Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Ρασομόν ( RASHOMON ) Ιαπωνία ( 1950 )

CAST
Toshiro Mifune, Masayiuki Mori, Machiko Kyo, Takashi Shimura, Minoru Chiaki.

DIRECTOR
Akira Kurosawa ( also screenwriter and editor )

88' - BLACK&WHITE

Δράμα / Κλασσική

Εξαιτίας της επανεκδόσεως της ταινίας Ρασομόν στους Ελληνικούς κινηματογράφους, ο κύριος Λάκης σας την παρουσιάζει για την περίπτωση που κάποιοι από σας δεν την έχουν δει - και νομίζω ότι είναι αρκετοί.

Η υπόθεση είναι πολύ ενδιαφέρουσα και μπροστά από την εποχή της. Σε ένα σχεδόν ''αποκαλυπτικό'' σκηνικό, κάτω από την στέγη ενός μισοκατεστραμμένου ναού, βρίσκουν καταφύγιο τρεις άντρες από την πολύ δυνατή βροχή, ένας ιερέας, ένας επαίτης και ένας ξυλοκόπος. Βρισκόμαστε στην Ιαπωνία του 12ου αιώνα. Πιάνουν κουβέντα για μια δίκη για έναν φόνο και έναν βιασμό, στην οποία συμμετείχαν ένας σαμουράϊ, η γυναίκα του και ένας ληστής. Ο καθένας λέει την δικιά του εκδοχή για τα γεγονότα και έτσι ο σκηνοθέτης βρίσκει την ευκαιρία να κάνει μια ταινία για την ανθρώπινη αδυναμία, την σχετικότητα των καταστάσεων και την αντίληψη των πραγμάτων και να μας εντυπωσιάσει πραγματικά με την μοντέρνα αφήγησή του . 
Το φιλμ πήρε τον Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ Βενετίας το 1951 και σηματοδότησε την απαρχή του ενδιαφέροντος του δυτικού κόσμου για τον Ιαπωνικό κινηματογράφο. Είναι άλλωστε η πρώτη σημαντική δημιουργία του Κουροσάβα.

Τώρα θα με ρωτήσετε, όσοι δεν το έχετε δει αν αξίζει να πάτε σινεμά να το δείτε. Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι πρόκειται για μια αρκετά καλή ταινία και μιας και θεωρείται κλασσική, όπου και να την δείτε δεν θα χάσετε. Δεν θεωρώ ότι είναι από τις καλύτερες του σκηνοθέτη γιατί σε κουράζει λίγο σε μερικές περιπτώσεις. Το παίξιμο ας πούμε, άλλοτε είναι καταπληκτικό και άλλοτε υπερβολικό. Η πλοκή και η σκηνοθετική μαεστρία είναι αυτά που θα σας κρατήσουν. Μην μασάτε με τους οργασμούς των σφιχτόκωλων κριτικών, που για να βάλουν 5 αστέρια σε μια ταινία πρέπει να είναι 30 χρονών και βάλε και γνωστού δημιουργού. Αυτοί κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και βολεύονται με το να κρίνουν στα σίγουρα. Ο κύριος Μπομπίνας είναι ένας ταπεινός σινεφίλ και προσπαθεί να σας προτείνει κάτι πραγματικό. Η πραγματικότητα  λοιπόν είναι ότι πρόκειται για μια δυνατή κλασσική δημιουργία που για να την δεις χρειάζεται και λίγη προσπάθεια. Τα χρονάκια της φαίνονται, ο Κουροσάβα όμως είναι μέγας εικονοκλάστης.

Δείτε τη λοιπόν, αν όχι τώρα, σε κάποια άλλη ευκαιρία που θα σας δοθεί. Πραγματικό σινεμά που δεν βλέπουμε πια, στιβαρό και καινοτόμο. 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ :      ***1/2


ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ; : Μετά από 15 χρόνια.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ :  Σινεφίλ, σινεφίλ, σινεφίλ.








Πάρτε μανίτσες μου και τα 10 πρώτα λεπτά της ταινίας σαν πρόγευση!!!!!!!!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...