Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

REPO MEN ( 2010 ) ΗΠΑ


DIRECTOR     Miguel Sapochnik


118'  COLOR                  Περιπέτεια Επιστημονικής Φαντασίας


O Ρέμι και ο Τζέικ είναι δύο φιλαράκια από τον πόλεμο. Παράλληλα είναι και συνάδελφοι. Η δουλεία τους είναι να αποσπούν με τη βία τεχνητά ανθρώπινα όργανα τα οποία έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές!! Σε ένα κοντινό μέλλον οι άνθρωποι έχουν καταφέρει να παρατείνουν την ζωή τους με την παραγωγή αυτών των πολύ εξελιγμένων οργάνων, τα οποία όμως είναι πανάκριβα, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών να μην μπορεί να τα ξεχρεώσει. Υπάρχει λοιπόν η εταιρία "Union" που τα προμηθεύει και σε περίπτωση καθυστέρησης στην πληρωμή στέλνει ειδικούς, τους επονομαζόμενους "Repo Men", για να τα ανακτήσει χωρίς να ενδιαφέρεται για τη ζωή των πελατών της. Όταν ο Ρέμι, μετά από ένα ατύχημα θα βάλει μια τεχνητή καρδιά, θα βρεθεί στη θέση των θυμάτων του και δεν θα είναι άλλος παρά ο κολλητός του ο Τζέικ που θα τον κυνηγήσει, όταν δεν θα μπορέσει να πληρώσει τη δόση.



Το "Repo Men" είναι μια ταινία που βγήκε κατευθείαν σε dvd και blue ray στην Ελλάδα, κανείς δεν ξέρει το γιατί βεβαίως. Τουλάχιστον βγήκε στην unrated έκδοση που είναι και πιο "ζουμερή". Είναι μια ταινία με εμπορικές βλέψεις που όμως θα ξενίσει με την ωμή της βία το ευρύ κοινό, με "φαντάσματα" από το "Blade Runner" έως το "Minority Report", αλλά και με μια αρκετά στιλάτη σκηνοθεσία και καλές ερμηνείες από δύο έξοχους πρωταγωνιστές. 

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην  αρχή στο πόσο οι διάφορες ιατρικές εταιρίες δεν δίνουν σημασία στον άνθρωπο και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να τα "αρπάξουν". Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με ένα θέμα που συνηθίζεται στον κινηματογράφο, με μια πραγματικά στυγνή, μεγάλη εταιρεία, που με τις ευλογίες των κυβερνήσεων εκμεταλλεύεται την αγωνία των ασθενών για την επιβίωσή τους. Δεν έχουμε να κάνουμε όμως με ένα φιλμ συνωμοσίας και καταγγελίας, αλλά με μια καθαρόαιμη ταινία δράσης. 

Στην συνέχεια παρακολουθούμε τον αγώνα του ήρωά μας για να γλυτώσει από αυτά που έκανε ο ίδιος στους άλλους, με τη διαφορά ότι έχει μαζί του μια γοητευτική τραγουδίστρια, που είναι "τζάνκι" και την βρήκε στον δρόμο που κρυβόταν. Μαζί θα προσπαθήσουν να δραπετεύσουν.


Υπάρχουν πολλά σκαμπανεβάσματα και μεταπτώσεις του ήρωα, αλλαγές στην πορεία της ταινίας, αλλά και κάποιες εύκολα προβλεπόμενες καταστάσεις. Αυτό που θα ξενίσει τους περισσότερους θεατές, είναι η συνεχείς κλινικές επεμβάσεις των ηρώων σε άλλους αλλά και στον εαυτό τους! Το πιο άβολο είναι ότι δίνονται με έναν φετιχιστικό τρόπο, ειδικά στην σκηνή που το ερωτευμένο ζευγάρι προσπαθεί να σκανάρει τα όργανα που έχουν μέσα τους, κόβοντας ο ένας τον άλλο ενώ συγχρόνως πονάνε και φιλιούνται. 
Σε γενικές γραμμές έχουμε πάντως να κάνουμε με μια πολύ καλή παραγωγή, που για τους πιο πάνω λόγους ατύχησε στο box office. Πρόκειται για μια ταινία με καλό budget και υψηλά επίπεδα παραγωγής, που παρακολουθείται με αμείωτο ενδιαφέρον. Είναι μια φουτουριστική δυστοπία, ένα κονσέρτο για νυστέρια, μια παραλίγο μεγάλη επιτυχία, αλλά του Κου Λάκη του άρεσε και έτσι όπως ήταν. Αν είχε αποφασίσει ο σκηνοθέτης προς τα που να πάει τη "βάρκα" και δεν έβρισκε μερικές χιλιοιδωμένες λύσεις, θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια σημαντική ταινία. Και έτσι όμως είναι μια δυναμική και έξυπνη δημιουργία, ότι πρέπει για dvd με τον ήχο τέρμα ( φοβερή ηχητική μπάντα! ).


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ       ***

ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ????                 Όχι άμεσα


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ            φιλικές παρέες και όχι φυσικά θεατές με φοβία στις εγχειρήσεις.




Ας δούμε τώρα τα 10 καλύτερα και 10 χειρότερα δυστοπικά φιλμ του κύριου Μπομπίνα.
Για όσα παιδάκια δεν ξέρουν, όταν λέμε δυστοπία εννοούμε ένα μέλλον, όπου κοινωνικές ή πολιτικές συνθήκες, αλλά και διάφορες άλλες παράμετροι, δημιουργούν μια αρνητική, αφόρητη ή σκοτεινή κατάσταση. Με απλά λόγια είναι το αντίθετο της ουτοπίας.
Εννοείται ότι είναι κατηγορία της ευρύτερης επιστημονικής φαντασίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στην λογοτεχνία είναι το "1984" του Τζορτζ Όργουελ.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΩΤΑ ( ΠΑΝΤΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΑ )


 * Metropolis by Fritz Lang (1927) - ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ


THX 1138 (1971) George Lucas


Soylent Green (1973) Richard Fleicher - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΕΤΟΣ 2022 Μ.Χ.


Blade Runner (1982) Ridley Scott - ΜΠΛΕΪΝΤ ΡΑΝΕΡ, ΟΜΑΔΕΣ ΕΞΟΝΤΩΣΕΩΣ


Brazil (1985) Terry Gilliam


Total Recall (1990) Paul Verhoeven - ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ


12 Monkeys (1995) Terry Gilliam - 12 ΠΙΘΗΚΟΙ


* Gattaca (1997) Andrew Nicol


* Dark City ( 1998) Alex Proyas - ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΟΛΗ


The Matrix (1999) Andy and Lana Wachowski




......ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΜΟΥ 




Cherry 2000 (1987) Steve De Jarnatt - CHERRY 2000, ΜΙΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑ


Demolition Man (1993) Marco Brambilla


Johnny Mnemonic (1995) Robert Longo - Ο ΦΥΓΑΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ


The Postman (1997) Kevin Costner - ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΥΣ


* Battlefield Earth (2000) Roger Christian - ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ : ΓΗ


The Chronicles of Riddick (2004) David Twohy - ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ


The Island (2005) Michael Bay - ΤΟ ΝΗΣΙ


* Æon Flux (2005) Karyn Kusama 


*  A Scanner Darkly (2006) Richard Linklater


Doomsday (2008) Neil Marshall




!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...