Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ (CARNAGE) 2011- Γαλλία, Ισπανία, Ισπανία, Γερμανία- Διάρκεια 79'

Director: 

Roman Polanski 


Γυρισμένο μέσα σε ένα διαμέρισμα, μην κρύβοντας στιγμή την θεατρική του καταβολή, "Ο θεός της σφαγής" είναι μια "μικρή" ταινία για το πως οι καθωσπρεπισμοί και οι ευγενείς ιδέες τεσσάρων μεσοαστών, με όλες τους τις νευρώσεις, πάνε περίπατο, όταν έρχεται η ώρα να μιλήσουν για τα παιδάκια τους. Τα παιδάκια τους- και ουχί τα παϊδάκια τους- μαλώσανε στον δρόμο και το ένα βάρεσε με ένα κλαδί το άλλο. Το ζευγάρι των γονέων του θύτη, λοιπόν πήγε στο σπίτι του θύματος για να συζητήσει "πολιτισμένα" και να διευθετήσουν από κοινού το θέμα.
Η ταινία βλέπεται απνευστί. Διαρκεί 1 ώρα και ένα τέταρτο και έχει το κατάλληλο καστ. Είναι και οι 4 πολύ καλοί. Ο Πολάνσκι επικεντρώνεται στην γλώσσα του σώματος και στον λόγο. Θα μπορούσε να το βάλει και σε μια σκηνή θεάτρου, τόσο λιτό είναι. Αυτό που έχει σημασία είναι η απόλυτη κατάρρευση της επιφανειακής ευγένειας καθώς μιλάμε για κυριολεκτική λεκτική σφαγή. Είναι αρκετά απολαυστικό το να βλέπεις πως πάνε βόλτα οι θεωρίες και το πολιτικώς ορθό. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι παρόμοιες παραστάσεις έχουν παιχτεί σε χιλιάδες σπίτια. Το καταπληκτικό είναι ότι τα ζευγάρια θυμίζουν πολύ με την συμπεριφορά τους τα καθ'ημάς, Ελληνάρες αστούς που νομίζουν ότι έχουν ανακαλύψει το νόημα της ζωής και ότι είναι πολύ δημοκράτες και διαλλακτικοί.
Οι συμμαχίες στην ταινία θα αλλάξουν μερικές φορές, ανάλογα με το που πάει η κουβέντα. Τα στερεότυπα θα υπερισχύσουν της λογικής και τα καημένα τα παιδάκια- και ουχί παϊδάκια είπαμε- θα φαντάζουν σαν τα απόλυτα θύματα του μακελειού, αν και δεν τα βλέπουμε παρά μονάχα φευγαλέα στην αρχή της ταινίας.
Ότι αξίζει είναι οι ερμηνείες, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον. Κατά τα άλλα είναι σαν το θέατρο της Δευτέρας reloaded. Νοικιάστε το dvd βρε αδερφέ...Mesie Bobinas 

ΜΠΟΜΠΙΝΟΜΕΤΡΟ  **1/2
ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ;  Θα ήθελα να το δω στο θέατρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...