Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ ( THE GUARD ) 2011, Ιρλανδία, 96'.


Director,

Writer

John Michael McDonagh


Guarda στα κέλτικα είναι η αστυνομία, αυτή την έννοια έχει το Guard  του τίτλου. Ο Gerry Boyle ( πάντα απολαυστικός ο Brendan Gleeson ) λοιπόν είναι ένας μπάτσος μιας μικρής επαρχιακής πόλης της Ιρλανδίας. Οι συνήθειες του είναι απλές: αγαπάει τη μαμά του, πίνει και πότε πότε πάει με κάνα πουτανάκι. Την καθημερινότητα του όμως έρχεται να ταράξει μια συμμορία εμπόρων ναρκωτικών και ένας πράκτορας του FBI ( Don Cheadle ) που τους κυνηγάει.

Σπάνια έχουμε την ευχαρίστηση να δούμε μια αστυνομική κωμωδία τόσο αυθεντική. Η πρωτοτυπία δεν έγκειται στο θέμα εδώ, αλλά στον τρόπο που παρουσιάζεται.  Ο Ιρλανδός John Michael McDonagh γράφει και σκηνοθετεί με μεγάλο κέφι. Οι διάλογοι είναι απίστευτοι, οι χαρακτήρες- ειδικά οι δεύτεροι ρόλοι- αποπνέουν την τρέλα της Ιρλανδικής επαρχίας, τα χρώματα και η ατμόσφαιρα αποδίδονται καταπληκτικά. Οι ρυθμοί είναι νωχελικοί αλλά με τίποτα βαρετοί και το χιούμορ εύστοχο, πικρόχολο και σαρκαστικό. Η ιστορία κτίζεται πάνω στην τελική αναμέτρηση, που θα δοθεί σε ένα χαρακτηριστικό  σημείο και με απόλυτα ανθρώπινες διαστάσεις, μακριά από υπεράνθρωπες απεικονίσεις του Χόλιγουντ.

Μια ευχάριστη έκπληξη λοιπόν, που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη και ήρθε η ώρα να την ανακαλύψετε. 




ΜΠΟΜΠΙΝΟΜΕΤΡΟ      7 στα 10. 

ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ? 
     Seaa mháistir...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...