Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

THE SOCIAL NETWORK (2010) ΗΠΑ

DIRECTOR

CAST

120' COLOR

Κοινωνικό Δράμα




Οι άνθρωποι σταματάνε να επικοινωνούν στην πραγματικότητα. Η ζωή τους είναι μια τετράγωνη οθόνη, τηλεόραση για τους μεγαλύτερους, ίντερνετ για τους πιο νέους. Μη δεχόμενοι την ζοφερή πραγματικότητα, λες και κάποιος τους έχει κάνει συμβόλαιο ότι η ζωή είναι μόνο καλοπέραση, απορροφούνται κυριολεκτικά σε έναν παράλληλο κόσμο. Το Facebook είναι η μεγαλύτερη καινοτομία τα τελευταία χρόνια στο διαδίκτυο. Όσο περισσότερους "φίλους"  κάνεις εκεί, τόσο πιο μόνος είσαι, γιατί δεν τους συναντάς σχεδόν ποτέ. Μπορεί να υπάρχουν αλλά είναι συγχρόνως εικονικοί. Παύει η προσωπική επικοινωνία, με τα καλά της και τα κακά της και στο τέλος μένεις μόνος με το πληκτρολόγιο, σαν τον πρωταγωνιστή της ταινίας του Φίντσερ.

Ο Mark Zuckerberg είναι ο δημιουργός του Facebook. H ιστορία του είναι μια κλασσική ιστορία οπορτουνισμού και προδοσίας. Μέσα σε μερικά χρόνια έγινε δισεκατομμυριούχος, ξεκινώντας για πλάκα στο κολέγιο ένα site για γνωριμίες. Όντας πανέξυπνος και χρησιμοποιώντας το καταπληκτικό ταλέντο του σαν προγραμματιστής, κατάφερε να κάνει το Facebook το πιο δημοφιλές site στον κόσμο, με 500.000.000 χρήστες τουλάχιστον μέχρι αυτή την στιγμή!! Η ταινία δείχνει το πως, αλλά κυρίως δείχνει τις δικονομικές μάχες που έγιναν και τις αποζημιώσεις που κατέβαλε σε πρώην συνεργάτες και λοιπούς ενάγοντες.


Η επιτυχία της ταινίας είναι, ότι καταφέρνει να μας κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον για χαρακτήρες που είναι απλά geeks. Το καταπληκτικό σενάριο ( Aaron Sorkin), το υψηλό επίπεδο παραγωγής, αλλά κυρίως η μαεστρία του Φίντσερ- σίγουρα μέσα στους 5 καλύτερους Αμερικανούς σκηνοθέτες αυτή τη στιγμή- η "μπρούτζινη" φωτογραφία και η εναλλαγή των σκηνών μέσα σε δωμάτια, συνθέτουν ένα σχεδόν ψυχολογικό θρίλερ, χωρίς να είναι. Σε φάσεις μπορεί κανείς να πει ότι θυμίζει το "All president's men" του Alan J. Pakula, τόσο καταιγιστικοί είναι οι διάλογοι. 

Πέραν αυτού απλά έχουμε να κάνουμε με έναν αντιήρωα που στερείται συναισθημάτων και ηθικών επιλογών. Ο πρωταγωνιστής- πολύ καλά ερμηνευμένος από τον ταλαντούχο Jesse Eisenberg- απλά λειτουργεί σαν μια παράμετρος κάποιου προγράμματος. Έχει την απουσία στάσης για την ζωή και τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους και αναλώνεται μόνο στην δημιουργία και γιγάντωση του σκοπού του. Η στάση των υπόλοιπων χαρακτήρων είναι παρόμοια. Τα κίνητρα τους είναι μόνο τα λεφτά και η αναγνώριση, ο κόσμος τους οι κλειστές λέσχες και το κυνήγι της διασημότητας. Ο σκηνοθέτης δεν προσπαθεί να μας κάνει αρεστό κάποιον. Χαρακτηριστικά κρατάει αποστάσεις, δείχνοντας το βασικό συστατικό της σύγχρονης πανεπιστημιακής κοινότητας στην Αμερική, τον αμοραλισμό. Αρκεί να γίνεις πλούσιος και διάσημος, με οποιοδήποτε κόστος. 


Εκεί λοιπόν παίρνει πόντους η ταινία, που στα χέρια ενός άλλου δημιουργού θα ήταν μια κουτσομπολίστικη ιστορία. Από την άλλη, υπάρχουν και όρια στο πόσο σε ενδιαφέρει μια τέτοια ιστορία. Προσωπικά δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα. Το ότι ο σκηνοθέτης δεν παίρνει θέση από τη μία είναι καλό, από την άλλη είναι σαν να φοβάται να βουτήξει στα βαθιά νερά. Η αίσθηση που σου αφήνει είναι μια πικρίλα στο στόμα- φάε καμιά καραμέλα ρε μεγάλε.

Ένα είναι το σίγουρο, θα παίξει φουλ στα όσκαρ, γιατί επιμέρους έχει γίνει πολύ καλή δουλειά. Θυμηθείτε τον Μπομπίνα. Έχουμε και λέμε, σίγουρα υποψηφιότητα σε σενάριο με μεγάλες πιθανότητες νίκης. Σίγουρα υποψηφιότητα για Α' αντρικό, σίγουρα υποψήφιο για σκηνοθεσία- αμφίβολο να το πάρει- και τρεις τέσσερις ακόμα τεχνικές. Υπολογίστε 6 με 7 σύνολο. Πολύ καλό σάουντρακ επίσης (Trent Reznor,Atticus Ross). 


Μπορείτε να κάνετε οικονομία- μήπως και πληρώσετε κάνα πετρέλαιο τώρα που θα πιάσουν τα κρύα- καθώς είναι ότι πρέπει για καναπέ, με καλή οθόνη και φουλ τον ήχο. Το 80% της ταινίας είναι διάλογος σε 4 τοίχους. Αν δεν θέλετε να περιμένετε πηγαίνετε σινεμά, να ξεμουδιάσουν τα κωλαράκια σας. Αν δεν έχετε σχέση με το ίντερνετ μπορείτε και να προσπεράσετε, γιατί τα μισά θα σας φαίνονται ακατανόητα. Escape.


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ      Σπίτι ή σινεμά     ***

ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ??           Μόνο για χάρη του Φίντσερ.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ          Ναι πουλάκια μου, καλά το καταλάβατε, όσο πιο τεκνοφύτουλας, τόσο το καλύτερο.




Το τοπ-3 πάντως του Ντέιβιντ Φίντσερ είναι :

3- 7even    (***1/2)
2- Zodiac   (****)
1- Fight Club  (****)

ctrl+alt+delete



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...