωρίς σε καμιά περίπτωση να είναι καλή σαν ταινία. Απλά είναι πιο ουσιαστική ως προς το περιεχόμενό της, με περισσότερη δράση και καλύτερο ρυθμό. Αρχίζουν να συμβαίνουν κάποιες συγκρούσεις, τόσο μεταξύ των υποψήφιων γαμπρών, όσο και ανάμεσα στις αγέλες. Το απίστευτο όμως κόλλημα, με το αν η Μπέλα θα το κάνει με τον Έντουαρντ πριν ή μετά που θα παντρευτούν ή αν θα την κάνει βαμπίρ ο αγαπητικός ή αν θα διαλέξει το παλικάρι το ένα ή το άλλο, γέρνουν την πλάστιγγα προς την σαπουνόπερα παρά προς οποιοδήποτε άλλο δρόμο.

Αυτά όλα τα έχουμε δει ξανά και ξανά πολύ καλύτερα. Ο κινηματογράφος έχει καταφέρει να υπολείπεται πλέον της τηλεόρασης τόσο σε θεματολογία όσο και σε απεικόνιση. Και ενώ μια τηλεοπτική σειρά σαν το "ΤRUE BLOOD" μας αποζημιώνει με το επίπεδο παραγωγής και την τολμηρότητα της, ενώ καταπιάνεται πάνω κάτω με το ίδιο θέμα, η saga του twilight βουλιάζει στην μετριότητα. Υπάρχουν σκηνές, όπως αυτή που ο πατέρας της Μπέλα ανακουφισμένος που μαθαίνει ότι η κόρη του είναι ακόμα παρθένα, καμαρώνει ή αυτή που η καημένη η κοπέλα θερμοπαρακαλά τον εραστή της να της κλέψει το "άνθος" της ανάμεσα στα λουλούδια του αγρού και εκείνος της λέει ότι δεν μπορεί γιατί είναι ανύπαντροι! Και ο τύπος είναι βρυκόλακας υποτίθεται. Για να μην πούμε ότι ποτέ δεν χύνεται μια στάλα αίμα. Είπαμε, ιστορία αγάπης, αλλά αυτό είναι λοβοτομή.


Το μόνο που σώζει κάπως την κατάσταση είναι τα υπέροχα και επιβλητικά τοπία της Νέας Αγγλίας και τα διάφορα τραγουδάκια του σάουντρακ, καθώς και η αρκετά καλή φωτογραφία και το γενικότερο επίπεδο παραγωγής. Δυστυχώς δεν είναι όμως αρκετά. Πραγματικά πρέπει να είστε 15 ετών για να καταφέρεται να τις δείτε. Εγώ κόντεψα να αποκτήσω περίοδο!!!


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ         TWILIGHT  **/ NEW MOON */ECLIPSE **

ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ??       Είπαμε... κάναμε τη θυσία μια φορά.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ   Όσοι δεν έχουν ακόμα αστυνομική ταυτότητα.

  
">


">

">





ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...