Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Buried ( Ισπανία, 2010 )


DIRECTOR                     CAST
Rodrigo Cortez                 Ryan Reynolds

90'  color                          Θρίλερ αγωνίας



Το Buried είναι η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς. Στοίχισε λιγότερο από 2 εκατομμύρια και βάζει κάτω πολλές από τις υπερπαραγωγές της χρονιάς. Γυρισμένο μέσα σε 17 μέρες στην Βαρκελώνη και έχοντας σαν μόνο σκηνικό ένα φέρετρο, καταφέρνει να μας αφήσει επί μιάμιση ώρα με κομμένη την ανάσα.

Ένας Αμερικανός οδηγός βυτιοφόρου, που δουλεύει με σύμβαση στο Ιράκ το 2006, ξυπνά θαμμένος μέσα στο σκοτάδι. Προσπαθεί με ένα κινητό- που του έχουν αφήσει αυτοί που τον έκλεισαν εκεί- και ένα αναπτήρα για να βλέπει, να καταφέρει με κάποιον τρόπο να πετύχει το απίθανο, να βγει με κάποιον τρόπο έξω.

Έχετε ακούσει πολλές φορές για κλειστοφοβικές ταινίες, αυτά ήταν μπούρδες. Εδώ μιλάμε για μια αβάσταχτη σχεδόν κατάσταση, που εντείνεται περισσότερο από το επιτυχημένο widescreen φορμάτ σε μεγάλη οθόνη. Πραγματικά θα νιώσετε ότι είσαστε εσείς θαμμένοι!!! Αν λοιπόν το ξεπεράσετε αυτό, όπως επίσης και το ότι όλη η ταινία είναι γυρισμένη εκεί μέσα, θα ζήσετε μια πρωτόγνωρη και έντονη εμπειρία. Είναι αξιοθαύμαστο πως ο σκηνοθέτης χτίζει την αγωνία και την κορύφωση και εφευρίσκει πάντα καταστάσεις ώστε να μην γίνει στιγμή βαρετή η ταινία. Ο καναδικής καταγωγής Ryan Reynolds φέρνει σε πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή, να παίξει  μόνος του και για την ακρίβεια είναι καταπληκτικός. Στην μέχρι τώρα καριέρα του δεν με είχε πείσει με τις χαζοταινίες που πρωταγωνιστούσε είτε σαν γόης, είτε σαν action hero. Οι υπόλοιποι από το καστ ακούγονται μόνο στο τηλέφωνο, καθώς ο σκηνοθέτης δεν βγάζει στιγμή την κάμερα από το φέρετρο, σοφή απόφαση, κάνοντας τον αποκλεισμό πιο έντονο και αληθοφανή.


Η ταινία λειτουργεί και σαν παραβολή, καθώς ο ήρωας- ένας εργάτης που έχει ξενιτευτεί για να καταφέρει να συντηρήσει την οικογένειά του- προσπαθεί να αναδυθεί από το βάθος της γης, ενώ τον πλακώνουν τόνοι χώματος, που σαν αξεπέραστα προβλήματα των καθηλώνουν. Όλο το βάρος του κόσμου, που βρίσκεται σε αναταραχή είναι σαν να πέφτει πάνω του και δεν τον αφήνει να ανασάνει. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι, πάνω στην προσπάθειά του να ξεφύγει, μπλέκει και στα γρανάζια της γραφειοκρατίας!!!!!! Το φιλμ είναι η πεμπτουσία του Χιτσοκικού δράματος, με έναν τελείως άσχετο και αθώο άνθρωπο που μπλέκει σε απίστευτες καταστάσεις. Όπου και να το δείτε είναι το ίδιο έντονο. Ιδανική προβολή στο dvd.


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ            ***1/2

ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΛΕΠΑΤΕ??          Αν πάρω πρώτα μια βαθιά ανάσα!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ           Όποιοι προτιμούν τις έντονες συγκινήσεις.




1 σχόλιο:

  1. Ας προσθέσω κι εγώ ένα διασκεδαστικό λιθαράκι στην κριτική, παραθέτοντας το κλείσιμο της παρουσίασης του Uncut (ταινία του μήνα, ****, Νοέμβριος 2010): "Τελικά το πιο απίστευτο σημείο της ταινίας είναι ότι το κινητό του τύπου πιάνει στα δυο μέτρα κάτω απ' το χώμα. Εδώ δεν μπορείς να πετύχεις αξιοπρεπές σήμα στο κέντρο του Λονδίνου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ ΕΝΤ ΕΒΕΡ!!! (51-100)

Εδώ συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις τηλεοπτικές αναμνήσεις. Είναι οι υπόλοιπες 50 από τις 100 αγαπημένες σειρές του κου Λάκη. Επαναλαμβάν...