Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

AVATAR ( 2009 ) ΗΠΑ

CAST
Sam Worthinghton, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi, CCH Pounder, Wes Studi.

DIRECTOR
James Cameron ( also Screenwriter, Producer, Editor )

160' - COLOR
Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας




**Νέα Extended collector's edition κυκλοφόρησε στα τέλη Νοεμβρίου 2010. Περιλαμβάνει 16 επιπλέον λεπτά φιλμ. Μεταξύ των άλλων έχουμε εναλλακτική έναρξη στη Γη, πιο επεξηγηματική, μια εντυπωσιακή σκηνή κυνηγιού, αναφορά στο σχολείο που είχε ανοίξει η Γκρέις (ο χαρακτήρας της Weaver) και γενικά ένα απλωματάκι σε άλλες σκηνές. Δεν διαφέρει σαν τελικό αποτέλεσμα, απλά κάνει το γενικότερα πιο αδύναμο πρώτο μέρος να πλατιάζει λίγο. Κυκλοφορεί σε 3 δίσκους, dvd και bluray, με πολλά έξτρα και 3 εκδοχές της ταινίας. Βασικά μόνο το extended έχει νόημα. Πάρτε το δώρο για κάνα φίλο να το δείτε και σεις.


Extended cut...........178'         ***


Με την ευκαιρία της έκδοσης της σε dvd και blue ray, ο κύριος Λάκης σας παρουσιάζει την ταινία που συζητήθηκε όσο καμία άλλη την χρονιά που πέρασε, με μια μόνο προτροπή : αν δεν την έχετε δει και θέλετε να την δείτε μην την νοικιάσετε, δείτε τη στον κινηματογράφο. Στην οθόνη της τηλεόρασης και χωρίς το φοβερό της 3d θα χάσει την μισή της μαγεία. Ελπίζουμε να κυκλοφορήσει σε τρισδιάστατη έκδοση στο dvd και να μπορέσουμε να την δούμε ξανά και σε προβολέα, σπίτι.

Επί της ουσίας τώρα. Η ταινία δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας στο σενάριο αλλά είναι μια έντιμη, καθαρόαιμη περιπέτεια καταπληκτικά δουλεμένη μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια με οπτικά εφέ πρωτοποριακά και με κρυστάλλινη εικόνα και ήχο.

Ο Κάμερον δούλεψε την ταινία πρώτα στο μυαλό του για χρόνια και αφού θεώρησε ότι είχε την τεχνολογική δυνατότητα να την πραγματοποιήσει έκανε το ''θαύμα'' του.

Στην ταινία ο πρωταγωνιστής, ένας παραπληγικός πρώην πεζοναύτης, παίρνει μέρος σε μια αποστολή στον πλανήτη Πανδώρα, που σκοπό έχει, αφού με την βοήθεια της τεχνολογίας θα μπει κυριολεκτικά στο πετσί ενός από τους ιθαγενείς Να'βί, να κατασκοπεύσει και να καταφέρει να τους πείσει να μετακινηθούν από το έδαφος τους, καθώς περιέχει πολύτιμα κοιτάσματα που χρειάζεται μια μεγάλη εταιρία εξορύξεων. Σταδιακά όμως θα καταλάβει την κοσμοθεωρία των ιθαγενών, θα ανακαλύψει έναν τρόπο ζωής που δεν φανταζόταν και θα ταυτιστεί με την οικολογική αρμονία και τη φιλοσοφική στάση των κατοίκων του πλανήτη. Θα γίνει ένας από αυτούς και θα πολεμήσει τους ''κακούς'' Γήινους σε μια μάχη επικών διαστάσεων.

Παίρνοντας στοιχεία από ταινίες γουέστερν, αλλά και καθαρόαιμης φαντασίας και μπολιάζοντας το σύνολο με αρκετό οικολογικό προβληματισμό - λίγο απλοϊκό αλλά πάντα καλοδεχούμενο - ο Κάμερον απλώνει την δική του μπομπίνα στο καθόλου ευκαταφρόνητο χρονικό πλαίσιο των δυόμιση ωρών, χωρίς να γίνεται στιγμή βαρετή, αντιθέτως. Το μεγάλο στοίχημα που κερδίζει είναι ότι καταφέρνει να κάνει πειστική μια ιστορία που στα χέρια άλλων μπορεί να έμοιαζε έως και αστεία και αυτό εξαιτίας των μεγάλων τεχνικών και τεχνολογικών μέσων που χρησιμοποιεί αλλά και της αγάπης του για την παραμικρή λεπτομέρεια. Ο κόσμος που μας παρουσιάζεται είναι απόλυτα πιστευτός και ρεαλιστικός. Τα ζώα, οι ιθαγενείς, τα ιπτάμενα όρη, τα φυτά, ο δηλητηριώδης για τους ανθρώπους αέρας, είναι όλα απτά και σε βοηθάνε να βυθιστείς σε αυτό το ονειρικό σύμπαν. Επίσης εξηγούν, όσο καλύτερα γίνεται, την απόφαση του πρωταγωνιστή, Τζέϊκ Σκάλι ( Sam Worthinghton ), να εισχωρήσει μέσα του. Από την μία είναι η σκληρή πραγματικότητα που τον περιμένει στην Γη, όντας παραπληγικός σε ένα γκρίζο πλανήτη και από την άλλη είναι η πολύχρωμη γεμάτη αισθήσεις και έρωτα ύπαρξη, λόγω της Νεϊτίρι - μιας Να΄βί που από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα του -,σε ένα Άβαταρ ( σώμα πλήρως λειτουργικό, δυόμιση μέτρα ψηλό, φτιαγμένο από ανθρώπινο και Nα'βί dna με εμφυτευμένη την συνείδηση του ).

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Ζόϊ Σαλντάνα, που στήριξε με την ερμηνεία της την ολοκληρωτικά ψηφιακή Ντεϊτίρι της και στον Στίβεν Λάνγκ, που έδωσε ρέστα στον ρόλο του συνταγματάρχη Κουάριτς. Σπάνια βλέπουμε έναν τόσο bad-ass motherfucker στην οθόνη.

Από τεχνικής άποψης λοιπόν η ταινία είναι κάτι που δεν έχετε ξαναδεί, από υπόθεση και εξέλιξη είναι αρκετά καλή, αλλά ο πρώτος τομέας είναι αυτός που την κάνει να ξεχωρίζει. Άκρως ψυχαγωγική, καταφέρνει παράλληλα να μιλήσει για κάνα δυο ζητηματάκια, μην χάνοντας ποτέ τον δρόμο της κάνοντας διδακτισμό ή σε βάρος της δράσης. Μην ξεχνάμε ότι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Μην το παίζετε λοιπόν δύσκολοι και αφεθείτε στη μαγεία του Άβαταρ. Μπορεί να μην σας μείνουν και πολλά μετά από αυτή την ''βόλτα'' στο πάρκο του Κάμερον, αλλά τι θαυμάσια ''βόλτα'' θα είναι αυτή!!!!!!!




ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ : **** στον κινηματογράφο, σε 3d.
*** για οικιακή προβολή

ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ ; : Το έχω ξαναδεί!!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ : Για όλο τον κόσμο, οι σφιχτόκωλοι εξαιρούνται.







Και ειδικά για τους αναγνώστες του κύριου Λάκη μια σπάνια φωτό, από την εποχή που ο Κάμερον δεν είχε αποφασίσει ποια ταινία θα γυρίσει ακριβώς!!





ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...