Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

TV SERIES
HOMELAND- The First Season.
Cast: Claire DanesDamian Lewis, Morena BaccarinMandy Patinkin.


Μετά από 8 ολόκληρα χρόνια αγνοούμενος στο Ιράκ, ο πεζοναύτης Nicholas Brody (Damian Lewis) επιστρέφει στην πατρίδα, όπου όλοι φυσικά τον είχαν για νεκρό. Η γυναίκα του έχει δεσμό με έναν φίλο του, ο γιος του δεν τον θυμάται καν. Αλλά το χειρότερο είναι ότι μια πράκτορας της CIA (Claire Danes) τον έχει βάλει στο μάτι κυριολεκτικά, στήνοντας παράνομα κάμερες στο σπίτι του, γιατί θεωρεί ότι είναι ύποπτος για τρομοκρατική ενέργεια στο έδαφος των ΗΠΑ.
Ξεκινώντας σαν δεκάδες άλλες παρόμοιες ιστορίες και βασισμένη αμυδρά σε μια παλιότερη Ισραηλινή τηλεοπτική σειρά, γρήγορα δείχνει ότι ξεχωρίζει από τον σωρό. Ξεπερνώντας τις Αμερικανιές επικεντρώνεται στους ανθρώπους, στα λάθη τους, τις επιλογές τους, την πίστη ή την απιστία τους, τις προσωπικές τους σχέσεις. Έχοντας στην φαρέτρα της μερικές καταπληκτικές ερμηνείες, με καλύτερη εκείνη της Danes, που κέρδισε και την Χρυσή Σφαίρα για ερμηνεία σε δραματική σειρά, του Lewis που παίζει τον διφορούμενο ήρωα με τα μετατραυματικά σύνδρομα, που προσπαθεί να επανέλθει στην καθημερινότητα και του  Mandy Patinkin, γνωστού από την σειρά "Criminal Minds", που παίζει τον προϊστάμενο και μέντορα της Danes. Πολύ καλή- και πολύ όμορφη- είναι επίσης η  Morena Baccarin ( Firefly, Serenity, V) που παίζει την μπερδεμένη σύζυγο που προσπαθεί να συγκρατήσει την οικογένειά της και την ζωή της από το να διαλυθούν. Φυσικά υπάρχουν και καμιά ντουζίνα ενδιαφέροντες δεύτεροι ρόλοι.
Αυτό που κάνει την σειρά τόσο καλή είναι το ότι παίζει σε πολλά επίπεδα και κερδίζει σε όλα. Είναι περιπέτεια μυστηρίου, είναι οικογενειακό δράμα, είναι κατασκοπικό θρίλερ, έχει επί μέρους κοινωνιολογικές και ψυχολογικές προεκτάσεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι ένα. Όταν ξεκινήσεις να την βλέπεις δεν σταματάς. Και δεν μιλάμε για καταστάσεις τύπου "24". Εδώ έχεις τον χρόνο να ταυτιστείς με τους ήρωες, να καταλάβεις τα βαθύτερα τους κίνητρα. Δεν υπάρχουν "καλοί" και "κακοί", μόνο άνθρωποι. 
Φυσικά θα είμασταν όλοι ευτυχισμένοι, αν οι CIA είχε στους κόλπους της τόσο καλά παιδιά και ήταν τόσο αλτρουιστές. Επειδή όμως έχουμε να κάνουμε με ένα κομμάτι της εσωτερικής ασφαλείας και όχι με black operations και επειδή υπονοούνται και άλλες πρακτικές- δεν ξέρουμε βέβαια ακόμα που θα το πάει στην δεύτερη περίοδο, που ετοιμάζεται πυρετωδώς- γενικά το προσπερνάμε. 
Να σημειωθεί παρακαλώ ότι έχει τιμηθεί και με Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής σειράς. Αν λοιπόν το "24" ήταν για την εποχή George W. Bush, το "Homeland" είναι για την Obama εποχή. Πάντα όμως θα υπάρχουν εσωτερικοί και εξωτερικοί κίνδυνοι για να κάνουν τους Αμερικάνους να φοβούνται. Το θέμα είναι να βγάζουν και τίποτα της προκοπής να βλέπουμε.

ΜΠΟΜΠΙΝΟΜΕΤΡΟ ****
ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ;  Ευχαρίστως!


WARRIOR (2011) ΗΠΑ, Διάρκεια 140'.

Director, Writer: 

Gavin O'Connor 
Cast: Tom HardyNick Nolte, Joel Edgerton.


Είναι φοβερό το πως μερικές αξιόλογες ταινίες δεν προβάλλονται στο "Ελλάντα", παρά βγαίνουν στα "κουφά" κατευθείαν στο βίντεο. Αλλά βέβαια ξέχασα...το "Βλέπω το θάνατό σου Νο 5" και οποιαδήποτε σαχλοκωμωδία του κατάπτυστου Άνταμ Σάντλερ, είναι must. Τέσπα...
Το "Warrior" είναι μια καλή ταινία με φοβερό ξύλο και χαρακτήρες. Τι άλλο θέλει κανείς! Θυμίζει λίγο το περσινό "Fighter", αλλά μόνο στην αρχή. Έχει καλές ερμηνείες- να σημειώσουμε ότι ο Nick Nolte έχει προταθεί για όσκαρ δεύτερου ρόλου- και είναι ανθρώπινη και συγκινητική. 
Τα δύο αδέρφια που πρωταγωνιστούν τα παίζουν οι Tom Hardy (Inception) και Joel Edgerton (King Arthur, The thing 2011). Και οι δύο είναι παλαιστές στο Mixed Martial Arts (MMA)-που το ξύλο είναι πρωτοφανές- και θέλουν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, να κερδίσουν ένα τουρνουά που δίνει 5.000.000 δολάρια στον πρώτο νικητή. Πρέπει όμως πρώτα να ξορκίσουν τους δαίμονες του παρελθόντος.
Εντυπωσιακή μίξη λοιπόν, "ανδρικής" ταινίας με ευαισθησίες και προβληματισμούς που βλέπεται άνετα και από τον γυναικείο πληθυσμό- καλά...μόνο τα οφθαλμόλουτρα να βάλεις.....Οι μάπες είναι καταπληκτικές και πάνε με το...δάκρυ. Δείτε το. Υπάρχουν μόνο κάποιες τρύπες στο σενάριο και το απαραίτητο "...του έριξα τόσες και δεν έπεσε κάτω", που έχει κληρονομήσει η ταινία από τα "Ρόκι". Εκεί τελειώνουν και οι ομοιότητες.

ΜΠΟΜΠΙΝΟΜΕΤΡΟ ***
ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ; Με μπουνιές και κλωτσιές...!


Η ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ (THE IRON LADY) 2011, ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, Διάρκεια 105'.

Director: 

Phyllida Lloyd
Cast: Meryl StreepJim Broadbent, Richard E. Grant.


Η μεγαλύτερη εν ζωή ηθοποιός και μία από τις καλύτερες που υπήρξαν ποτέ, η Meryl Streep ενσαρκώνει, όπως γνωρίζετε, την επί 11 και μισό χρόνια πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Margaret Thatcher. Παίζει με τα μάτια, με το σώμα, με τη φωνή, με τόση άνεση που πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ άλλη ηθοποιό να το αποτολμούσε. Είμαστε λοιπόν τυχεροί από αυτή την άποψη.
Από την άλλη τα τηλεοπτικής αισθητικής, απολιτίκ σενάριο και σκηνοθεσία, σε αφήνουν αδιάφορο. Ίσως οι πολύ νέοι να πάρουν μια ιδέα, αλλά για τους υπόλοιπους είναι ξεκάθαρο ότι χάνεται μια μοναδική ευκαιρία για μια πραγματικά μεγάλη ταινία, για μια γυναίκα που ναι μεν δέσποσε- προς τιμήν της- σε ένα κόσμο ανδρών, αλλά είναι τόσο αμφιλεγόμενη που πραγματικά θα χρειαζόταν μια ενδελεχέστερη προσέγγιση. 
Αντ' αυτού έχουμε συνεχή flashbacks από μια γερασμένη Thatcher, που μας δείχνουν συνοπτικά τις μεγαλύτερες στιγμές της ζωής της. Ο προσωπικός τόνος που υιοθετείται είναι ενδιαφέρον και προσθέτει ένα στρώμα ανθρωπιάς στον χαρακτήρα. Είμαστε όμως πολύ μακριά από τα κίνητρα και τις προθέσεις και από την πραγματική αποτύπωση μιας ταραχώδους εποχής.
Ευχάριστο για την τηλεόραση λοιπόν, άνισο και επιφανειακό. Φροντισμένη παραγωγή βέβαια του BBC  με πολλούς Βρετανούς καρατερίστες. Η ταινία αξίζει μόνο για την Streep. Δεν χρειάζεται να σηκωθείτε να πάτε σινεμά για χάρη της. Περιμένετε την στο βίντεο.

ΜΠΟΜΠΙΝΟΜΕΤΡΟ**
ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ; Hardly, dear....


   

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...