Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

DELICATESSEN ( 1991 ) Γαλλία



CAST
Dominique Pinon, Marie-Laurie Dougnac, Jean-Claude Dreyfus.

DIRECTORS / SCREENWRITERS
Marc Caro, Jean-Pierre Jeunet

95' - color                Μαύρη κωμωδία


Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο κύριος Λάκης δεν ανήκει στους φαν της ταινίας. Δεν είναι όμως και απόλυτα επικριτικός. Αυτό το λέω γιατί η ταινία τυγχάνει καθολικής αποδοχής. Την παρουσιάζω λοιπόν σήμερα καθ'ότι, παιδάκια, βγήκε στο σινεμά και μπορεί να θέλετε να την δείτε. Εξαρχής σας λέω ότι αξίζει τον κόπο. Αν μη τι άλλο είναι μια ξεχωριστή δημιουργία, σουρεαλιστική και "δολοφονικά" αστεία. Περισσότερο όμως μου δημιουργεί το αίσθημα ότι οι Ζενέ και Καρό θέλουν να εντυπωσιάσουν και όχι να κάνουν μια πραγματικά ολοκληρωμένη ταινία. Έχει κάνα δύο γραφικές, φαιδρές και εντυπωσιακές σεκάνς, στο σύνολο όμως μου άφησε μια ψυχρότητα και μια αίσθηση κενού. Προτιμώ γενικά τις επόμενες ταινίες τους, με αποκορύφωμα την "Πόλη των χαμένων παιδιών", για το δίδυμο, και το "Αμελί" για τον Ζενέ, που αργότερα έκανε αρκετά μεγάλη καριέρα μόνος του.


Η ιστορία είναι πρωτότυπη. Σε μια μελλοντολογική, μετα-αποκαλυπτική και ονειρική γειτονιά, υπάρχει μια πολυκατοικία με διάφορους ενοίκους και έναν ευτυχισμένο χασάπη στο ισόγειο, που νοικιάζει τα δωμάτια και προμηθεύει με υπέροχο "κρέας" τους γείτονες. Ένας νέος νοικάρης θα σκάσει μύτη, πρώην κλόουν του τσίρκου, και θα εγκλωβιστεί σε ένα εφιαλτικό παιχνίδι. Μόνη ελπίδα είναι η κόρη του χασάπη, η οποία τρέφει αισθήματα γι αυτόν. 

 Με κόμικ αισθητική, από την προϋπηρεσία του σκηνοθετικού ντουέτου στο animation, και σκοτεινή φωτογραφία, παράξενους χαρακτήρες και τρελές καταστάσεις, το delicatessen θα σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον. Είναι αρκετά έντονο για ανθρώπους με ευαίσθητο στομάχι και αρκετά περίεργο για mainstream κοινό. Αυτά και μόνο θα έφταναν για να ξετρελαθώ με την ταινία! Κι όμως δεν....Το μόνο που μου έμεινε είναι η καλλιτεχνική, αρτιστίκ αισθητική και η ερωτική σκηνή με τους σουμιέδες του κρεβατιού. 

Παρόλα αυτά θεωρώ πως είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση για θερινό σινεμαδάκι αλλά και για σπιτική προβολή, καθώς υπάρχει σε όλα τα βίντεο κλαμπ.

Υπερεκτιμημένη κατά την ταπεινή μας άποψη, αλλά αρκετά ενδιαφέρουσα και προκλητική, προτείνεται για όσους δεν την έχουν δει. Η αλήθεια είναι ότι θα την λατρέψουν οι χορτοφάγοι!


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  :    **1/2   όπου και να την δείτε.

ΘΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ;  :   Είτε την λατρεύεις και την βλέπεις 20 φορές, είτε μια μόνο και σου είναι αρκετή.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ :  Νεανικό κοινό με καλλιτεχνικές ανησυχίες και άνθρωποι όλων των ηλικιών που τους αρέσει το προκλητικό σινεμά.

ΓΙΑΜ, ΓΙΑΜ !!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...