Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

CONTAGION (2011) ΗΠΑ

Director: 

Steven Soderbergh

Gwyneth Paltrow αγγίζει αντικείμενα και ανθρώπους και η κάμερα μένει μερικά δευτερόλεπτα στο σημείο επαφής. Ο εχθρός είναι αόρατος και θανάσιμος. Μιλάμε, αν είστε υποχόνδριοι καλά θα κάνετε να μην δείτε την καινούργια ταινία του Steven Soderbergh. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης δεν μας λέει κάτι καινούργιο, παρά το καταπληκτικό καστ και το επίπεδο παραγωγής, το λέει όμως καλά. 
Το στυλ είναι ντοκιμαντερίστικο- βλέπε Traffic του ιδίου- και η ματιά άκρως ρεαλιστική. Δεν έχουμε να κάνουμε με μια ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά για ένα πιθανό σενάριο εξάπλωσης επιδημίας- βλέπε Η1Ν1, που ευτυχώς δεν επαληθεύτηκε. Οι ιστορίες είναι παράλληλες και καλύπτουν όλο το φάσμα του προβλήματος, από τον patient zero έως τους ερευνητές και την παγκόσμια επιτροπή υγείας- άλλο ένα κοινό με το Traffic.

Από την πρώτη στιγμή η ατμόσφαιρα είναι απειλητική, οι άνθρωποι βρίσκονται στην δίνη του προβλήματος, εξεγέρσεις ξεσπούν, κανείς δεν είναι ασφαλής. Εκεί όπου μια παρόμοια θεματικά ταινία όπως το πολύ μέτριο "Ξέσπασμα" (Outbreak) δίνει σημασία στην αγωνία και στο επιφανειακό σασπένς, ο  Soderbergh εστιάζει στους ανθρώπους και στο δράμα που ζουν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους, στα εργαστήρια, στα νοσοκομεία.
Παρόλα αυτά η ταινία έχει μερικά σημαντικά ψεγάδια. Μερικοί χαρακτήρες μοιάζουν να ασφυκτιούν στο χρόνο που τους δίνεται. Η πιο αδικημένη είναι η Marion Cotillard που χάνεται για μεγάλο διάστημα από την οθόνη. Επίσης, χωρίς να θέλω να χαλάσω την αγωνία, η ταινία καταλήγει σε εύκολο κλείσιμο, ενώ η κλίμακα είναι μεγάλη και το θέμα σοβαρό, αφήνοντας ένα αίσθημα ανολοκλήρωτου. Και τα δύο παραπάνω δείχνουν ότι ίσως θα ήταν προτιμότερη μια  προσέγγιση  σε μορφή μίνι σειράς για την τηλεόραση. Τέλος πάντων. 

Ένα άλλο θέμα είναι ο ρόλος του αδίστακτου bloger (Jude Law). Δεν είναι βέβαια πρόβλημα το ότι είναι αδίστακτος. Η παραπληροφόρηση αποτελεί στοιχείο εξίσου επικίνδυνο. Το πρόβλημα προκύπτει γιατί όλοι οι άλλοι στα ΜΜΕ και στους οργανισμούς υγείας είναι τόσο "αλτρουιστές". 
Το Contagion είναι μια φιλμική γρίπη. Την "κολλάς" εύκολα αλλά με 2 μέρες στο κρεβάτι έχεις ξεχάσει ότι την είχες. 

Υ.Γ. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν δίνεται και τίτλος στα Ελληνικά σε μερικές ταινίες. Μερικοί άνθρωποι ξέρετε δεν γνωρίζουν Αγγλικά. Έχω έναν να προτείνω: ΑΡΡΩΣΤΙΑ!

ΜΠΟΜΠΙΝΟΜΕΤΡΟ        7 ΣΤΑ 10.

ΘΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ?       Όχι κρυωμένος!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...