Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Επαφή τέταρτου τύπου ( THE FOURTH KIND ) ΗΠΑ ( 2009 )

CAST
Milla Jovovich, Elias Koteas, Will Patton, Hakeem Kae-Kazim.

DIRECTOR
Olatunde Osunsanmi ( also Screenwriter )                                    98' - COLOR                       Θρίλερ


Τοποθετημένο χρονικά το φθινόπωρο του 2000 στο Νομ της Αλάσκα και βασισμένο σε ''αληθινά'' γεγονότα, η ταινία του - άκουσον, άκουσον - Ολατούντε Οσουνσάνμι, ασχολείται με τις περιπέτειες της ψυχολόγου 'Αμπιγκέϊλ Τάϊλερ. Αφού ο άντρας της πέθανε μυστηριωδώς στα χέρια της, επιστρέφει στην δουλειά όπου και ανακαλύπτει ότι πολλοί ασθενείς της έχουν τις ίδιες, παράξενες αναμνήσεις μιας κουκουβάγιας στο παράθυρό τους τη νύχτα. Όταν ένας από αυτούς σκοτώσει όλη του την οικογένεια και αυτοκτονήσει, θα προσπαθήσει μέσω της ύπνωσης να μάθει την αλήθεια με τρομακτικά αποτελέσματα.


Μετά το μακελειό που έγινε με τις κριτικές που πήρε η ταινία ήμουν πολύ μαζεμένος και την προσέγγισα με μουδιασμένη περιέργεια. Εντάξει είναι σαν επεισόδιο των x-files, μερικές φορές οι ηθοποιοί και ειδικά η Γιόβοβιτς, παίζουν υπερβολικά. Δεν είναι όμως ανάγκη να δώσεις πολύ σημασία σε αυτά. Έτσι κι αλλιώς μιλάμε για ένα b movie. Η ταινία βλέπεται άνετα και ομολογώ ότι σε φάσεις με τρόμαξε όσο λίγες. Δεν ξέρω αν θα τσιμπήσετε με το παραμύθι που πουλάει, αλλά για να  δεις ακόμα και τον Σούπερμαν πρέπει να καταπιείς ότι υπάρχει ένας εξωγήινος με μπέρτα που πετάει και σώζει όλο τον κόσμο! Τα μέσα που χρησιμοποιεί - ειδικά τα "πραγματικά" βίντεο - είναι σκιαχτικά. Δεν βασίζεται σε εφέ, που μπορεί να την έκαναν να φαίνεται γελοία, αλλά κτίζει μια ατμόσφαιρα παγωμένη και μυστηριώδη. Θα το πω λοιπόν και ότι γίνει: εμένα μου ψιλοάρεσε η ταινία. Ήταν σίγουρα πιο τρομακτική και πιο καλή από κάτι μπούρδες του τύπου Paranormal Activity. Ενώ τα φαντάσματα και οι μάγισσες έχουν ασυλία οι υποτιθέμενες εξωγήινες επαφές πέφτουν πάντα στην πυρά. Εδώ διακρίνω κάτι που ενοχλεί γενικά. Κατά την γνώμη μου ο κόσμος παίρνει πιο σοβαρά τα θρίλερ περί εξωγήινων απαγωγών ενώ δεν θα έπρεπε. Όλα ανήκουν στην σφαίρα του φανταστικού. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να ενόχλησε η χρήση των δήθεν αληθινών σκηνών σαν προσπάθεια του σκηνοθέτη να επηρεάσει με φτηνά κόλπα το κοινό. Δεν διακρίνω όμως διαφορές με άλλες ταινίες του αντίστοιχου βεληνεκούς. Αντίθετα νομίζω ότι επιτυγχάνει τον στόχο της.



Μην την φοβάστε λοιπόν καθόλου και νοικιάστε τη. Η αλήθεια είναι ότι σινεμά δεν αξίζει να τραβηχτείς για χάρη του αλλά στο dvd είναι μια χαρούλα - και δυο τρομάρες, πραγματικές όμως!!

Τώρα αν θέλετε να εξερευνήσετε πόσα από αυτά που θα δείτε είναι αλήθεια, είναι δικό σας θέμα. Η κωμόπολη αυτή υπάρχει και όντως έχουν εξαφανιστεί αρκετά άτομα. Στην ταινία φαίνεται να είναι δίπλα σε βουνά. Αυτό δεν είναι σίγουρα αλήθεια γιατί στην πραγματικότητα είναι σε μέρος τελείως επίπεδο. Η ταινία άλλωστε έχει γυριστεί στην Βουλγαρία!!!!

Ένα μεγάλο  στοίχημα ήταν αυτή η ταινία, με μέτρια ανταπόκριση. Ανακαλύψτε την και οπλιστείτε με θάρρος γιατί είναι μια πραγματικά τρομακτική ταινία. Καλό θα ήταν να μην την δείτε μόνοι και αργά τη νύχτα. Εγώ το έκανα και έκλασα πόμολα. Μια χαρά προβολή λοιπόν, με μια ταινία που είναι πολύ πιο πάνω από πολλές που μας παραμυθιάζουν να δούμε. Δεν είναι ένα χαμένο αριστούργημα. Είναι μια χρυσή αποτυχία. Σας περιμένει!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ :    ***  και μόνο για σπίτι

ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ; : Μόνο με ανθρώπους που δεν είναι ενήμεροι για το τι θα δουν, για τον χαβαλέ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ KOINO:   "Χαλαροί" λάτρεις του φανταστικού.





1 σχόλιο:

  1. Κύριε Μπομπίνα με έπεισες. θα πάω γυρεύοντας και θα το δώ. Θα σου στείλω όμως το λογαριασμό από το καθαριστήριο αν προκυψει το κακό !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...