Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάνω πως δεν υπάρχει countdown, απλά αλφαβητική σειρά. Φαντάζομαι πως καταλαβαίνετε από τα συμφραζόμενα ποια σειρά είναι ψηλότερα στην εκτίμηση μου. Όσον αφορά αυτές που εσείς νομίζετε πως έπρεπε να είναι μέσα στην λίστα, θα επαναλάβω πως ο καθείς έχει τις αυστηρά προσωπικές του επιλογές και εγώ έκανα μεγάλο ξεσκαρτάρισμα, για να είναι όσο γίνεται πιο αντιπροσωπευτική και χρονικά ισορροπημένη η λίστα. Τα 4 κριτήρια που αναφέρω στην αρχή της λίστας από το 1-50 είναι βασικά.
Υγιαίνετε!

THE KOMINSKY METHOD- Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΟΜΙΝΣΚΙ (16 επεισόδια- 2 σεζόν) 2018- συνεχίζεται...
Πολύ έξυπνη και ευχάριστη παραγωγή του netflix, με ένα χαριτωμένο δίδυμο γεροντοπαλίκαρων, Michael Douglas, Alan Arkin. Ο Kominsky είναι ο Douglas, πρώην ηθοποιός και διατηρεί μια σχολή υποκριτικής όπου διδάσκει την ομώνυμη καταπληκτική του μέθοδο παιξίματος. Ο κολλητός του Newlander (Arkin) είναι ένας πρώην ατζέντης που χάνει την γυναίκα του από καρκίνο και περνάει μια φάση αναζητήσεων στα όρια της αυτοκτονίας. Ερωτικές περιπέτειες της τρίτης ηλικίας, απώλεια, ο φόβος του θανάτου, η χαρά της ζωής, τα φάρμακα, η γκρίνια. Όλα αυτά δίνονται με σωστή δόση κωμωδίας και είναι από τις πιο ευχάριστες σειρές των τελευταίων χρόνων.

L.A. LAW- ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ (171 επεισόδια- 8 σεζόν) 1986-1994.
Μεγάλη επιτυχία και εδώ στην χώρα μας. Ήταν μια από τις πρώτες σειρές που πρωταγωνιστές ήταν δικηγόροι και συνδύαζε το επαγγελματικό με το προσωπικό τους κομμάτι. Μεγάλες υποθέσεις και μεγάλοι έρωτες. Οι πρωταγωνιστές για ένα διάστημα έγιναν σταρ. Βλέπετε ευχάριστα ακόμα και σήμερα, με μερικά επεισόδια να είναι ιδιαιτέρως καλά.

THE LAST KINGDOM (26 επεισόδια- 3 σεζόν) 2015- συνεχίζεται.
Στιβαρή Αγγλική σειρά ιστορική/ μυθοπλασίας. Βασισμένη σε μια σειρά βιβλίων του Bernard Cornwell, μας αφηγείται την ιστορία του Ούτρεντ, ενός Σάξονα ευγενή που αιχμαλωτίστηκε και μεγάλωσε από μια ορδή Βίκινγκ που έκανε επιδρομές στην Βρετανία. Διχασμένος ανάμεσα στην Αγγλική του καταγωγή και την βάρβαρη γαλούχηση του, θα κάνει τα πάντα για να τα έχει καλά με όλους. Θα προσπαθήσει όμως κυρίως να βρει μια θέση στον κόσμο, βοηθώντας τον βασιλιά του Wessex, που έχει απομείνει το τελευταίο ελεύθερο βασίλειο, να ενώσει όλα τα νότια βασίλεια του νησιού, ώστε να δημιουργήσει μια ενωμένη και δυνατή Βρετανία. Πιο σοβαρό από τους Βίκινγκς, είναι και πιο χαμηλότονο, αλλά με εξαιρετικό επίπεδο παραγωγής. Η ιστορία τοποθετείται περίπου 130 χρόνια πριν τη κάθοδο του Ράγκαρ που παρακολουθήσαμε στην προαναφερθείσα σειρά. Δυνατή και ενδιαφέρουσα ιστορία. Μια από τις πιο παραγνωρισμένες καινούργιες σειρές.

LAW AND ORDER- ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ (456 επεισόδια- 20 σεζόν) 1990-2010.
Με σφιχτοδεμένα επεισόδια, που αποτύπωναν την συνολική διαδικασία- αστυνομική έρευνα, νομική έκβαση- απόδοσης δικαιοσύνης, η σειρά κράτησε για 20 ολόκληρα χρόνια, με κατά καιρούς αλλαγές στο καστ φυσικά. Το ενδιαφέρον είναι στους χαρακτήρες που προσπαθούν, τις περισσότερες φορές σε αντίξοες συνθήκες, να βρουν την αλήθεια. Οι αγωνίες τους, τα διλήμματα, τα λάθη, αλλά πάνω απ όλα η αίσθηση πως υπηρετούν μια θεμελιώδη αρχή. Η σειρά αποτυπώνει μια ολόκληρη εποχή και είναι αναπόσπαστο κομμάτι πια, της τηλεοπτικής κουλτούρας, αφού γέννησε και διάφορα spin-off...

LITTLE HOUSE ON THE PRAIRE- ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ (205 επεισόδια- 9 σεζόν).
Στα μικράτα μας, μεγαλώσαμε με αυτό το βουκολικό αμερικάνικο οικογενειακό δράμα. Η οικογένεια 'Ινκαλς που ζούσε δίπλα σε ένα ρυάκι κάπου στις μεσοδυτικές πολιτείες (πιθανότατα το εγγόνι τους να είναι ο leatherface) και η καθημερινότητα με τα προβλήματα και τις χαρές της. Οι συμπαθείς χαρακτήρες και η χαλαρή ατμόσφαιρα, ακόμα και σε κρίσιμες καταστάσεις, μαζί με την εξοχή που πλημμύριζε το σαλόνι σου, έκαναν την σειρά να αγαπηθεί παγκοσμίως και να μας θυμίσει πως, παρ όλες τις μικρές τις ατέλειες, τέτοια σόου τελούν υπό εξαφάνιση.

MACGYVER (139 επεισόδια- 7 σεζόν) 1985-1992.
Ακόμα και τώρα, αν φτιάξεις κάτι ή καταφέρεις να πετύχεις κάτι φαινομενικά δύσκολο, μπορεί να ακούσεις το: "Ποιος είσαι, ο Μαγκάηβερ???" Κι αυτό γιατί ο διακριτικός και χαμηλών τόνων μυστικός πράκτορας, πρωταγωνιστής του ομώνυμου σόου, μπορούσε να σου φτιάξει ατομική βόμβα από περιτύλιγμα τσίχλας...τρόπος του λέγειν! Στον αντίποδα του μύθου των βίαιων πρακτόρων που πυροβολούν και ανατινάζουν την οικουμένη, ο μειλίχιος, ευχάριστος και άοπλος (!) MacGyver, προσπαθούσε με έναν φαινομενικά πασιφιστικό τρόπο και με βάση την αστείρευτη επιστημονική του γνώση να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό πόρο που διέθετε ή υλικό που έβρισκε, ώστε να μπορέσει να επικρατήσει ή να αποδράσει κ.λ.π. Σε αυτή την έξυπνη ιδέα βασίστηκε όλη η σειρά. Άλλωστε παλιότερα μια καλά εκτελεσμένη έξυπνη ιδέα, αρκούσε για την τηλεόραση.

MARRIED WITH CHILDREN- ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ (262 επεισόδια- 11 σεζόν) 1987-1997.
Πόσες επαναλήψεις, πόσες ώρες γελάσαμε με την οικογένεια Μπάντι και μεγαλώσαμε μαζί της. Η αντικομφορμιστική και μη πολιτικώς ορθή, πραγματικότητα των μελών της- αλλά και των φίλων τους, έδιναν έναν τόνο υπέρτατης καφρίλας, που ήταν απελευθερωτική και συνάμα ειρωνική και αυτο- παρωδία για το "άγιο" αμερικάνικο μοντέλο της οικογένειας που πρόβαλαν μέχρι εκείνη την εποχή τα ΜΜΕ. Με ατάκες που σπάνε κόκαλα, χαρακτήρες στο όριο του καρτούν και καταπληκτική χημεία μεταξύ τους, ο μισογύνης Αλ,  η τεμπέλα γυναίκα του Πέγκι, η θεόχαζη κόρη τους Κέλι και ο looser μικρός τους γιος Μπαντ, όλοι έχουν μπει στο πάνθεον των αθάνατων χαρακτήρων της TV...

MIAMI VICE- ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΤΟΥ ΜΑΪΑΜΙ (111 επεισόδια- 5 σεζόν) 1984-1989.
Η πιο eightίλα σειρά που υπήρξε ποτέ, ήταν οι σκληροί του Μαϊάμι. Αν κάποιος θέλει να δει τα ντυσίματα, τα χτενίσματα, τα χρώματα, την μουσική, που επικρατούσε στην καρδιά της δεκαετίας, δεν έχει παρά να παρακολουθήσει την σειρά. Η παραγωγή ήταν του Michael Mann (Heat, Last of the Mochicans, Collateral) με γυαλιστερή, νουάρ αισθητική, βουτηγμένη στα νέον φώτα. Ο Κρόκετ (Don Johnson) ο μπάτσος που ζούσε στο ιστιοπλοϊκό του με έναν αλιγάτορα για κατοικίδιο και ο Ταμπς από την Ν. Υόρκη που ήρθε στο Μαϊάμι να ψάξει για τον δολοφόνο του αδερφού του. Η σκηνή όπου οι δυο τους διασχίζουν την παραλιακή λεωφόρο, τα ξημερώματα με το ραδιόφωνο να παίζει το In the air tonight, είναι από τις πιο κλασσικές της τηλεόρασης.

MILLENNIUM (67 επεισόδια- 3 σεζόν) 1996-1999.
Ερεβώδες, παρανοϊκό, σκληρό και αδυσώπητο, το Millennium συνοψίζει όλη την αβεβαιότητα που για κάποιο λόγο είχε προκύψει στην αλλαγή της χιλιετίας. Δημιουργός του ήταν ο Chris Carter των X-files και διαδραματιζόταν στο ίδιο "σύμπαν", καθώς υπήρχε και ένα crossover επεισόδιο. O Frank Black (Lans Henriksen) ταλαιπωρημένο παλικάρι και πρώην profiler του FBI, εισέρχεται στις τάξεις του Millennium Group, μιας μυστικής εταιρείας που αποτελείται από πρώην υπαλλήλους του νόμου και της τάξης, για να καταπολεμήσουν μια σειρά από παράδοξα και τρομακτικά εγκλήματα, που σχετίζονται με το τέλος της χιλιετίας. Νοσηρή γοητεία και σκοτεινή παράνοια σε συνδυασμό με την μηδενιστική προσέγγιση και μια καφκική ατμόσφαιρα κάνουν την σειρά ένα ιδιαίτερο φρούτο, όχι για όλα τα γούστα, αλλά σίγουρα για αυτούς που αγαπούν gothic.

MINDHUNTER (19 επεισόδια-2 σεζόν) 2017- συνεχίζεται.
Εδώ έχουμε την αρχή των profilers. Την δεκαετία του εβδομήντα Κάποιοι πράκτορες του FBI αποφάσισαν και πήραν τα κονδύλια φυσικά να πάρουν συνέντευξη από κατά συρροή δολοφόνους και να προσπαθήσουν να βρουν ένα μοτίβο συμπεριφοράς πίσω από τις αποτρόπαιες πράξεις τους. Έτσι θέσπισαν μια βάση μελέτης και ένα εργαλείο για την σύλληψη μελλοντικών υπόπτων. Στην αρχή βέβαια τους περνούσαν για τρελούς. Η καταπληκτική σειρά του David Fincher ασχολείται με την καθημερινότητα αυτών των πρακτόρων, τις υποθέσεις και τις προσωπικές τους μάχες. Τις επιπτώσεις στον ψυχισμό τους και την προσπάθεια τους να φέρουν αποτελέσματα σε μια εποχή γεμάτη αντιξοότητες. Χωρίς να δείχνουν μια σταγόνα αίμα, οι δημιουργοί, επιφύονται στην ατμόσφαιρα και την ψυχολογία των ηρώων και στις περιγραφές των θυτών.

MONTY PYTHON'S FLYING CIRCUS (46 επεισόδια- 4 σεζόν) 1969-1974.
Είναι μεγάλη ευκαιρία να δείτε την απαρχή της καταπληκτικής σατιρικής ομάδας των Monty Python, που άλλαξε το πρόσωπο της σύγχρονης κωμωδίας, επειδή όλα τα επεισόδια βρίσκονται στο netflix. Αποτελούνταν από τους John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Michael Palin, Graham Chapman και Terry Jones. Η σειρά αποτελείται από εξοργιστικά σκετσάκια που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο και είναι πολύ αστεία. Υπάρχουν ολόκληρες αναλύσεις για το έργο των Python. Εγώ απλά θα αναφέρω πως ήταν όλοι πολύ καλοί και σαν ηθοποιοί αλλά κυρίως σαν σεναριογράφοι. Είχαν την συμπεριφορά ενός ροκ γκρουπ και κουβαλούσαν τον άνεμο της αλλαγής στην ποπ κουλτούρα από την δεκαετία του '60. Στην συνέχεια έκαναν και ταινίες, που είναι όλες κλασσικές και αργότερα, ο καθένας συνέχισε την καριέρα του είτε σαν ηθοποιός, είτε σαν σκηνοθέτης, είτε σαν σεναριογράφος. Εδώ όμως θα δείτε την σπίθα που ξεκίνησε τα πάντα, σε μια από τις πιο κλασσικές στιγμές της τηλεοπτικής κωμωδίας.

MR. BEAN- ΜΙΣΤΕΡ ΜΠΙΝ (15 επεισόδια) 1990-1995.
Μόλις 15 επεισόδια σε διάστημα 5 χρόνων είναι η κληρονομιά του εκκεντρικού, μισάνθρωπου και στραβόξυλου κου Μπιν. Μετά ανέλαβαν οι ταινίες και μια σειρά κινουμένων σχεδίων να διατηρήσουν τον ''μύθο'', αλλά δεν συγκρίνονται με αυτά τα πρώτα διαμάντια ασυγκράτητου γέλιου και εξωφρενικής κωμωδίας. Τα μικρά σκετσάκια που μας έδιναν μια ιδέα από την μοναδική καθημερινότητα του ευλύγιστου και ολιγόλογου, μίζερου εργένη Μπιν, αφορούσαν απλές ιστορίες. Μια βόλτα στο πάρκο, στο σούπερ μάρκετ, στον γιατρό, ένα ρεβεγιόν σπίτι του. Μπροστά στα μάτια σου έβλεπες να δημιουργείται μια περσόνα που θα έμενε στην ιστορία. Ο Rowan Atkinson, συνεχιστής της σωματικής κωμωδίας του Τσάπλιν και με φοβερή έμπνευση, εκμαίευε από μια απλή κατάσταση άπειρα γκαγκ και πρόσθετε ένα κοινωνικό ή προσωπικό σχόλιο. Αξεπέραστο.

MR. MERCEDES- Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ (30 επεισόδια- 3 σεζόν) 2017- συνεχίζεται.
Βασισμένη σε μια τριλογία βιβλίων του Στίβεν Κινγκ με ήρωα έναν συνταξιοδοτημένο ντετέκτιβ, η σειρά κρατάει αποστάσεις από αντίστοιχες παραγωγές, κρατώντας αργούς ρυθμούς και δίνοντας την δυνατότητα να γνωρίσουμε τους χαρακτήρες, να νιώσουμε την καθημερινότητα τους και να ταυτιστούμε μαζί τους. Το κυνήγι του ψυχοπαθούς δολοφόνου με την Μερσεντές, που εμείς γνωρίζουμε ποιος είναι και το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι που παίζει με τον συνταξιούχο πρωταγωνιστή, που είναι και η μόνη του απειλή, καθώς έχει βάλει σαν νόημα της ζωής του να λύσει την υπόθεση που τον στοίχειωσε, κορυφώνεται και μετατρέπεται σε σχεδόν σε υπαρξιακή περιπέτεια, ενώ στην εξέλιξη προκύπτουν και μερικές ανατροπές. Καλύτερο και από το βιβλίο.

THE MUPPET SHOW (120 επεισόδια- 5 σεζόν) 1976-1981.
Δεν νομίζω πως χρειάζεται να γράψω κάτι για το Μάπετ Σόου. Απλά να υπενθυμίσω πως εκείνα τα παλιά επεισόδια με όλους τους διάσημους καλεσμένους και όλους αυτούς τους αγαπημένους χαρακτήρες- κούκλες που γνωρίσαμε, είναι πραγματικός θησαυρός. Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και ξαναδείτε το. Πέρα του ότι είναι πολύ διασκεδαστικό και καλύτερο από τότε που δεν τα ''πιάναμε'' όλα, είναι και εξαιρετικό αγχολυτικό. Τέλειο!

NARCOS (30 επεισόδια- 3 σεζόν) 2015-2017.
Και ξαφνικά μια μέρα των ημερών ο Πάμπλο Εσκομπάρ, μέγας βαρώνος των ναρκωτικών, που το καρτέλ του ήταν νο1 στην λίστα τις CIA τις δεκαετίες του '80 και του '90 και αδίστακτος δολοφόνος, έγινε όνομα οικείο της καθημερινότητας μας. Αιτία γι αυτό ήταν η περίφημη σειρά που έδειχνε με κάθε λεπτομέρεια την αναρρίχηση του μικροκομπιναδόρου Πάμπλο σε εμβληματική μορφή της ντρόγκας και τον πόλεμο του με την Αμερικάνικη κυβέρνηση αλλά και με τους λίγους πολιτικούς της χώρας του, που τολμούσαν να του αντιταχθούν. Με νευρώδη αφήγηση και μια καταπληκτική ερμηνεία του   Wagner Moura, στον ρόλο του Εσκομπάρ, δοσμένο σαν λαϊκή αφήγηση, μπλέκοντας και κοινωνιολογικά και ταξικά στοιχεία, χωρίς να παίρνει θέση, αλλά περιγράφοντας τα γεγονότα, δίνει μια συνολική εικόνα για τα κίνητρα των πρωταγωνιστών και τα πολιτικά παιχνίδια της εποχής. Περισσότερο απ όλα όμως είναι μια σειρά που βλέπεις με κομμένη την ανάσα.

NIP/TUCK- ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ (100 επεισόδια- 6 σεζόν) 2003-2010.
Εξαιρετικά διεστραμμένη στον πυρήνα της σαπουνόπερα, σε μορφή σοβαρής σειράς, που περιγράφει τα έργα, τις ημέρες και τα βίτσια 2 πλαστικών χειρούργων. Ο ένας είναι οικογενειάρχης και ο άλλος playboy. Διατηρούν μαζί το ιατρείο και μοιράζονται τα προβλήματα τους. Οι ιστορίες είναι συνδεδεμένες με τους εκάστοτε ασθενείς τους, που όπως αποδεικνύεται, ο πλαστικός χειρούργος είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν- μάλλον από ψυχίατρο θα άρχιζα. Ξεχωρίζει γιατί είναι έξυπνη και στιλιζαρισμένη και διαθέτει καλούς  πρωταγωνιστές και πικάντικες ιστορίες που εξελίσσονται στο πέρασμα των επεισοδίων. Ψυχαγωγικό και ευφυΐες δεν προμοτάρει αυτό που πουλάει, καθώς τις περισσότερες επεμβάσεις τις βλέπουμε και είναι σαν ταινίες τρόμου.

NYPD BLUE (261 επεισόδια- 12 σεζόν) 1993-2005.
Από τις πρώτες αστυνομικές σειρές που κατέβασαν την κάμερα στον δρόμο και επέδωσαν με ρεαλισμό την καθημερινότητα των νεοϋοεκέζων μπάτσων. Όποιος είχε δει στην εποχή τους τις 2-3 πρώτες σεζόν θα είχε εντυπωσιαστεί με την βρώμικη και σκοτεινή φωτογραφία και τις νευρικές κινήσεις της κάμερας. Πέρα απ όλα αυτά όμως, είχαμε και καταπληκτικούς χαρακτήρες, όπως ο Σίποβιτς (Dennis Franz) ο οποίος ήταν ένα πρόσωπο που μπορούσες να ταυτιστείς. Καλός ντετέκτιβ, αλλά αθυρόστομος και με δικό του ηθικό κώδικα, αντισυμβατικός και μπεκρής, πολεμούσε το τέρας της παράνοιας και της γραφειοκρατείας, απλά  για να πιάσει το κάθαρμα που έκανε το έγκλημα. Μαζί του μια ντουζίνα από χαρακτήρες που ζούσαν και ανέπνεαν τις αναθυμιάσεις των δρόμων και συγχρόνως ζούσαν τις προσωπικές τους τραγωδίες και έρωτες. Βλέπεται σαν να μην έχει περάσει μια μέρα, αν εξαιρέσεις τα πουκάμισα λαχούρια...

OZ (56 επεισόδια- 6 σεζόν) 1997-2003.
Πολύ δυνατό δράμα φυλακής που χρειάζεται γερά νεύρα για να το δεις, αλλά φυσικά αποζημιώνεσαι. Δεν κάνει εκπτώσεις στα θέματα του και την παρουσίαση τους. Οζ ονομάζεται η ειδικού τύπου φυλακή που είναι έμπνευση του Μακ Μάνους, ο οποίος την διοικεί κιόλας. Πρόθεση του είναι να δοκιμάσει ένα νέο μοντέλο, όπου θα φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. Στο Έμεραλντ Σίτι, όπως το λένε, για προφανείς λόγους, δεν μπαίνουν ελαφριά περιστατικά, αλλά η αφρόκρεμα των ''καλόπαιδων". Ναρκωτικά και βία είναι το κύρια προβλήματα, καθώς οι τρόφιμοι χωρίζονται σε ομάδες (οι γκάνγστα, οι άριοι, οι μουσουλμάνοι, οι χριστιανοί, οι λατίνοι, οι γκέι και πολλοί άλλοι) συνθέτουν μια μικρογραφία της κοινωνίας και οι ισορροπίες είναι λεπτές. Ανάμεσα στα ξεσπάσματα βίας και στα ανθρώπινα δράματα η σειρά, με ένα εξαιρετικό επιτελείο ηθοποιών, βουτάει στην φρίκη και την δύναμη του ανθρώπου.

OZARK- ΟΖΑΡΚ (30 επεισόδια- 3 σεζόν) 2017- συνεχίζεται.
Το Όζαρκ είναι η τρίτη σειρά, μαζί με τους Σοπράνο και το Breaking Bad, που ασχολείται με μια οικογένεια του εγκλήματος. Μια καθ όλα αξιοσέβαστη οικογένεια, που ο μπαμπάς ξεπλένει χρήμα για ένα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού και αναγκάζονται να μετακομίσουν στην περιοχή των λιμνών Όζαρκς στο Μισούρι, μετά από την προδοσία του συναδέλφου του, προκειμένου να μην σκοτώσουν και τον ίδιο. Και εδώ, ολόκληρη η οικογένεια μπαίνει σταδιακά στο παιχνίδι, προσπαθώντας να επιβιώσει με σοβαρές συνέπειες για τα μέλη της, καθώς αυτό είναι ένα παιχνίδι χωρίς ελπίδα. Η μόνιμη επωδός του αμερικάνικου ονείρου είναι κλέψε χωρίς να σε καταλάβουν. Οι πολιτικοί κλέβουν, οι αστυνόμοι χρηματίζονται και ήσυχες οικογένειες της επαρχίας καλλιεργούν παπαρούνες στα χωράφια τους. Δυνατό δράμα, με φοβερές ερμηνείες από όλο τα καστ αλλά κυρίως από το πρωταγωνιστικό ζεύγος Jason Bateman, Laura Liney. Απειλητική ατμόσφαιρα, σε μπλε τόνους και πολύπλοκη ιστορία εγκλήματος και κοινωνικής παρακμής. Κανείς δεν είναι καλός, στην πραγματικότητα οι περισσότεροι είναι αντιπαθητικοί χαρακτήρες. Το μόνο που απομένει σε έναν κόσμο αμοραλισμού, είναι να παλέψεις με αυτούς που σε αγαπάνε όσο περισσότερο μπορείς, για να μεταθέσεις απλά την καταστροφή σου.

RIGET (8 επεισόδια- 2 σεζόν) 1994-1997.
Το τηλεοπτικό αριστούργημα του θεότρελου Lans Von Trier, είναι μια σουρεαλιστική και τρομακτική, γκροτέσκα μίνι σειρά. Μέσα στο πιο σύγχρονο νοσοκομείο της Δανίας συμβαίνουν σημεία και τέρατα. Οι γιατροί είναι παρανοϊκοί, οι ασθενείς στα σκληρά ναρκωτικά και γενικά κανείς δεν συμπεριφέρεται όπως στην Εντατική. Πέρα απ΄όλα αυτά όμως, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως το νοσοκομείο είναι στοιχειωμένο και παράξενα πράγματα συμβαίνουν. Εξορκισμοί, θάνατοι, διαταράξεις του χωροχρόνου και τραγελαφικές καταστάσεις. Με την αισθητική του Δόγματος, του τρόπου κινηματογράφισης που θέσπισε ο ίδιος, πραγματικά απόκοσμο και απολαυστικό είναι ότι πιο απολαυστικά παράξενο έχει μπει στην μικρή οθόνη. Αν σας θυμίζει κάτι, είναι ένα αμερικάνικο σκουπίδι, ριμέηκ, που βγήκε πριν μερικά χρόνια, και δεν έχει καμία σχέση.

RICK AND MORTY (41 επεισόδια- 4 σεζόν) 2013- συνεχίζεται.
Ο παππούς είναι ο Ρικ, ένας επιστήμονας ιδιοφυΐα και ο εγγονός ο Μόρτι, ένας έφηβος με τα θέματα του. Μένουν μαζί με την δυσλειτουργική υπόλοιπη οικογένεια- μπαμπάς, μαμά, αδερφή- σε ένα κλασσικό προάστιο. Όποτε μπορούν όμως ταξιδεύουν σε άλλες διαστάσεις και κόσμους. Βρομόστομο, ανατρεπτικό και πολύ αστείο, το animation αυτό έχει εξαιρετικούς διαλόγους και δείχνει να μην έχει φραγμό σε αυτά που μπορούν να συμβούν και τα περισσότερα είναι σαν να έχεις πάρει  σκληρά ναρκωτικά. Τελείως αντισυμβατικό και βλάσφημο, δεν αφήνει τίποτα όρθιο και είναι γεννημένο να μείνει κλασσικό. Αλλά το κυριότερο fun, fun, fun...

ROME- ΡΩΜΗ (22 επεισόδια- 2 σεζόν) 2005-2007.
Στιβαρή Αγγλική σειρά που γυρίστηκε στα στούντιο της Τσινετσιτά...στη Ρώμη! Ρεαλιστική και συναρπαστική αναπαράσταση των χρόνων του Ιουλίου Καίσαρα και την μετάβαση του κράτους από δημοκρατία σε αυτοκρατορικό/ απολυταρχικό. Ενώ έχουμε να κάνουμε με πολλά μεγάλα ιστορικά πρόσωπα το ενδιαφέρον εστιάζεται σε καθημερινούς ανθρώπους που πλαισιώνουν τους διάσημους. Έτσι βλέπουμε και τον τρόπο ζωής των απλών Ρωμαίων, ενώ συγχρόνως βλέπουμε τις μεταβολές στην ζωή τους, τα πάθη τους και τους προβληματισμούς τους. Δεν χάνουμε βέβαια το μεγαλείο της υπερπαραγωγής και τις μηχανορραφίες της εξουσίας. Από τις καλύτερες ιστορικές σειρές.

ROOTS (8 επεισόδια- μίνι σειρά) 1977.
Η λεπτομερής εξιστόρηση της απαγωγής και μεταφοράς από την Αφρική, σε δουλεμπορικά πλοία ανθρώπων που πουλήθηκαν σαν σκλάβοι στην Αμερική. Συγκεκριμένα η σειρά εστιάζεται στην ιστορία του Κούντα Κίντε και τον απογόνων του που πάλεψαν για την ελευθερία τους. Συνολικά σε 9 ώρες που διαρκεί η σειρά βλέπουμε μια οικογενειακή σάγκα 120 χρόνων. Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Alex Haley, που βασίζεται στην ιστορία της δικής του οικογένειας και με τρομερό επίπεδο παραγωγής για την εποχή της, είναι συγλονιστική και δεν έχει χάσει καθόλου από την δύναμη της. Προτείνεται οπωσδήποτε για όποιον δεν την έχει δει.

PENNY DREADFUL (27 επεισόδια- 3 σεζόν) 2014-2016.
Πραγματικά τρομακτικό και με μια φανταστική Eva Green- δεν της το χα- είναι ένα υβρίδιο γοτθικού τρόμου και υπερφυσικής περιπέτειας. Στο βικτωριανό Λονδίνο, ένας πρώην εκκεντρικός εξερευνητής, ένας πιστολάς, ένα μέντιουμ και ο επιστήμονας Βίκτωρ Φρανκενστάιν (!) ενώνουν τις δυνάμεις τους για να πολεμήσουν τις δυνάμεις του σκότους. Τρομερό επίπεδο παραγωγής, συνεχές αίσθημα απειλής και εξαιρετικές ερμηνείες, είναι τα 3 βασικά συστατικά της σειράς.

PRIME SUSPECT (15 επεισόδια- 7 σεζόν) 1991-2006.
Κλασσική αγγλική αστυνομική σειρά με το φεμινιστικό είδωλο της ντετέκτιβ Tennison. H Hellen Mirren δίνει μια χαρακτηριστική ερμηνεία και στηρίζει ολόκληρη την σειρά, σαν μοναδική γυναίκα αξιωματικός αστυνομίας, που δεν έχει μόνο να τα βάλει με στυγνούς εγκληματίες, αλλά και με μια αγέλη σοβινιστών συναδέλφων. Ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίσει τους δικούς της δαίμονες και προσωπικές δυσκολίες. Κάθε σειρά επεισοδίων είναι μια υπόθεση, έχουν την μορφή και την διάρκεια τηλεταινίας και είναι εξαιρετικά γραμμένα. Απαραίτητο.

THE PRISONER (17 επεισόδια- μίνι σειρά) 1967-1968.
Μια σπάνια στιγμή της τηλεόρασης, το Prisoner είναι παιδί της δεκαετίας του '60. Ψυχεδελικό και ανατρεπτικό, λειτουργεί σαν μίνι σειρά και σηκώνει πολλές αναλύσεις. Η επιρροή του στην ποπ κουλτούρα είναι μεγάλη και αν ξεπεράσετε την πρώτη αισθητική κρυάδα, θα βυθιστείτε σε μια δυστοπική,  υπαρξιακή περιπέτεια. Ένας πρώην πράκτορας, ο number 6, μεταφέρεται σε ένα μυστηριώδες Χωριό, που στην πραγματικότητα είναι μια φυλακή. Εκεί θα προσπαθήσει να καταλάβει τι γίνεται, να γνωρίσει τους ιδιαίτερους κατοίκους, που όλοι αντί για όνομα έχουν ένα νούμερο, θα τα βάλει με τους φύλακες του και θα έχει σαν μοναδικό σκοπό να αποδράσει με κάθε τρόπο. Δεν μπορώ να σας δώσω με λόγια την εμπειρία, μόνο αν το δείτε θα καταλάβετε. Ο δημιουργός και πρωταγωνιστής Patrick McGoohan, δημιούργησε μια μοναδική παραβολή, που καταφέρνει να θέσει σοβαρά θέματα και συγχρόνως να λειτουργεί και σαν μια απλή περιπέτεια μυστηρίου.


SEX EDUCATION- ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ (16 επεισόδια- 2 σεζόν) 2019- συνεχίζεται.
Πάρα πολύ αστείο και με μια πλειάδα χαρακτήρων που αποδίδονται από ένα φανταστικό καστ, η Σεξουαλική Αγωγή είναι μια από τις καλύτερες κωμικές σειρές των τελευταίων ετών. Πνευματώδης και ευαίσθητη, βρίσκει τον τρόπο να είναι τολμηρή χωρίς να γίνεται χυδαία. Είναι σίγουρο πως την είδα σε χρόνο ρεκόρ.

SHOGUN- SHOGUN, Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΑΜΟΥΡΑΪ (5 επεισόδια- μίνι σειρά) 1980.
Κλασσική επική περιπέτεια, που ουσιαστικά έκανε γνωστά στον δυτικό κόσμο τα ήθη και τα έθιμα της αυτοκρατορικής Ιαπωνίας. Ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεν στον ρόλο που τον έκανε τηλεοπτικό σταρ, εκείνο του φτωχού πλην τίμιου πειρατή, που ψάχνοντας ένα δυτικό πέρασμα, ναυαγεί στην μέση ενός εμφυλίου πολέμου στο νησί του ανατέλλοντος ήλιου. Μαζί του ο εθνικός σταρ της Ιαπωνίας και τοτέμ του Κουροσάβα, Τοσίρο Μιφούνε. από το ογκωδέστατο βιβλίο του James Clavell, κρατάνε μόνο τον κορμό, αλλά αυτό φτάνει να γεμίσει 9 ώρες επικής διαμάχης στην φεουδαρχική Ιαπωνία των αρχών του 17ου αιώνα. Μεγάλη παραγωγή για την εποχή της, αντέχει στον χρόνο.

THE SHIELD - Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ (89 επεισόδια- 7 σεζόν) 2002-2008.
Θα μπορούσε να λέγεται και ''Όλοι ήταν καθάρματα''. Η πιο βρώμικη ομάδα μπάτσων στον πλανήτη είναι αυτή της Strike Team στο L.A., να πούμε. Όποιος κάνει πως κουνιέται τον συλλαμβάνουμε και παίρνουμε για την πάρτη μας την κόκα. Και όποιος μας καταλάβει τον καθαρίζουμε. Κατά βάθος είμαστε καλά, λαϊκά παιδιά, αλλά όσο περνά ο καιρός τα κάνουμε και πιο σκατά. Ο διοικητής μας, ένας φλώρος που θέλει να αναρριχηθεί πολιτικά μας έχει γίνει στενός κορσές και στα μάτια κάποιον συναδέλφων καθρεφτίζεται η αποδοκιμασία. Εμείς όμως θα προσπαθήσουμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε αυτό που μας ανήκει, την πρέζα, τα φράγκα...τα πάντα...
Καταπληκτική αστυνομική σειρά που βλέπεται με κομμένη την ανάσα.

THE SIMPSONS (684 επεισόδια- 32 σεζόν) 1989- συνεχίζεται!
Νομίζω εδώ δεν χρειάζεται να γράψω τίποτα. Η σειρά κινουμένων σχεδίων είναι εδώ και 30 χρόνια ένα φαινόμενο που έχει μπει σε κάθε σπίτι. Με σταθερή ποιότητα και αστείρευτη κωμική φλέβα, έχει προβλέψει ακόμα και το μέλλον- τον Τραμπ πρόεδρο ή την καταστροφή του Κινγκς Λάντιγκ από τον δράκο της Ντενέρις, είναι μόνο μερικά. Ευφυής, αστείρευτη και αξιαγάπητη, έχει κάνει  τον Χόμερ, την Μάρτζι και τα παιδιά τους Μπαρτ και Λίζα, μαζί με μια εκατοντάδα δευτερεύοντες χαρακτήρες να περάσουν στην αθανασία.

SIX FEET UNDER- ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΗΔΕΙΩΝ ΦΙΣΕΡ (63 επεισόδια- 5 σεζόν) 2001-2005.
Ο σεναριογράφος του American Beauty, Alan Ball, υπογράφει μια από τις καλύτερες σειρές που έχουν γίνει ποτέ. Μια κωμικοτραγική, επίπονη και παράξενη εποποιία μιας οικογένειας, των Φίσερ που τυχαίνει να έχουν ένα γραφείο τελετών. Κάθε επεισόδιο είναι δεμένο με τον νεκρό που φροντίζουν κάθε φορά και συγχρόνως βλέπουμε την δυσλειτουργική πραγματικότητα τους. Όλοι οι πρωταγωνιστές είναι υπέροχοι και η σειρά λειτουργεί σε ένα υπόγειο συναισθηματικό επίπεδο, σχεδόν υπαρξιακό. Κρατά 5 σεζόν, χωρίς να κάνει κοιλιά και στο τέλος μας χαρίζει ένα από τα καλύτερα τελευταία επεισόδια στην ιστορία της τηλεόρασης.

THE SOPRANOS- ΣΟΠΡΑΝΟΣ (86 επεισόδια- 6 σεζόν) 1999- 2007.
Οι Σοπράνος είναι ο Πολίτης Κέην της τηλεόρασης. Η έλευση τους άλλαξε για πάντα την τηλεοπτική αφήγηση. Έφερε λογοτεχνικό βάθος στην αφήγηση και πλησίασε το μέσο πιο κοντά στον κινηματογράφο. Πέρα από αυτά, που δεν είναι λίγα, βλέπουμε την ιστορία του Τόνι Σοπράνο, ενός μαφιόζου που περνά κρίση μέσης ηλικίας και συγχρόνως ανέρχεται στην ιεραρχία του Νιου Τζέρσεη, ενώ προσπαθεί να κάνει ψυχοθεραπεία λέγοντας παραμύθια στην ψυχίατρο του που γουστάρει. Επιπλέον είναι και στοργικός μπαμπάς και σύζυγος- αν και έχει σταθερά τις γκόμενες του. Τον περιτριγυρίζουν οι γνωστοί "συνεργάτες", που του κάνουν την ζωή δύσκολη. Όχι όμως όσο του την κάνει η μαμά του! Ή ο θειούλης του! Έτσι όμως είναι η οικογένεια...Σας εκλιπαρώ, αν δεν το έχετε δει, κατεβάστε ή αγοράστε όλα τα επεισόδια και κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας, δείτε τα όλα μονοκοπανιά. Ανάψτε μου μετά μια λαμπάδα στο μπόι μου...

SPARTACUS- ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ (33 επεισόδια- 3 σεζόν) 2010-2013.
Η γνωστή ιστορία του σκλάβου από την Θράκη, που αναστάτωσε την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία με την εξέγερση των "συναδέλφων" του. Καμιά σχέση με την προσέγγιση του Κούμπρικ, αυτό είναι καλό, γιατί δεν έχει νόημα να επιστρέψεις με την ίδια ιδέα προσπαθώντας να ξεπεράσεις κάτι πολύ καλό. Εδώ έχουμε μια exploitation αισθητική- σεξ, βία, μπράτσα, κώλους κ.λ.π.- που κρατάει με τιμιότητα τα ανθρώπινο δράμα, χωρίς να κάνει καμιά πολιτική δήλωση και το φέρνει στο σημερινό κοινό σαν μια λαϊκή διήγηση. Η διάρκεια βοηθά να δούμε όλη την εξέλιξη του Σπάρτακου, από σκλάβο σε μονομάχο, μετά επαναστάτη/ στασιαστή και τέλος ήρωα και μάρτυρα. Βλέπεται με μεγάλη ευχαρίστηση, μερικές φορές χορεύει με την παρωδία, αλλά η επιτυχία του είναι πως καταφέρνει να κρατήσει την καρτουνίστικη υπόσταση του και να στηριχτεί από καλές ερμηνείες. Το σημάδεψε ο πρόωρος θάνατος του πρωταγωνιστή του, που στην συνέχεια αντικαταστάθηκε, αλλά κράτησε τον υπερβίαιο χαρακτήρα του, σαν μια χλαμύδα βουτηγμένη στο αίμα και την άμμο...

SPONGEBOB SQUAREPANTS- ΜΠΟΜΠ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΚΗΣ (271 επεισόδια- 13 σεζόν) 1999- συνεχίζεται.
Ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης είναι από τις πιο παρεξηγημένες και επιτυχημένες παιδικές σειρές καρτούν. Κατ αρχάς είναι τόσο έξυπνη, σουρεαλιστική και αντισυμβατική, που μπορεί να την δει κι ένας ενήλικας. Εγώ για παράδειγμα κατουριέμαι κάθε φορά που βλέπω των εκκεντρικό Μπομπ, που ζει σthn ατόλη Μπικίνι στον βυθό, μέσα σε έναν ανανά και έχει για κατοικίδιο ένα σαλιγκάρι. Δουλεύει σε ένα μπεργκεράδικο το Krusty Krab και για να ψήνει τα μπιφτέκια θέλει την αγαπημένη του σπάτουλα. Έχει καταπληκτικούς φίλους και γνωστούς. Τον κύριο Καλαμάρι, τον κολλητό του τον Πάτρικ, το κακιασμένο Πλανγκτον και λέει ατάκες όπως το "μην κλαις μικρή μου Μπελούνγκα'' στην φίλη του τη φάλαινα. Η αισθητική και η μουσική βοηθούν στις υποβρύχιες περιπέτειες του φίλου μας και είναι ότι πιο κοντά στο αγχολυτικό, μετά τα xanax. 20 χρόνια πια ο Μπομπ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ποπ κουλτούρας...

STAR TREK- ΣΤΑΡ ΤΡΕΚ (80 επεισόδια- 3 σεζόν) 1966-1969.
...της οποίας το Star Trek είναι ακρογωνιαίος λίθος. Η απαρχή και η απόλυτη κοσμοθεωρία του σύμπαντος των trekkies περιέχεται στις 3 σεζόν της camp, απίστευτα μπροστά από την εποχή της, σειράς επιστημονικής φαντασίας του Genne Roddenberry, που σύστησε το 1966 στον κόσμο το πλήρωμα του Enterprise. Το πρώτο πολυπολιτισμικό, με ασιάτες και αφροαμερικάνους και λατίνους στο πλήρωμα, αλλά και εξωγήινες φυλές, όπως οι Κλίνγκον ή οι Βούλκαν, ένας εκ των οποίων είναι ο Σποκ, με τα μυτερά αυτιά. Πάνω σε μια προσπάθεια διαστημικού γουέστερν, όπου οι ήρωες μας με το σκάφος/ όχημα τους μεταφέρονται από πλανήτη σε πλανήτη και αντιμετωπίζουν προβλήματα που η λογοκρισία της εποχής θα είχε απαγορεύσει αν παρουσιάζονταν στον αληθινό κόσμο, με χρώματα και fanky αίσθηση, ήταν ο καταλύτης που έφερε το sci fi σε κάθε σπίτι. Έχοντας την εντύπωση ότι παιζόταν 20 χρόνια, από τις συνεχείς επαναλήψεις που το έκαναν διάσημο, το Star Trek στην πραγματικότητα ακυρώθηκε μόλις μετά από τις 3 σεζόν. Πρόλαβε όμως να βάλει τον σπόρο για ένα σύμπαν που ακόμα και τώρα παράγει σειρές και ταινίες...μερικές από αυτές είναι πιο κάτω.

STAR TREK: THE NEXT GENERATION- ΣΤΑΡ ΤΡΕΚ, Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ (176 επεισόδια- 7 σεζόν) 1987-1994.
Για μένα η καλύτερη Σταρ Τρεκ σειρά. Κατ αρχάς ξεκίνησε με τον προϋπολογισμό που της αρμόζει. Κατά δεύτερον έχει καλύτερους ηθοποιούς και πιο σοβαρό και σφιχτό σενάριο. σε κάθε περίπτωση πιο επαγγελματική δουλειά. Κατάφερε ωστόσο να πάει ακόμα παραπέρα. Αφού ξεπέρασε την πρώτη αξιόλογη αλλά μουδιασμένη σεζόν, άνοιξε τα φτερά του και μας σύστησε μεγάλες ιστορίες και περιπέτειες, τόσο του πληρώματος όσο και προσωπικές. Αποτέλεσμα 7 απόλυτα επιτυχημένες σεζόν και ένα spin-off, το εξαιρετικό....

STAR TREK: DEEP SPACE NINE- ΣΤΑΡ ΤΡΕΚ, ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ 9 (173 επεισόδια- 7 σεζόν) 1993-1999.
Κάτι νέο και τελείως διαφορετικό, στο ίδιο σύμπαν και την ίδια χρονική περίοδο με το next generation. Πιο ενήλικο ακόμα, ήταν η απάντηση στο Babylon 5, που παιζόταν την ίδια εποχή. Με τον πρώτο μαύρο κυβερνήτη και με πιο σοβαρά θέματα η σειρά ανανέωσε την θεματολογία. Ο σταθμός 9 άταν τοποθετημένος δίπλα σε μια ''σκουληκότρυπα'' μια χωροχρονική ανωμαλία που βρισκόταν στην περιοχή των Μπατζοριανών, μιας εξωγήινης φυλής που μόλις είχε απελευθερωθεί από τους Καρντάσιανς- ναι καλά διαβάσατε- και ο κυβερνήτης προσπαθούσε να διαφυλάξει την ευαίσθητη ειρήνη αλλά και να πολεμήσει το Dominion μια άλλη φυλή που ζούσε στην άλλη άκρη της τρύπας. Υπάρχουν όμως και οι μυστηριώδεις αρχαίοι κάτοικοι της σκουληκότρυπας. Ο πόλεμος κάποια στιγμή θα ξεσπάσει και για ακόμα 7 σεζόν και αυτή η σειρά του Σταρ Τρεκ μας έκανε παρέα. Από τότε έχουν βγει κι άλλες αξιόλογες, αλλά νομίζω πως αυτές οι 3 είναι οι καλύτερες, η καθεμιά για τον δικό της λόγο.

STRANGER THINGS (25 επεισόδια- 3 σεζόν) 2016- συνεχίζεται.
Με μεγάλη μελέτη, οι σειρά των αδερφών Duffer, έχει ξεπατικώσει όλες τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και τρόμου της δεκαετίας του '80. Τοποθετώντας και το σύμπαν τους σε μια κωμόπολη της Αμερικής την ίδια δεκαετία, αναπαράγουν την αισθητική της εποχής. Με επιτυχημένη χρήση της μουσικής και της κουλτούρας της και αποφεύγοντας τις κακοτοπιές του κιτς, καταφέρνουν να μας κάνουν να θυμηθούμε τι αγαπήσαμε τόσο πολύ σε εκείνες τις ταινίες, όπως Goonies, E.T., Gremlins κ.λ.π. Η πραγματική όμως επιτυχία ήρθε από την ουσιαστική επένδυση στους χαρακτήρες και στον τρόπο αφήγησης. Αναπτύσσοντας ρόλους που μπορείς να ταυτιστείς και να συμπάσχεις, δημιουργώντας ένα μόνιμο αίσθημα απειλής και κρατώντας μια μεγαλύτερη ιστορία από πίσω, για να μας κρατάνε το ενδιαφέρον, χρησιμοποιώντας με φειδώ, αλλά έξυπνα τα οπτικά εφέ, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια από τις καλύτερες σειρές των τελευταίων χρόνων.

THE THORN BIRDS- ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ (4 επεισόδια- μίνι σειρά) 1983.
Από ένα μπεστ σέλερ που πούλησε δεκάδες εκατομμύρια αντίτυπα, η καταδικασμένη ιστορία αγάπης ανάμεσα σε έναν καθολικό ιερέα και μια σέξι πλην όμως τίμια αγρότισσα, γεμάτη από το βουκολικό πάθος των ατελείωτων βοσκοτοπιών της Αυστραλίας, η μίνι σειρά με την...σειρά της έγινε τηλεοπτικό φαινόμενο. Με τους 2 πρωταγωνιστές- σταρ  Richard ChamberlainRachel Ward με πολύ καλή χημεία και με σενάριο και παραγωγή που έδινε δύναμη σε ένα απλό ερωτικό μελόδραμα, με τόνους απόγνωσης και υπαρξιακής...καύλας, το φαινόμενο παιζόταν ξανά και ξανά στην τηλεόραση, μέχρι που έλιωσαν οι βιντεοκασέτες. Δεν φαίνεται να το βαραίνουν τα χρόνια και η γοητεία του παραμένει απαράλλακτη. Εδώ κάναμε την δική μας εκδοχή μετά από πολλά χρόνια, το Άγγιγμα ψυχής. Όπως λέμε καμία σχέση...

THREADS (τηλεταινία) 1984.
Σοκαριστική αναπαράσταση πυρηνικού ολέθρου, για την μικρή οθόνη. Εστιάζει στην περιοχή του Σέφιλντ στην Αγγλία και αναπαριστά με ντοκιμαντερίστικη δύναμη τις πιθανές επιπτώσεις στους ανθρώπους και την φύση, από το ξέσπασμα ενός πυρηνικού πολέμου. Σε μια εποχή όπου ο ψυχρός πόλεμος μαινόταν αλλά οι φωνές για ειρήνη είχαν πολλαπλασιαστεί, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δεκαετίες, προέκυψαν διάφορες προσπάθειες να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό η αλήθεια. Δηλαδή σε ένα τέτοιο σενάριο κανείς δεν βγαίνει νικητής. Το αμερικάνικο αδερφάκι του, που είναι και πιο γνωστό στην Ελλάδα το Η Επόμενη Μέρα είναι σαν βόλτα στο πάρκο σε σύγκριση με αυτό. Φοβερή δουλειά με μέτριο μπάτζετ, δεν έχει χάσει στο ελάχιστο την δύναμη του.

TRUE DETECTIVE (24 επεισόδια- 3 σεζόν) 2014-συνεχίζεται.
Άλλη μια σειρά ανθολογίας, όπου η κάθε σεζόν είναι ξεχωριστή ιστορία, αλλά στο ίδιο αντικείμενο. Αστυνομικές έρευνες που περιέχουν μυστήριο, βία, αλλά και προσωπικές ιστορίες των ντετέκτιβ που τις διάγουν. Σε βαθύτερο επίπεδο, υπαρξιακό συνήθως και παλεύοντας με τις ερινύες τους, ενάντια σε δυνάμεις μεγαλύτερες από αυτούς, σε σκοτεινές και  πολύπλοκες υποθέσεις, κάθε σεζόν οι ήρωες αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα τους, δεμένοι με την δυσβάσταχτη υποχρέωση που έχουν πάρει να διαφυλάξουν το νόμο...ή όχι. Πρώτης κατηγορίας ηθοποιοί Matthew McConaughey, Colin Farrell, Mahershala Ali, Woody Harrelson, Rachel McAdams, Michelle Monaghan, Vince Vaughn και πολλοί ακόμα, εξαιρετικό επίπεδο παραγωγής και σενάριο, συνθέτουν μια από τις πιο στιβαρές και σοβαρές σειρές των τελευταίων χρόνων.

THE TWILIGHT ZONE- Η ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΛΥΚΟΦΩΤΟΣ (156 επεισόδια- 5 σεζόν) 1959-1964.
Μνημειώδης σειρά αυτοτελών επεισοδίων του μεταφυσικού και του φανταστικού, που έβαλε σε κάθε σπίτι αυτό που για χρόνια ζούσε μέσα στις σελίδες των pulp περιοδικών sci-fi. Ο δημιουργός του  Rod Serling, βρήκε τον κατάλληλο τρόπο και παρουσίασε παράξενες ιστορίες, με μηνύματα και παραβολές, ενώ συγχρόνως ήταν απόλυτα επιτυχημένες σαν απλές ιστορίες μυστηρίου. Μεγάλη επιρροή για μια σειρά δημιουργών, που παιδιά ακόμα το παρακολουθούσαν και μηχανή παραγωγής αντίστοιχων προσπαθειών που φτάνουν στις μέρες μας. Παίζοντας με την φόρμα του μέσου, σε μια εποχή που ακόμα εκείνο διαμορφωνόταν, ο Serling κατάφερε να περάσει στην ιστορία. Ακόμα και σήμερα οι ιστορίες είναι δυνατές και γοητευτικές και μαζί με την υπόκρουση των τίτλων της αρχής, χαραγμένες βαθιά στο μυαλό μας.

TWIN PEAKS- Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΙΝ ΠΙΚΣ (30 επεισόδια- 2 σεζόν) 1990-1991.
Τόμοι ολόκληροι έχουν γραφτεί για να αναλύσουν το Twin Peaks. Είναι προφανές ότι ένα άτομο σαν τον David Lynch δεν θα έκανε κάτι συμβατικό. Αλλά αυτή η μυστηριώδης, ομιχλώδης, διεστραμμένη σαπουνόπερα, υπερφυσικά στοιχεία, γεμάτη συμβολισμούς και με 20 και πλέον καταπληκτικούς χαρακτήρες, ήταν κάτι που μας έπιασε απροειδοποίητους πριν 30 χρόνια. Δεν ξέρω με τι σειρά είχατε παρακολουθήσει τα επεισόδια τότε στο κρατικό, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπερδευτήκατε. Δεν υπάρχει λοιπόν καλύτερη ευκαιρία να επισκεφτείτε ξανά το Twin Peaks, μια πόλη κοντά στα Καναδικά σύνορα, όπου η Λώρα Πάλμερ βρέθηκε νεκρή κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες και μαζί με τον πράκτορα Κούπερ και σε υψηλή ανάλυση και προσθέτοντας την 3η σεζόν που βγήκε πρόπερσι. Και να φυλάγεστε από τον Bob.

TWO AND A HALF MEN- ΔΥΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΝΔΡΕΣ (262 επεισόδια- 12 σεζόν) 2003-2015.
Τα καλύτερα επεισόδια είναι αυτά μέχρι που έφυγε ο Μάρτιν Σιν, επειδή ήταν μονίμως λιώμα. Οπότε έδινε και αληθοφάνεια στον ρόλο του ρεμαλιού συνθέτη για μικρά σποτάκια που βγάζει ένα τόνο λεφτά δουλεύοντας 2 ώρες τη μέρα στο σπίτι και πίνει μαργαρίτες από το μεσημέρι, ενώ αλλάζει τα γκομενάκια σαν τα πουκάμισα. Ο αδερφός του ο Άλαν από την άλλη, χειροπράκτορας, είναι άφραγκος και η γυναίκα του τον απατά, οπότε μετακομίζει με τον γιο του στο παραθαλάσσιο σπίτι του Μάρτιν. Υπάρχει και μια καταπιεστική μανούλα, που συμπληρώνει την εικόνα. Το χιούμορ είναι καυστικό, ειρωνικό και με θανατερές ατάκες. Οι αντιθέσεις των χαρακτήρων δημιουργούν καταστάσεις που μας δίνουν ξεκαρδιστικές στιγμές και οι πρωταγωνιστές είναι συνήθως σε τρομερή φόρμα. Αφού να φανταστείτε, τόση ήταν η δυναμική της σειράς, που αφού σκότωσαν με συνοπτικές διαδικασίες τον Τσάρλι στον 8ο κύκλο, συνέχισε άλλες 5 σεζόν με τον ξενέρωτο Άστον Κούτσερ.

VIKINGS- ΒΙΚΙΝΓΚΣ (93 επεισόδια- 6 σεζόν) 2013- συνεχίζεται.
Η σειρά είναι μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 5 χρόνια και έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για τους βάρβαρους και γενναίους κατακτητές της Ευρώπης κατά τον μεσαίωνα. Με επιτυχημένη ανάμειξη επικής ιστορίας και ιστορικής σαπουνόπερας, παρακολουθούμε την άνοδο του Ράγκναρ Λόθμπροκ, που κατάφερε να κατακτήσει την Βρετανία και των διαδόχων του που εξαπλώθηκαν σε όλη την ήπειρο και ουσιαστικά είναι οι πρόγονοι όλων των νυν γαλαζοαίματων. Με σχετική ιστορική ακρίβεια και με στηριζόμενη στο σεξ απίλ των πρωταγωνιστών της, η σειρά έχει το ενδιαφέρον της, ακόμα και όταν ακούς να προφέρουν τα αγγλικά με αυτή την γελοία "σκανδιναβική" προφορά. Μεγάλη παραγωγή και έξυπνη διαχείριση, οδήγησαν σε περισσότερους τηλεοπτικούς κύκλους απ όσους πίστευαν οι δημιουργοί. Η χαρά του χίπστερ ντεθομεταλά.

THE WALKING DEAD- ΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ (147 επεισόδια- 10 σεζόν) 2010- συνεχίζεται.
Μιλώντας για επιπλέον κύκλους επεισοδίων, καλώς ήρθατε στο Καλημέρα Ζωή των ζόμπι. Τελείωσε αισίως η δέκατη σεζόν, με τους δημιουργούς να μιλάνε για 15 ή και 20 σεζόν. Βασισμένο στην ομώνυμη πολύ επιτυχημένη σειρά κόμικς, υπάρχει μπόλικη ιστορία που μπορούν να εκμεταλλευτούνε. Στην πραγματικότητα η σειρά έφερε στο απόλυτα mainstream κοινό τον κόσμο των ζωντανών νεκρών, όπως τον είχε ξεκινήσει ο παππούς Ρομέρο, καταγράφοντας αστρονομικά νούμερα τηλεθέασης. Τις πρώτες 6 σεζόν ήταν πολλή δυνατή, μετά επήλθε μια κόπωση με ξαφνικές εξάρσεις. Τόση είναι η επιτυχία της που έχει γεννήσει 2 spin-offs. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον βρίσκεται στο μετα- αποκαλυπτικό σκηνικό και στις ιστορίες των πρωταγωνιστών. Οι ιστορίες είναι πολλές και κόσμος έρχεται και φεύγει...ή τρώγεται. Καλό είναι να μην ταυτίζεσαι με τους ήρωες γιατί δεν ξέρεις τι θα τους ξημερώσει. Μερικά επεισόδια είναι ιδιαιτέρως ζοφερά και δυσβάσταχτα, αλλά μπορείς να παρηγορηθείς, ότι μπορεί να συμβούν και χειρότερα από τα προβλήματα σου.    

THE WIRE- ΔΙΩΚΤΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ (60 επεισόδια- 5 σεζόν) 2002-2008.
Η καλύτερη για πολλούς σειρά όλων των εποχών, είναι μια παραγωγή HBO, χαμηλού προφίλ, αλλά τεράστιου βάθους, είναι πνευματικό παιδί του David Simon, ο οποίος υπήρξε ρεπόρτερ αστυνομικού ρεπορταζ και συγγραφέας. Είναι μια μελέτη πάνω στην κοινωνία της Βαλτιμόρης, με βάση μια ομάδα αστυνόμων της δίωξης ναρκωτικών. Κάθε σεζόν εστιάζει σε διαφορετικό κομμάτι. Η πρώτη είναι για τους εμπόρους ναρκωτικών, δεύτερη εστιάζει στην αστυνομία, η τρίτη στους πολιτικούς, η τέτερτη στο εκπαιδευτικό σύστημα και η πέμπτη στους δημοσιογράφους. Σαν κοινωνική μελέτη και ρεαλιστική αναπαράστασης μιας ολόκληρης πόλης, χωρίς μελοδραματισμούς, αλλά με έντονα δραματικά στοιχεία και μια σειρά χαρακτήρες που κεντάνε στην οθόνη, μαζί με άλλους πολύ καλούς σεναριογράφους (George Pelecanos, Ed Burns) η σειρά είναι μια πραγματική εμπειρία, μακριά από φθηνούς εντυπωσιασμούς. Θέλει το χρόνο της να μπει στο πετσί σου, αλλά μετά κάνει την δουλειά σαν καλό ναρκωτικό.

THE WORLD AT WAR- Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ (26 επεισόδια- σειρά ντοκιμαντέρ) 1973-1976.
Υπάρχουν πολλά ντοκιμαντέρ για τον β' παγκόσμιο πόλεμο, αλλά αυτό είναι και παραμένει το καλύτερο και υπάρχουν 3 βασικοί λόγοι γι αυτό. 
1. Διαρκεί 26 επεισόδια  (22, 5 ώρες) και ξεκινάει από το 1933 και την άνοδο του ναζισμού στην Γερμανία, την καθημερινή ζωή και τις συνθήκες στην Αγγλία και σου δίνει μια γενική εικόνα του κόσμου τότε και όχι μόνο τα γεγονότα.
2. Αφηγητής είναι ο Λόρενς Ολίβιε και τα κείμενα είναι εξαιρετικά.
3. Υπάρχουν συνεντεύξεις των ανθρώπων που πολέμησαν, φυλακίστηκαν και έζησαν ιστορικά γεγονότα. Από ναζί έως φυλακισμένους στρατοπέδων συγκέντρωσης, η γραμματέας του Χίτλερ, απλοί στρατιώτες από πολλές χώρες και πολλοί άλλοι, ώστε να καταλάβεις από τις μαρτυρίες για το τι πραγματικά συνέβαινε.
Το αρχειακό υλικό είναι τεράστιο και τα επεισόδια είναι χρονολογικά και θεματικά χωρισμένα. Μια μεγάλη στιγμή της τηλεόρασης. 

THE X-FILES (217 επεισόδια- 11 σεζόν) 1993-2018.
Τα X-files είναι λατρεία. Είναι από τις πιο έξυπνες και συναρπαστικές σειρές που έχουν κυκλοφορήσει. Μας συστήνει 2 κλασικούς χαρακτήρες, τον Φοξ Μόλντερ και την Ντέηνα Σκάλι- μέχρι και τραγούδι έχει βγει γι αυτούς. Πράκτορες του FBI και οι 2, ο πρώτος πρώην προφάηλερ, έχει δει την αδερφή του να την απαγάγουν εξωγήινοι, έχει αποσπαστεί σε μια ποντικότρυπα, όπου
μελετάει ανεξήγητες υποθέσεις και εκείνη έχει πτυχίο ιατρικής και θέλει να ανέλθει στην υπηρεσία. Θα την βάλουν μαζί του για να τον ελέγχει. Στην πορεία όμως θα γίνουν αχώριστοι φίλοι, ο spooky και η σκεπτικίστρια, θα λύσουν μια κατοσταριά απίθανες υποθέσεις, θα απαχθούν, θα κυνηγήσουν εξωγήινους, θα σταματήσουν τέρατα και θα πολεμήσουν φρικιαστικές συνωμοσίες. Μαζί με τα καταπληκτικά επεισόδια με το τέρας της εβδομάδας, έτρεχε από πίσω και μια μεγαλύτερη ιστορία, η οποία εξελισσόταν στο πέρασμα των κύκλων. Όταν τα X-files ήταν στο φόρτε τους ήταν το καλύτερο πράγμα που είχε η τηλεόραση. Με δεκάδες βραβεία και πάνω από 200 επεισόδια είναι η πιο επιτυχημένη σειρά επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών και μια από τις απολαυστικότερες μέχρι και σήμερα.

YES MINISTER- ΜΑΛΙΣΤΑ Κε ΥΠΟΥΡΓΕ (22επεισόδια- 3 σεζόν) 1980-1984.
Τρομακτικά αστεία πολιτική σάτιρα, που εξελίσσεται κυρίως στα γραφεία ενός φανταστικού υπουργού της Βρετανίας. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο ήταν η αγαπημένη σειρά της Θάτσερ. αυτό σίγουρα σημαίνει πως ήταν ιδιαίτερα ακριβής και αληθοφανής. Η πραγματική της αξία όμως βρίσκεται στο καταπληκτικό χιούμορ και το γέλιο που προσφέρει. Καταφέρνει συγχρόνως να ξεκατινιάσει όλο το πολιτικό σύστημα και να προσφέρει πραγματική ψυχαγωγία. Εξαιρετικά κείμενα. Μερικά χρόνια αργότερα θα βγει και το Μάλιστα κε πρωθυπουργέ, φυσική συνέχεια της σειράς, το ίδιο ξεκαρδιστική.  Σοκαριστικό το πόσο κοινά είναι τα κόλπα των πολιτικών με την σύγχρονη εποχή. Πριν 40 χρόνια, σαν να μην πέρασε μια μέρα.



Αυτές λοιπόν είναι και οι 100. Ελπίζω να είμαστε καλά και θα κάνω update κάθε τόσο. Γιατί, άνθρωποι είμαστε. Ούτε τα έχουμε δει όλα, ούτε σταματάει η παραγωγή. Να αναφέρω εδώ 2 που δεν μπήκαν στην λίστα την τελευταία στιγμή και που είναι χαρακτηριστικές των κριτηρίων που αναφέρω στην λίστα με τα πρώτα 50.
1.Το Sex and the city. Όσο και έξυπνο και διασκεδαστικό να ήταν, ακόμα και αν εξελίχθηκε σε κάτι καλύτερο απ ότι ξεκίνησε, γρήγορα ο χρόνος υπερνίκησε το hype. Αφ ενός κυκλοφόρησαν φοβερές σειρές που το πέταξαν έξω, αφ ετέρου  δείχνει πλέον σαν απολίθωμα. Είναι πραγματικό σοκ το πόσο παρωχημένο δείχνει. Όλες βέβαια οι σειρές αντικατοπτρίζουν την εποχή τους, αλλά κάποιες πάλιωσαν με χάρη. 
2. Το Lost θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία της τηλεόρασης. ενδιαφέρουσα ιστορία, χαριτωμένοι πρωταγωνιστές, πολλά μυστήρια και προκλητικές καταστάσεις, μεγάλη αγωνία. Ώσπου αποδείχτηκε ότι όλα ήταν μια μπαρούφα. Ακόμα χειρότερα, ήταν μια καλή πρώτη ιδέα που την άρμεγαν για 5 χρόνια και έκτιζαν πάνω άλλες αρλούμπες, με νούμερα και τέρατα και ταξίδια στο χρόνο, ενώ όλοι ήταν νεκροί και σε μια κατάσταση limbo. Δηλαδή, επειδή κάποια εποχή που ήμουν άρρωστος κάθισα και το ξαναείδα, δεν κολλάει τίποτα. Μιλάμε για κοροϊδία μέχρι αηδίας. Από τότε το Lost έχει γίνει ανέκδοτο.

Τα λέμε και να προσέχετε!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...