Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

BAKJWI / THIRST ( ΔΙΨΑ ) 2009 ( Ιαπωνία / Νότια Κορέα )


DIRECTOR
Park Chan-wook director/ screenwriter/ producer       133' color       Τρόμου/ Κοινωνική/ Σινεφίλ

CAST



Shin Ha-kyun Kang-Woo
Kim Hae-suk Mrs. Ra
Song Kang-ho Sang-Hyun
Kim Ok-bin Tae-Joo
Park In-hwan Old Priest
Oh Dal-su Young-du
Song Young-chang Seung-dae
Mercedes Cabral Evelyn
                                                                                                                                            




Καθολικός ιερέας, καμάρι της κοινότητας του, παίρνει μέρος σε ιατρικό πείραμα και του χορηγούν κατά λάθος μολυσμένο αίμα. Έτσι αντί να κάνει το καλό, μετατρέπεται σε βαμπίρ!

Παίρνοντας το μυθιστόρημα του Ζολά "Τερέζα Ρακέν" και δίνοντάς του μια διεστραμμένη οπτική, ο δημιουργός του καταπληκτικού "Oldboy" (****), Park Chan-wook, δουλεύει πάνω στους βαμπιρικούς μύθους με αντισυμβατικούς τρόπους. 

Η ταινία ξεκινά σαν κοινωνικό δράμα, όπου ο ιερέας έχοντας προσωπικές αναζητήσεις και αδιέξοδα, αφιερώνει το κορμί του στην επιστήμη για να βοηθήσει να βρεθεί ένα φάρμακο για μια ανίατη ασθένεια. Μετά έχουμε να κάνουμε με την περίοδο προσαρμογής του στην νέα βρυκολακοπραγματικότητα, αλλά με ήπιους ρυθμούς. Στην συνέχεια παρακολουθούμε μια ιδιάζουσα ερωτική ιστορία, αρκετά τρυφερή και παθιασμένη συγχρόνως. Όταν έχει πια περάσει μιάμιση ώρα αρχίζει να μετατρέπεται η ταινία σε τρόμου, αλλά και πάλι με μια ιδιαίτερη και παράξενη ματιά. Γενικά θα έλεγα ότι πρόκειται για μια ελεγειακή ερωτική ιστορία παρά για μια ταινία τρόμου. Υπάρχει βέβαια ένα σκοτεινό και αρρωστημένο υπόστρωμα, που ακολουθεί όλη την αφήγηση και το οποίο αναδίδει μια αίσθηση γοητευτικής παρακμής.


Προφανώς δεν μιλάμε για μια mainstream ταινία, ο σκηνοθέτης όμως διαθέτει την απαιτούμενη βιρτουοζιτέ και μια ιδιαίτερη ματιά και είναι σίγουρο ότι το φιλμ θα γίνει cult classic. Στην χώρα του το φιλμ έκανε ρεκόρ ανοίγματος όλων των εποχών στα εισιτήρια.

Οι ηθοποιοί είναι πολύ καλοί με καλύτερο τον Shin Ha-kyun στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι γνωστός και από μια ακόμα ταινία φαντασίας το "Ηost" kai θεωρείται ο μεγαλύτερος σταρ της Κορέας.


Εν ολίγοις σας την προτείνω ανεπιφύλακτα. Το φιλμ βέβαια υποφέρει λίγο από ρυθμό και στυλ, τα οποία έχουν κάποια σκαμπανεβάσματα, καθώς και από την μεγάλη του διάρκεια, αλλά είναι μια εμπνευσμένη και διαφορετική δημιουργία με μεμονωμένες εκπληκτικές στιγμές. Δεν είναι για όλα τα γούστα, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα τίποτα. Μόλις βγει στα βίντεο κλαμπ "χτυπήστε το".

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ      ***

ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ???         Γιατί όχι;;

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ       Λάτρεις του ''διαφορετικού'' κινηματογράφου και των Ασιατικών ταινιών.









                                                                                

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...