Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΟΜΠΙΝΑ ΤΟ 2016 ( VERSION 1.5 )

Μέτρια χρονιά και δεν το λέω έτσι από συνήθεια. Μεγάλη κρίση στις πρωτότυπες ταινίες μυθοπλασίας. Καταποντισμός του εμπορικού κινηματογράφου σε αμιγώς ανέμπνευστες και φασόν ταινίες. Στα θετικά οι δυνατοί γυναικείοι ρόλοι σε σημαντικές ταινίες. Μέτρια για τον Ευρωπαϊκό, στην Ασία κάτι γίνεται.

Ολοκληρωμένη εικόνα θα αποκτήσω σε κάνα μήνα ακόμα, που θα καλύψω και τα κενά μου.

Να βλέπετε κινηματογράφο σε μεγάλη οθόνη. Αφήστε τον υπολογιστή για τις σειρές...

AH-GA-SSI ( THE HANDMAIDEN ) - Η ΥΠΗΡΕΤΡΙΑ (Κορέα, Ιαπωνία)


Ο σκηνοθέτης του Oldboy, μετά από μερικές στραβοτιμονιές, βρίσκει πάλι τη φόρμα του. Σε μια παιχνιδιάρικη, kinky και σκοτεινή ιστορία, ένα ερωτικό θρίλερ, όπου η υπόθεση είναι μια αφορμή για ένα όργιο στλιζαρίσματος, ηδονής και ανατροπών.

Τοποθετημένο στην, υπό Ιαπωνική κατοχή, Κορέα του μεσοπολέμου, ο σκηνοθέτης εξερευνά τα όρια του πάθους ενώ δημιουργεί ένα υπόγειο σχόλιο για την αποικιοκρατία. Υπερτερεί φυσικά η απολαυστική αφήγηση, οι χορευτικές κινήσεις της κάμερας η υπέροχη μουσική και οι απαραίτητες ανατροπές. Το καστ λίαν ερωτικό. είχαμε τους άνω των 70 με τα υπογλώσσια στην αίθουσα...


ARRIVAL ( Η ΑΦΙΞΗ)- ΗΠΑ


Η ταινία του Villeneuve αφορά τον χρόνο, την επικοινωνία, την κατανόηση, τη λογική, την απώλεια, την καθημερινή πάλη της επιβίωσης. Οι εξωγήινοι απλά χρησιμοποιούνται σαν όχημα, όπως σε όλα τα μεγάλα έργα της Ε.Φ., πάνω σε ένα ιδεολόγημα ή υποθετικό επιστημονικό σενάριο, για να καταπιαστούμε με την ανθρώπινη φύση.
Με σωστές δόσεις χολιγουντιανής αφήγησης και πατώντας πάνω σε μια ευφυέστατη ιστορία, βασικό συστατικό επίσης. Δεν μπορείς να κάνεις σοβαρή Ε.Φ αν δεν κολλάει η ιδέα. Ποτέ δεν τραβιέται η ιστορία από τα μαλλιά και η περίφημη ερμηνεία της Adams είναι η συγκολλητική ουσία. Αποδεικνύοντας ότι είναι μια πολύ καλή ηθοποιός, ερμηνεύει μια μοναχική γλωσσολόγο που προέρχεται από μια τραγωδία.
Θα μπορούσε να ήταν μεγάλη μπαρούφα, αλλά ο σκηνοθέτης, έχοντας ένα πολύ καλό σενάριο, κομψό και λιτό, βουτά κατευθείαν στην καρδιά της ιστορίας, έχοντας γνώση της αφηγηματικής οικονομίας. Δημιουργεί τα πρώτα 20 λεπτά το σύμπαν του και μετά μας πηγαίνει σε ένα ταξίδι ενδοσκόπησης χειριζόμενος με μαεστρία και τα υλικά του σασπένς.

THE BIRTH OF A NATION- ΗΠΑ

BUSANHAENG ( TRAIN TO BUSAN )- Νότια Κορέα.


Κορέα κύριοι, ουδεμία σύγκριση. Η πιο ουσιαστική κινηματογραφική δύναμη της Ασίας, αυτή τη στιγμή. Με δεύτερη ταινία να φιγουράρει στην λίστα, μια καθαρόαιμη περιπέτεια τρόμου, το νότιο κομμάτι της χερσονήσου, μας δείχνει τα δόντια του.
Ένας συνδυασμός ταινιών καταδίωξης και τρόμου με ισορροπημένο gore, βασίζεται στις σωστές δόσεις αγωνίας, τραγικότητας και κωμωδίας ακόμα. Με εντυπωσιακές σκηνές δράσης, μια πλειάδα χαρακτήρων που μπορούμε να ταυτιστούμε, σκηνοθετική μαεστρία και ρεαλιστικό σενάριο, βάζει κάτω τις τελευταίες προσπάθειες του Χόλιγουντ για ζομποταινία στο σινεμά- τύπου world war z, με happy ending, όπου ένας όμορφος βλάχος σώζει τον κόσμο.

ELLE ( ΕΚΕΙΝΗ)- Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο.



Φοβερά έξυπνη και διασκεδαστική διατριβή για την σκοτεινή καρδιά μιας πενηντάρας, η τελευταία ταινία του γερο Verhoeven, είναι μια μαύρη κωμωδία με επικάλυψη δράματος και κοινωνικού σχολίου. Η  Isabelle Huppert
αφήνει την προσφιλή της κλάψα και γίνεται μια επιτυχημένη επαγγελματίας και θηρευτής ανδρών. Παρά το σοκ του βιασμού της στην αρχή του φιλμ, θα σταθεί στα πόδια της και θα αποδείξει ότι στην πραγματικότητα τίποτα δεν είναι τόσο σοβαρό σαν γνήσια αμοραλίστρια.
Το σενάριο είναι σπιρτόζικο και γεμάτο θανατερές ατάκες. Ο σκηνοθέτης απελευθερωμένος από τα δεσμά του Χόλιγουντ, φαίνεται να το γλεντά, ανακατεύοντας τα κινηματογραφικά είδη και έχοντας μια τόσο προικισμένη πρωταγωνίστρια. Πολλή πιο ευχάριστη ταινία από ότι μπορείτε να φανταστείτε...

DEADPOOL- ΗΠΑ


Το Deadpool κυκλοφόρησε στην αρχή της χρονιάς και είναι εντυπωσιακό το πως καμιά ταινία στο είδος της δεν την ξεπέρασε! Φτιαγμένο με μεράκι, εξυπνάδα, χιούμορ και σκηνοθετική κατανόηση του ήρωα, καταφέρνει να κάνει ένα τρίτο-δεύτερο χαρακτήρα κόμικς πρωταγωνιστή της μεγάλης οθόνης και συγχρόνως κρατά την πραγματική του υπόσταση από το χαρτί.
Χωρίς σεναριακά παραγεμίσματα και μεγαλεπήβολα σχέδια- βλέπε Batman vs Superman- με συμπαθέστατους πρωταγωνιστές και ατάκες που σπάνε κόκαλα. Με σινεφίλ αναφορές και ειρωνικό ύφος, το φιλμ του Tim Miller, είναι πλέον ταινία αναφοράς στο είδος, που κινδυνεύει να βουλιάξει από την 
σοβαροφάνεια. Κάντε μια χάρη στον εαυτό σας, όσοι δεν την έχετε δει. Αγνό σινεμά ψυχαγωγίας.

DON'T BREATHE ( ΜΗΝ ΑΝΑΣΑΙΝΕΙΣ )- ΗΠΑ


Μια έξυπνη ιδέα, κάποιοι μικρο-κακοποιοί προσπαθούν να κλέψουν τα χρήματα ενός τυφλού βετεράνου του στρατού. Λιτή προσέγγιση, η αφήγηση επικεντρώνεται στην απόπειρα διάρρηξης. Καλή επιλογή ατμόσφαιρας και εκτέλεση, κλειστοφοβικό, τρελά αγωνιώδες και μακριά από σπλατεριές και ευκολίες.
Είναι φοβερό πως ένα b-movie τρόμου καταφέρνει πάντα να βρίσκει τρόπους να εκπλήσσει και να ανανεώνει το είδος. Το καστ με κορυφαίο τον Stephen Lang, που παίζει τον τυφλό αλλά καθόλου απροστάτευτο απόστρατο, είναι πολύ καλό. Η σκηνοθεσία και το σενάριο εφευρίσκουν τρόπους να μετατρέψουν μια απλή ιστορία σε ένα ανελέητο κυνήγι.

EVERYBODY WANTS SOME!! ( Όλοι θέλουν απο λίγο!! )- ΗΠΑ


Επιτέλους μια ταινία που δεν γίνεται τίποτα!!! Ο Linklater θυμάται τα κολεγιακά του χρόνια και μεις απολαμβάνουμε μια δίωρη εμπειρία χαβαλέ και φοβερού σάουντρακ.
Το καστ είναι εκπληκτικό και μέσα στο πνεύμα, το σενάριο φυσικά λάμπει- δεν μιλάμε για "ρόδα, τσάντα και κοπάνα"- και τα γκομενάκια πάνε και έρχονται.
Η ομάδα του Μπέιζμπολ συγκεντρώνεται, από κάθε γωνιά της Αμερικής και η διαφορετικότητα των χαρακτήρων, που πρέπει να υπηρετήσουν ένα κοινό σκοπό, θα φέρει μίση, πάθη, σεξ και άφθονο γέλιο.
Μην φοβάστε, δεν έχει καθόλου μπέιζμπολ. Έτσι κι αλλιώς είναι κι αυτό μια δικαιολογία για να γίνουν περισσότερα πάρτι!

LA LA LAND - ΗΠΑ

THE SALESMAN ( Ο ΕΜΠΟΡΑΚΟΣ )- Ιράν, Γαλλία.

SAUSAGE PARTY ( ΠΑΡΤΙ ΜΕ...ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ )- ΗΠΑ
 

Αυστηρά για ενήλικες. Το animation των Greg TiernanConrad Vernon είναι μια ανηλεής σάτιρα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Βουτηγμένη στο σεξ και το βρισίδι και με ένα all-star cast στις φωνές (Michael Cera, James Franco, Salma Hayek, Jonah Hill. Seth Rogen, Paul Rudd, Kristen Wiig κ.α.) διηγείται την ελπίδα των προϊόντων στα ράφια ενός σούπερ μάρκετ, να αγοραστούν από τις "θεότητες" τους ανθρώπους και να πάνε στον παράδεισο. Όταν όμως ένα κακοποιημένο λουκάνικο γυρίσει, μετά από ένα σπιτικό ολοκαύτωμα, τα προϊόντα θα επαναστατήσουν και θα οδηγηθούν σε μάχη με τους ανθρώπους και...ένα όργιο.
Είναι περιτό το να επιχειρήσω να περιγράψω το τι λέει το στόμα τους. Θα πω μόνο ότι είναι ιδιαίτερα έξυπνο και εξαιρετικά φτιαγμένο, με προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια. Όλες οι σεκάνς είναι απολαυστικές και έχει απίστευτο γέλιο. Θα έλεγα άνετα ότι είναι η κωμωδία της χρονιάς!



THE WITCH ( Η ΜΑΓΙΣΣΑ )- ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο, Καναδάς, Βραζιλία.



Robert Eggers, θυμηθείτε αυτό το όνομα. Ο άνθρωπος είναι σκηνοθέτης με πολλές προοπτικές. Έχει 
επίσης γράψει και το σενάριο μιας σκοτεινής, αποπνικτικής φολκλορικής ιστορίας τρόμου. Μιλάμε 
όμως για άλλο επίπεδο. Τα κάδρα και οι φωτισμοί είναι σαν πίνακες. Η ανασύσταση της εποχής και 
οι ερμηνείες υψηλού επιπέδου. Η ατμόσφαιρα απειλητική και δυσοίωνη. 
Δεν πρόκειται για μια ταινία της σειράς, που πολλοί φαν των ταινιών τρόμου των multiplex μπορεί να 
μην εκτιμήσουν. Εδώ έχουμε έναν ζωντανό εφιάλτη, μια σκοτεινή ιστορία απόγνωσης, με ρεαλισμό 
και χωρίς περιθώρια αισιοδοξίας.
Οι επιλογές του σκηνοθέτη είναι απλές. Τοποθετεί την ιστορία την δεκαετία του 1630 στη Νέα Αγγλία,
την οποία αναφέρει ότι είναι αληθινή και αναπαριστά άψογα την εποχή. Οι άποικοι είναι γεμάτοι 
δεισιδαιμονίες, μόνοι σε έναν νέο και τρομακτικό κόσμο, αβοήθητοι στα σκοτεινά δάση. Η γλώσσα 
που χρησιμοποιείται είναι η αντίστοιχη αρχαϊκή με τους ιδιωματισμούς της εποχής, κάτι που εντείνει 
την αίσθηση του ρεαλισμού. 

ZOOTOPIA ( ΖΟΥΩΠΟΛΗ )- ΗΠΑ.


Συνδυασμός περιπέτειας με ζωάκια για παιδιά και σημαντικών μηνυμάτων, όπως η προκατάληψη και η αποδοχή, ιδιαίτερα επίκαιρα. Βλέπεται άνετα και από ενήλικες εξαιτίας της καταιγιστικής της δράσης και της "ζουμερής" της υπόθεσης.
Ο κόσμος της Ζουώπολης είναι φτιαγμένος στην λεπτομέρεια, πολύχρωμος και ενδιαφέρων. Περιέχει πολλές σινεφιλικές αναφορές και κοινωνική κριτική για ταινία του είδους. Αντί να αρέσκεται μόνο στα γκαγκς, έχει ένα ευρηματικό σενάριο με ανατροπές και λεπτοδουλεμένο χιούμορ. Η καλύτερη ταινία animation της χρονιάς...κατάλληλη για ανηλίκους.


ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΛΑΧΟΥΣΕΣ



EDDIE THE EAGLE ( Έντι, ο αετός )- Ην. Βασίλειο, Γερμανία, ΗΠΑ.
Η αληθινή ιστορία ενός Βρετανού αθλητή άλματος σκι- κάτι σαν ανέκδοτο για την εποχή που αναφέρεται- δοσμένη με κέφι και καλές ερμηνείες. Η ανάγκη ενός ανθρώπου να κάνει αυτό που αγαπά, παρ όλες τις αντιξοότητες. Να σημειώσουμε ότι είχε δυσπλασία και καμιά βοήθεια από κανέναν- εκτός από τον προπονητή που τον ανέλαβε με το ζόρι...
  HELL OR HIGH WATER ( ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ) - ΗΠΑ.
Σημαντικό νέο-γουέστερν, με σωστό ρυθμό και ατμόσφαιρα. Εξαιρετικό τρίγωνο πρωταγωνιστών ( Bridges, Foster, Pine- έκπληξη ), απέραντες εκτάσεις και σπαρτιατική αφήγηση. 

THE NEON DEMON- ΗΠΑ, Δανία, Γαλλία.
Σκηνοθετικό και στιλιστικό όργιο από τον Nicolas Winding Refn, σκηνοθέτη του Drive. Προβοκατόρικη σκηνοθεσία και εξεζητημένο θέμα. Ότι αγαπάμε δηλαδή. Σκοτάδι στο φως τον προβολέων. Όχι για όλα τα γούστα, είμαι όμως σίγουρος ότι στο μέλλον θα αναγνωριστεί σαν μεγάλη ταινία.
 SING STREET- Ιρλανδία, Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ.
Ταινία αφύπνισης. Εφηβεία, όνειρα και μουσική μπλέκονται σε αυτό το κοινωνικό- αισθηματικό- μουσικό υβρίδιο από την Ιρλανδία. Για μας που ζήσαμε την δεκαετία του '80 υπάρχει και μια γνώριμη ατμόσφαιρα. Οι νεαροί πρωταγωνιστές εξαιρετικοί. Λίγο απλοϊκό προς το τέλος, αλλά σημαντικό.
 WEINER- ΗΠΑ.
Πως τα πάντα κρίνονται από ένα λάθος, ειδικά αν είναι σεξουαλικής φύσεως. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί από κοντά την άνοδο και την πτώση του Anthony Weiner, μέλους του κογκρέσου με τους Δημοκρατικούς και την πολιτική του καμπάνια για δήμαρχος της Ν. Υόρκης. Τα σενάρια της πραγματικότητας δεν τα ξεπερνά κανείς. Απολαυστικό, αστείο και "επιμορφωτικό"... 


ΑΞΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ


AVRIL ET LE MONDE TRUQUE' ( Η ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ) - Γαλλία, Βέλγιο, Καναδάς.
Ευρωπαϊκής αισθητικής καρτούν που συνδυάζει την ευφυΐα και την φαντασία, ένα αμάλγαμα Spielberg και Jules Verne. Πολύ καλό σενάριο, άψογος ρυθμός και ατμόσφαιρα, πασίγνωστοι ηθοποιοί στις φωνές.

CAPTAIN FANTASTIC- ΗΠΑ
Με ένα καλύτερο τρίτο μέρος θα μπορούσε να είναι αριστούργημα- εξαιρείται η εκτέλεση του "sweet child of mine". Ο Mortensen είναι καταπληκτικός και τα πιτσιρίκια άψογα. Μια μοναδική οικογένεια...

GOKSUNG ( THE WAILING )- Νότια Κορέα, ΗΠΑ
Αντισυμβατική ταινία τρόμου- πάλι από Κορέα!- που παρ όλη την μεγάλη της διάρκεια καταφέρνει να σε καθηλώσει με τον άρρυθμο ρυθμό της και την συγκλονιστική ιστορία της.

HUNT FOR THE WILDERPEOPLE- Νέα Ζηλανδία.
Απολαυστική περιπέτεια για μοναχικούς και παράξενους τύπους. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο τα σπάει. Γέλιο και συγκίνηση, τρεχάλα, απόκοσμα τοπία και απίστευτοι δεύτεροι χαρακτήρες.

SNOWDEN- Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ.
Η ταινία του Oliver Stone αξίζει περισσότερο γι αυτά που λέει και υπονοεί- δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά έχει μεγάλη σημασία να παρουσιάζεται σε μια mainstream ταινία- παρά για καμιά απαράμιλλη βιρτουοζιτέ. Από τις λίγες πολιτικές- καταγγελίας ταινίες που έχουν απομείνει. Πολύ καλό καστ.

ΜΠΟΜΠΙΝΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...