Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

DVD/ BLURAY

ΦΙΛΕΝΑΔΕΣ (BRIDESMAIDS) 2011, ΗΠΑ, 125' (130' UNRATED)



Director: 

Paul Feig

Όχι λοιπόν, δεν είναι το θηλυκό Hangover, δεν είναι μια απομίμηση του Sex and the city- αν και υπάρχουν ψήγματα και από τα δύο παραπάνω. Το Bridesmaids καταφέρνει να δημιουργήσει μια κατηγορία μόνο του.
Η Άννι βρίσκεται σε μια ελεύθερη προσωπική πτώση. Ο φούρνος που είχε έκλεισε, δεν έχει μια σχέση της προκοπής, πλησιάζει με τρόμο τα σαράντα και γενικότερα νιώθει οίκτο για τον εαυτό της. Αυτό αντανακλάται σε κάθε πράξη της. Η κολλητή της, Λίλιαν της προτείνει να γίνει παράνυφος στον γάμο της και κείνη γαντζώνεται από αυτό το γεγονός για να δώσει ένα νόημα στη ζωή της. Το μεγάλο της πρόβλημα όμως είναι η Έλεν, μια σκύλα καινούργια φίλη της Λίλιαν, που έχει αναλάβει και κείνη την διοργάνωση του γάμου. Μαζί και οι δύο θα επιδοθούν σε έναν αγώνα να εντυπωσιάσουν την μέλλουσα νύφη, με τραγελαφικά αποτελέσματα. Σε αυτό θα βοηθήσουν και μια χούφτα από άλλες φιλενάδες, αρκετά "πυροβολημένες".


Η διαφορά από αντίστοιχες ταινίες είναι ότι το πολιτικώς ορθό πάει βόλτα. Πάνω που σου έρχεται μια αηδία από τις γλυκερές χαζομάρες των προετοιμασιών του γάμου, συμβαίνουν πραγματικά αστείες και ανθρώπινες καταστάσεις. Η Kristen Wiig είναι πολύ καλή στον πρωταγωνιστικό ρόλο, μοιάζοντας ευάλωτη, αστεία, υστερική και σπαστική συγχρόνως. Να σημειώσουμε ότι είναι και συν-σεναριογράφος. Η πάντα πολύ καλή Rose Byrne, λάμπει στον ρόλο της κολλητής από την "κόλαση"! Αυτό όμως που ξεχωρίζει την ταινία από τον συρφετό είναι οι δεύτεροι χαρακτήρες και το σενάριο.
Οι σκηνές και οι διάλογοι δεν έχουν συγκεκριμένο ρυθμό, αλλά έχουν δικό τους χαρακτήρα, οδηγώντας το φιλμ σε ποιο αντισυμβατικά μονοπάτια, υπερπηδώντας έτσι τους σκοπέλους των κλισέ που αναπόφευκτα υπάρχουν σε ταινίες του είδους. Αυτό είναι πλέον σήμα κατατεθέν του παραγωγού  Judd Apatow, που και σαν σκηνοθέτης στο παρελθόν μας έχει δώσει κωμωδίες που κυμαίνονται από το αρκετά καλό έως το αδιάφορο. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες δημιουργούς σε έναν δύσκολο είδος, την κωμωδία.

Η ταινία λοιπόν είναι αστεία και κάποιες στιγμές ξεκαρδιστική. Ακόμα και οι υπερβολές δείχνονται με γούστο. Υπάρχει βέβαια και το απαιτούμενο happy end, το οποίο όμως είναι χαμηλών τόνων. Μέσα στις αναπόφευκτες λοιπόν συμβάσεις, κινείται με ευελιξία καταφέρνοντας να είναι ταυτόχρονα διασκεδαστική αλλά και έξυπνη, πράγμα σπάνιο για...chick flick!

ΜΠΟΜΠΙΝΟΜΕΤΡΟ        7 στα 10.

ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ?        Δεν ανήκω στο target group...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...